top of page
sensommer-i-provence-10.png

Derfor bør du oppleve sensommeren i Provence

Tekst og foto: Johanna Holt Kleive

Er du svak for den oransje-glødende himmelen mot slutten av sommeren, den herlige varmen fra septembersolen, og opplevelser som pirrer ved alle dine sanser? Da er Été Indien(s)-festivalen  i Arles noe for deg.  Hvert eneste år, én langhelg i året, møtes mennesker fra over hele verden til en mat - og vinfestival så usedvanlig at det er så godt som umulig å glemme den. Bli med på innsiden.

Den er beskjeden i størrelse, men rommer eldgamle monumenter, renessansepalasser, religiøse byggverk og museer i verdensklasse. Byen har ikke forandret seg siden romertiden, og gir en følelsen av å spole tilbake i tid, og leve ut de samme opplevelsene som generasjoner før oss.

 

– Jeg er forelsket i denne byen som om den var en person, sier den Arles-baserte fotografen Matt Frenot.

 

Det er lyset som bergtok kunstneren da han kom hit første gang. Det er også lyset han ser etter når han fotograferer; lyset som avslører objektets vibrerende intensitet. Hver eneste spaserer Frenot langs kanalen, der han kan se byen i relieff.  Lyset fra himmelen skinner som en rustning over byen. De gamle, romerske byggverkene med sine spir og buer og hvelv glitrer i sølv og dusblått og lyserosa. Elven Rhône renner sammen med Middelhavets salte vann, og slynger seg gjennom steinhusene.  

Sensommer-i-provence-2.png

Arles står på UNESCOs verdensarvliste, og har vært en inspirerende ramme for mange kunstnere, deriblant Pablo Picasso, Lucien Clergue og Vincent Van Gogh, som skapte over 300 verk her. Den internasjonalt amerkjente fotofestivalen Rencontres d'Arles, som arrangeres gjennom hele sommeren, har gjort byen berømt. En rekke gallerier og kunstmuseer har befestet sin posisjon her, og innehar juveler publikum aldri har sett tidligere. De siste årene har byen vært vitne til en rekke offentlige og private initiativ som har utviklet et forbløffende rikt kunstnerisk tilbud for en by med bare 55 000 innbyggere. Jeg har aldri besøkt en by der foredlingen står så sterkt, som i Arles. Så godt som hver eneste lille del av byen er viet menneskelig skaperkraft; her drives second-hand sjapper, parfymerier, biblioteker, kunstgallerier, sukkertøysforretninger og michelin-restauranter med kunstnerens blikk. Selv Airbnb-leilighetene er komisk vakre. Det er faktisk ikke mulig å bo dårlig i denne byen; den huser utelukkende borgere som bruker sine kreative evner til å omforme verden rundt dem.  (Se våre aller heteste tips til overnatting lenger ned).

sensommer-i-provence-3.png

Arles er som et levende labratoritum for frihetssøkende mennesker. - Vi lever absolutt i et lite tomrom uten kreative eller kunstneriske barrierer. Slik blir personligheter født, forteller en av de anerkjente designerne i Arles. 26.-29.september er det nok en gang duket for en av byens mange festivaler, et definitivt høydepunkt for oss mat-og vinglade: Été indien(s)  hyller kreativitet og menneskelig skaperkraft, rettet mot kunstelskere - og samlere, så vel som entusiaster, nysgjerrige, gourmeter og andre festglade…  Siste helgen i september foregår til sammen over hundre arrangementer på hundre steder i byen: kunst, design, mat og vin forenes i en ubeskrivelig symbiose, fra torsdag til søndag. Her kan du overvære gårsdagens, nåtidens og morgendagens middelhavskulturer i den gamle romerske hovedstaden. Over 100 bidragsytere vekker festivalen til live på en mengde forskjellige steder rundt om i Arles, inkludert noen svært uvanlige steder, for eksempel midt i smørøyet av tyrefektnings-arenaen …

sensommer-i-provence-4.png

Da jeg overværte festivalen første gang for to år siden, ble jeg slått i bakken av de kreative kulissene som omgav maten og vinen vi fortærte. En av arrangementene foregikk i Villa Benkemoun, en arkitektonisk juvel tegnet av Emile Sala i 1974. 50 mennesker samlet seg rundt et langbord i en sval og skyggefull hage med utsikt til sypresser og lavendeltrær. På bordene: Brød, vin, vann og småretter i fleng.

