
Turist i eget land:
EN SMAK AV KYSTENS GULL
Tekst: Tove Andersson
Den spektakulære veien til Nordkapp-platået har lagt grunnlaget for et årlig besøk på nær 300 000 turister, men altfor få midnattssol-turister har oppdaget mikroseverdighetene. Kulturhuset på 71 grader nord tilbyr prøvesmaking av det lokale ølet.
Foto: Tamsøya as/Anne Sivertsen
Magerøya, med Norges nordligste punkt, Knivskjelodden, fiskevær og røff natur, byr på seg selv: Kunstutsalg i Kamøyvær, Daniels Hus med samiske retter på lokal rein i Skarsvåg, fuglekikking i Gjesvær, Nordkapptrappa bygget av sherpaer, med utsikt over Honningsvåg – og mikrobryggeri.
Sesongen starter, cruiseskipene seiler inn og legger til kai, bobiler ankommer via den undersjøiske tunellen, mens Widerøe bringer lokale og turister fra oven, noe som skaper en sammenhengende hale av busser opp til Nordkapp-platået, men det er «avhopperne» som får oppleve en levende plass.
Noen få meter fra Hurtigrutens kaiplass velger noen få å passere verdens nordligste rundkjøring, vandre videre opp Storgata - og ned Sjøgata, og da kan de ikke unngå å passere Perleporten kulturbryggeri og kulturhus, navet i kulturlivet i Honningsvåg. Fra hyllene i No.17 lyser etiketten til det lokale ølet, som Nordkapp multe-øl.

Eierne av Kulturbryggeriet er kulturparet Tore Fosse og Birgit Lähdesmäki Johansen, som driver Perleporten kulturhus AS sammen. De er ikke fremmede for å skape turistattraksjoner, som showet de startet i 2013 «Our Northernmost Life», med lokale talenter, men nå har de også satset på nanobryggeri.

I havnen legger fiskebåtene til med dagens fangst, her losses kongekrabbe som skal helt til Sør-Korea i fersk tilstand. I havnepromenaden ligger Nordkappmuseet, Honni Bakes konditori, Artico Ice Bar – og Sjøgata Pub, med interiørdetaljer fra bedehuset og utsikt rett ut i havna med sine fargerike fiskebåter - og en trapp opp fra baren til konsertscenen på Perleporten.
Perleporten Kulturhus, et tidligere bedehus bygget rundt 1950, ble kjøpt av Tore Fosse, med tittelen produsent, og Birgit Lähdesmäki Johansen, daglig leder, i juni 2011. Begge var kjent med kulturlivet fra før, Birgit med film, musikk og sang og Tore som saksofonist i rhythm & bluesbandet «Gutta fra Calcutta». I 2024 mottok de LINK-prisen for å kombinere sosialt engasjement med økonomisk suksess gjennom innovasjon og investeringer. Resultatet er en lønnsom virksomhet som fremmer kultur, samfunnsutvikling og lokal identitet i Finnmark.


Forventningsfulle ankommer turistene Honningsvåg daglig sommeren igjennom. Noen velger fuglekikking eller hvalsafari. Andre rusler på fotosafari blant sukkertøyfargede hus, kikker på bøker i den nordligste lesekiosken, går innom kirken fra 1885, det eneste huset som ble spart etter tyskernes fremfart under krigen – eller kjører den spektakulære Nordkappveien, tre mil ut fra sentrum, i jakten på rein og midnattssol, helst rein i midnattssol.
.jpg)

