top of page
vinbilder-var-2.png

Elgin i Sør-Afrika:

Eplebygda som ble supert vinområde

TEKST: GEIR SALVESEN

Det er pussig hvordan vinmarker søker de vakreste områdene på kloden. Eller kanskje de gjør dem til det. Uansett – Elgin har både skjønnheten i naturen og de flotte, kjølige vinstilene som overraskende for mange, er å finne i Sør-Afrika. Én produsent er blitt en salgssuksess i Norge med 70 prosent eksportert hit.

Elgin, Sør-Afrika

Når man kjører de cirka 70 kilometerne østover fra Cape Town, over det første fjellpasset og et stykke bortover, ligger det en billedskjønn dal som de fleste freser igjennom, på vei enda lengre østover. Enorme fruktlagre og kasser kan skimtes idet landskapet farer forbi. Men – det som en gang var nesten bare epledyrkingsområde, er i ferd med å bli ett av Sør-Afrikas viktigste kvalitetsområder for svakviner. Elgin er ganske nytt som vinområde. Det ble utpekt som et såkalt «Ward» i 1990. Og fra da av har det bare gått oppover.

Dette bakkete landskapet med epletrær og pærer, og altså vinmarker, kan her og der minne litt om Piemonte. Men så troner det noen store fjell rundt. Groenlandberg, blant annet.  «Grønnlandberg», som vi ville ha sagt det. Og så har vi Kogelberg Biosfære, et helt spesielt og berømt Unesco-definert vekstområde. Som også er her.

Det er varmt i Afrika, men i Elgin er det kjøligere enn mange andre vinområder i Sør-Afrika. De mener selv gjennom den nyopprettede organisasjonen Wines of Elgin, som skal fremme vingårdene i området, at dette er det kjøligste. Det er kanskje ikke helt rett. Cape Agulhas er nok enda kjøligere.

map.png

Men – det er distinkt kjøligere enn i f. eks Stellenbosch eller Franschhoek og definitivt massivt kjøligere enn i Paarl. Høyden over havet er fra 250-500 meter. Og det er ganske bra med nedbør, så her får druene og frukten en ganske lang vekstsesong, noe som gagner de aromatiske elementene i frukten, enten det er steinfrukt som epler og pærer, eller druer.

Rundt 20 vinmakere holder til her. En av de av de meste kjente er Paul Clüver, som ellers leder organisasjonen Wines of Elgin. Med undertittel: Wines of Distinction.

Andre er også blitt kjente for sine Chardonnay- og Pinot Noir-baserte viner. Det gjelder bl.a. Elgin Vintners, Iona og Moya Meaker. Elgin Vintners er blitt en suksess i Norge. Hele 70 prosent av produksjonen deres går hit.

Dr.-Max-Hahn-og-James-Rawbone-Viljoen.png

Bak Elgin Vintners står Max Hahn og James Rawbone-Viljoen. Opprinnelig var eiendommen en eplefarm, slik som så mange andre her. Men utviklingen gikk i retning av vin, og nå utnyttes den sterkt økende interessen for oversjøisk Pinot Noir ettersom prisene i Bourgogne i Frankrike har skutt sånn i været. Stadig flere vil ha en smak av disse elegante vintypene som ikke har så mye tanniner, eller som ikke er for svære og alkoholiske og kraftige i munnen. De passer bedre til lettere, moderne matretter.

James Rawbone-Viljoen sier også på eiendommens nettsider at man selvsagt kunne ta et eple som trøst når man kom hjem etter en slitsom dag på jobben, men at det var enda mer gjevt med et glass god vin!

Forskjellen på frukt og vin er størst i salgsleddet. Når de har solgte eplene og pærene sine, tenkes det ikke noe mer på det. Men når vinen er produsert, må den markedsføres og selges. Og folk må skjønne hva det er.

Augustus-Dale.png

   Tre viner på Vinmonopolet   

7989501-1.jpg

7989501
Elgin Vintners Chardonnay 2022, Elgin, Sør-Afrika 

Nok en kjølig Chardonnay. Sømløs, svakt fatkrydret fruktighet med innslag av frisk steinfrukt, grønne epler, modne sådanne. En elegant finish. Bra vin. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr. Har holdt samme pris i mange år, nå og fremstår som et godt kjøp. 259,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Wine 4 You AS

977201-1.jpg

977201
Elgin Vintners Pinot Noir 2022, Elgin, Sør-Afrika 

Er i bestillingsutvalget, men mange butikker har den. Ypperlig, rødbærsfruktig Pinot med roser og friske bær i duft, harmonisk smak med utviklede tanniner og masse rødbærsfrukt, mest i bringebær, jordbær-retning. Rimelig for denne kvaliteten å være. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam, lam og sau, spekemat. 289,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Wine 4 You AS

Iona

Andrew Gunn, eieren av Iona på Elgin Ridge – ca 420 meter over havet – kjøpte i 1997 en dårlig drevet fruktfarm. Og plantet druer i stedet. 2001 var den første årgangen. Druene modnet svært sent og ble høstet i slutten av mars, begynnelsen av april det året. Og det er veldig sent i Sør-Afrika. Han satset på Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir. Blant annet fordi man mente de druetypene passet best klimaet. Og fordi Andrew – som stammer fra Skottland, selv om han er født i Sør-Afrika – rett og slett likte viner fra Bourgogne og dermed Chardonnay og Pinot Noir.