 

Lunsjen var initiert av eierne av Villa Benkemoun, og Fabien Vallos – filosof, professor, oversetter og kokk med base i Arles. Han er viden kjent for sin filosofiske tilnærming til matlaging, der han blant annet utforsker festen som konsept og hvilke effekter det har på mennesket, være seg sjelelige, fysiske og moralske.

Sensommer-i-provence-5.png

På menyen? Egg, røkt ansjos og ajoblanco – en variant av gazpacho fra Andalucia laget på hvitløk, ferske mandler, hvitt brød, olivenolje og en skvett vineddik. Tunfisk rullet i fikenblader og romanske artisjokker fylt med masser av hakket persille, mynte og hvitløk. Brystmyk ricotta stekt med smør i ovnen og mozarella trettia – håndstrimlede mozzarellastumper flettet sammen på fat som tok seg virkelig godt ut på bordet. Kaviar laget på auberginer og grovt skårede tomater toppet med provencalske urter. Terter i fleng. Smørdeig fylt til randen av sesongens frukter. Pærer, aprikos, fiken, sitron. Nøtter og sjokolade. Svart kaffe.

sensommer-i-provence-6.png

Selskapet gikk som rett og rimelig er, amok. Vi kastet oss over fatene, brøt brød med hverandre og drakk rødvin så glødende varm av høstsolen at den nærmest brant i halsen.  Vi spiste og drakk. Pratet og lo. Tok en dukkert i det fantastiske svømmebassenget mellom slagene. Diskuterte på elendig fransk med en mengde andre fremmede, skjønt fremmede ikke lenger kunne regnes som fremmede under et måltid som dette. Å komme til Été indien(s) er som å få en virkelig smak av verden – skapt av og for mennesker som vet å sette pris på de gode tingene. Ikke nøl med å oppdage denne skatten før alle andre gjør det.

Steder å bo

Det er tilnærmet umulig å bo dårlig i Arles. Faktisk vil jeg si at det er større sannsynlighet å oppleve et ikonisk opphold i Arles, sammenlignet med andre byer i Europa. Over hele byen kryr det av kunstnerboliger per se. Gjør et kjapt søk på airbnb, og du skjønner hva jeg mener. Her er mine tre favoritter:

Maison Huit Arles

Maison Huit Arles ligger i et forlokkende herskapshus fra slutten av 1600-tallet, i det historiske sentrum av Arles.  Siden 2007 har eieren Julia de Bierre tatt imot malere, skribenter, fotografer og andre kreative fra alle verdenshjørner, og deler gledelig av sin innsidekunnskap om byen. 

I første etasje finner du et etablert kunstgalleri som spesialiserer seg på fotografi og installasjonsarbeider. I de øverste etasjene finner du romslige gjesterom, uavhengige leiligheter og et kunstnerresidens. I hvert rom gjenspeiler de nøye utvalgte møblene og kunstverkene Julias kuratorblikk,  finslipt gjennom et yrkesliv med interiør og antikviteter, og hennes langsiktige engasjement for en bærekraftig livsstil.

Sensommer-i-provence.png
Mercerie

Den danske fotografen Julia Minca flyttet til Arles for flere år siden, og har innredet et studio i etasjen over sitt fotogalleri. Leiligheten passer godt for en eller to personer, og består av et stort soverom med peis, dusjrom, toalett og separat kjøkken. Smakfullt innredet design med skandinavisk touch, samt fantastisk utsikt. 

sensommer-i-provence-8.png
Villa Benkemoun

Den legendariske villaen som arrangerte ett av de mest minneverdige måltidene i mitt liv, er som regel bare tilgjengelig for filmopptak, konferanser, og andre spesielle arrangementer. En SJELDEN gang legges leiligheten ut på AirBnB. Det koster å leve ut drømmen som filmstjerne, men hvorfor ikke bare gjøre det når sjansen byr seg? 

sensommer-i-provenve-9.png
bottom of page