Alle vil oppleve det overveldende synet fra Nordkapp-platået, 307 meter over havet. Veien opp er som et eventyr i seg selv - og vinden kan løfte en hel campingvogn av veien – om den er i det lunet.
Nordkapp-platået har blitt omtalt som stedet det danses rundt gullkalven, for inngangsbilletten har vært omdiskutert gjennom mange år, men nå danses det også av glede. Norsk Friluftsliv mente i flere år at Scandics praksis med innkreving av en avgift var i strid med Friluftsloven og kommunen vant i retten. Allemannsretten gjør det gratis å bevege seg utendørs på platået, men man må løse billett for bruk av «varmestuen» med suvenirbutikk, kinoen med den vakre filmen over årstidene, og en tur ned i grotten med platåets historie på veien frem til et lite museum over bakgrunnen for nordlys og midnattssol. Vil man teste restauranten bør man sjekke åpningstidene og helst forhåndsbestille, kanskje en sjømatsplatte med prosecco attåt, når man først har tatt turen til kongekrabbens område. Jeg har den fremdeles til gode. Adkomstavgiften er fremdeles ikke avklart, Statsforvalteren i Troms og Finnmark har trukket løyve, men det viktigste er å ikke la seg skremme av at Europavei 69 ender i boder og skilt, men å være tydelig – helst på engelsk - på om man skal betale for inngang til hallen eller kún skal nyte Nordkapp-platåets frie natur.
Nede i byen venter Nordkapp-trappa med over 1 000 steintrinn tilrettelagt av sherpaer fra Nepal. Utsikten over byen, den glitrende eller skummende fjorden, fiskebåtene, sjarkene og de store skipene som legger til land er fantastisk vakkert, men ekstra spennende blir det når en reinsdyrflokk krysser trappen. Telleren viser nesten 40 000 passeringer, fortrinnsvis av turgåere, på et år. På veien ned til sentrum igjen kan inntrykkene hvile med pub-besøk og en prat med de lokale om brygging.