Det blåser avkjølende fra havet bare 3-4 kilometer i luftlinje. Og når vi kommer inn og møter Andrew Gunn, en høyreist kar med et meget fast håndtrykk i smakerommet – sammen med et par Porsche-biler (han er ihuga samler), skjønner vi at dette er noe spesielt. Også logoen til Iona, et vikingeskip, har en tilknytning til slekten Wick, som visstnok skal stamme fra vikinger. Trolig norske, da.

Vinene hans har da også et spektakulært kjølig uttrykk. Ikke bare gjelder Sauvignon Blanc-vinen hans, men også Chardonnay’en som har frisk, pæreaktig frukt med lang, syrlig finish. En vin som kan lagres. Iona var inne med flere viner i Vinmonpolets basisutvalg, to Pinot Noir’er, men nå ser det dessverre ut som om det ikke vil bli tatt inn flere oppfølgere.

Andrew-Gunn.png

Moya Meaker

Konturene av et kvinneansikt trer frem på en vinflaske. Det er vinen til Moya Meaker og Habibi Farm i Elgin. En fin og fruktig og energisk Pinot Noir som mangler dybden fra gamle burgundere, men som tar igjen med denne klare og tiltalende rødbærsfrukten som ikke er ødelagt av for mye fatlagring.

Bak dette merket står kanadiske David Curl, som tidligere eide Bordeaux-slottet Château Gay, og hans sør-afrikanske kone, Genevieve Hamilton-Brown. Vinen er kalt opp etter den avdøde moren hennes, Moya Meaker.

 

Ekteparet står også bak en storsatsing på merket Damascene, som har slått seg opp og frem i Sør-Afrika med fokus på konsentrerte endrueviner, Chenin Blanc, Semillon, Chardonnay, og lignende, med druemateriale fra Stellenbosch og Franschhoek, blant annet. Det gjør de sammen med vinmaker Jean Smit som lager Moya Meaker-vinene fra unge vinstokker.

14100701
Moya Meaker Pinot Noir 2021, Cape South Coast, Sør-Afrika 

Fyldig, konsentrert, rolig og sømløs pinot fra Elgin som koster en slant, men som er verdt det. Plommer og modne, søte røde bær, moreller også. Miks av mørke bær også. Silkete tanniner i finish. Passer til: Lyst kjøtt, storfe, storvilt, lam, lam og sau, and, spekemat. 344,90 (bestilling) 88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

moya.png

Paul Clüver

Paul Clüver er på mange måter Mr. Elgin. Farmen ble startet så tidlig som i 1896 under navnet De Rust. Vin ble det fra 1987 og fremover. I dag leder han den nyetablerte markedsorganisasjonen Wines of Elgin.

-Produsentene i Elgin er klar over at deres individuelle identiteter avhenger av det ryktet som hele regionen har, sier han på organisasjonens nettsted, www.winesofelgin.co.za

Deres Seven Flags Chardonnay er i toppsjiktet i Sør-Afrika. Estate-versjonen også. Her i Norge får vi bare tak i den laveste kvalitetskategorien, Village Chardonnay. Den dyreste, Seven Flags, hadde nok kostet bortimot tusenlappen i Norge, og ville vært for dyr. Men kvaliteten er umiskjennelig. 

Clüver-familien.png
13138701-1.jpg

13138701
Paul Cluver Village Chardonnay 2022, Cape South Coast, Sør-Afrika 

Lett fatlagret duft, fersken, litt litchi, også endel fatkrydder og vanilje, men mye friskhet og god syre. Ok den. Mye energi. Litt friskt smør også. Passer til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, and. 238,40 (basis) (Utsolgt, men mange butikker har flasker igjen). 86 poeng (terningkast 6)
Vinatura AS

13138801-1.jpg

13138801
Paul Cluver Estate Riesling 2021, Cape South Coast, Sør-Afrika

Tysk-inspirert Riesling med ganske mye restsukker, 16g pr litter. Med sitron og eplefruktighet i finish.  Litt for søt for meg. 277,80 (bestilling) 84 poeng (terningkast 3)

Vinatura AS

4937301-1.jpg

4937301
Paul Cluver Sauvignon Blanc 2021, Cape South Coast, Sør-Afrika 

Deilig, pasjonsfrukt, asparges, fiken, stikkelsbær, god lengde, fin balanse, bra den. Men koster litt for mye i forhold til franske Sauvignon-baserte viner fra Loire-dalen. 285,20 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 4)
Vinatura AS

bottom of page