Trenden med mikrobryggeri er ikke ny, et kjent avsnitt fra Gulatingsloven brukes ofte for å illustrere hvor viktig ølbryggingen var i Norge: Den som ikke brygget øl som foreskrevet, kunne miste eiendommen sin til biskopen og kongen, og i verste fall bli landsforvist. Denne skikken ble også tatt i bruk under kristningen av Norge: brygging var en kristen plikt. Dermed blir det nesten opplagt at også sognepresten har hatt en hånd med i veiledningen frem til godt brygg hos Espen Sanna og Lill-Karin Sanna i Daniels Huset. Etter å ha møttes i luftforsvaret, betød tidlig pensjon at de kunne dyrke hobbyen sin, god mat og drikke. Espen forteller at han er i ferd med å utvikle øltypene de skal tilby i restauranten.
Sognepresten, Onar Haugli, som for øvrig har malt bildet over pianoet, har gitt meg innføring i ølbrygging, foreløpig på nybegynnerstadiet, men det går i lagerøl – og vi blir fort utsolgt, sier Espen.
De to satset på å tilby lokal matkultur, fersk fisk, reinsdyrkjøtt, sopp plukket i regionen – og å skape en sammenheng mellom disse. Det er ingen vegg mellom kjøkken og gjest, mellom vertskap og gjest. Huset, som rommer restauranten, er oppkalt etter bestefar Daniel Thomassen, som var 17 år da han kom til Skarsvåg i 1932, der han jobbet som fisker. Daniels Hus befinner seg en liten avstikker på veien mot Nordkapp-platået.
Tilbake i Honningsvåg står det «Åpent» på skiltet utenfor No.17. Blant ølboksene i utsalget, som er forseglet slik at de trygt kan transporteres med fly eller skip, finner du flere lokale elementer og humoristiske beskrivelser på baksiden av boksen, men det er multen som vekker min nysgjerrighet, et mildt, søtt IPA-øl. De lokale er stolte av de oransje multebæra som farger sensommer eller tidlig høst oransje.
Like utenfor Honningsvåg, i Porsangerfjorden, ligger «multeøya» og lokker. Å sanker multebær er en rettighet alle har i henhold til allemannsretten og allemannsretten er et viktig tema i Nordkapp kommune. Fra fergekaia går det raskt ut med en sjøsprøytende RIB. På Tamsøya har det blitt plukket multer i flere generasjoner, og øya har levert «skogens gull» til privatkunder, bedrifter, Michelin-restauranter og Det kongelige slott. Øya hadde en gang en prest fra Kjelvik sogn (senere Nordkapp), som forpakter. Øya ble solgt til familien Bull på tvangsauksjon i 1927. I dag er det tredje generasjon som driver Tamsøya AS og sanker «kystens gull», som det må hete her hvor den eneste skogen vi øyner er den beskyttende skredskogen over byen.
.jpg)
«Skredskogen» er også filmtittelen på en av filmene til filmregissør Knut Erik Jensen, lokalpatriot, kjent for «Finnmark mellom øst og vest», «Stella Polaris», «Brent av frost», «Heftig - og begeistret» - og for å ha giftet seg 80 år gammel på Perleporten kulturhus.
– Er du heldig får du sjansen til å snakke med bryggesjefen selv, sier Tore Fosse, som selv styrer avansert lydutstyr og scenelys under konsertene, før han legger til: Du trenger ikke å være veldig heldig, han er som regel her hele dagen uansett.
Bryggerisjef ved Perleporten Kulturhus/kulturbryggeri, Snorre Andreas Engen Bigseth, har mottatt stipend på 50 000 kroner fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen og vil bruke stipendet til å bli «Diploma Craft Brewer». Han har ambisjoner om at bryggeriet skal vokse og bli en destinasjon i Honningsvåg, ifølge bryggeriforeningen.no.
Å skape seg sine egne arbeidsplasser er en nødvendighet for at et lite samfunn på 2245 innbyggere skal overleve, noe ordføreren har tatt på alvor ved å reise med det lokale bandet Moillrock til Oslo for å arrangere folkemøte om fordelene ved å bo i Honningsvåg. Møtet i februar 2025 ble en suksess og Tore og Birgit er stolte foreldre. Sønnen Simen er vokalist i bandet som også skal fylle Ekebergsletta i Oslo med et snev av Finnmark under Tons of Rock i sommer.
I utsalget kan du, foruten øl, finne bandmerch og T-skjorter med trykk av lokal fisk, med navn. Godt å vite hva man får å kroken. Et steinkast lengre ned, i nummer 7, får man tak i bandets egen kaffe «Moillkaffe». Perleporten kulturhus driver også to festivaler, «Sunshine Winter Festival» i januar og musikkfestivalen «Oggasjakka» i august – og kommer du da er du ekstra heldig om du er en «turistavhopper» og mingler med lokalbefolkningen.
FAKTA
Honningsvåg ligger på Magerøya i Nordkapp kommune. Man kan ankomme gjennom den undersjøiske Nordkapptunellen som går 212 meter og er 6 875 meter lang, med buss fra Alta og stopp/bytte på Skaidi ca. 3-timers reise), med Widerøe til flyplassen Valan, 10 minutter fra Honningsvåg sentrum eller med Hurtigruten. Havn til havn fra byer som Hammerfest eller Tromsø, på noen få timer, eller et nordgående cruise fra Bergen 6-7 dager.
Spise i Honningsvåg
(sesongavhengige åpningstider og mat)
Nor Café & Bistro, Holmen (i rundkjøringen) serverer kongekrabbe og reinsdyr i et smakfullt lokale
Corner Spiseri, Fiskeriveien: Hit går de lokale. Her får du torsketunge når den er i sesong, hvalbiff eller mer tradisjonell hamburger og pizza
Mario’s Pizza, Storgata: God kurdisk-laget pizza på italiensk vis. Spis på stedet eller take-away
Kos Kjøkken & Sjappe, Storgata: fiskebrød/suppe/kaker, japansk pork gyoza, samt eksotiske varer
Arctic Sans Restaurant, Storgata: Mølje, kveite, hverdagsmat, kort åpningstid, Take Away
Soi 9 Restaurant & Bar, Sjøgata: Ta et glass vin I sola, thaimat med kantinepreg
Daniels Hus, Oterveien, Skarsvåg: Kortreist mat. Boknafisk, finnbiff, bakevarer, hjemmelaget multeis
Snoy, Sjøgata: Bakevarer, fiskesuppe, salater (begrensede åpningstider)
Allemannsretten: Friluftsloven inneholder de viktigste reglene om allemannsretten. Loven omhandler retten til å ferdes fritt i naturen og, innenfor visse grenser, å benytte seg av naturens ressurser.

Foto: Tore Fosse