top of page

DET UKJENTE VINLANDET
I FJELLENE

 

TEKST: GEIR SALVESEN

Cederberg-fjellene er en lite kjent attraksjon i Sør-Afrika – 300 kilometer nord for Cape Town. Ville, forrevne sandsteinsformasjoner, fossilfunn fra dyrenes aller tidligste fase – og høyfjellsviner fra vinmarker 1100 meter over havet. Dette området har mye spennende å by på.

Screenshot 2020-03-31 at 12.18.14.png

David Niewoudt hos Cederberg peker ut det spesielle jordsmonnet inne i de ville Cederberg-fjellene. Foto: Geir Salvesen

Cederberg/Olifantsriver

David Niewoudt er 5. generasjons vinmaker. Han er en av få som har bitt seg fast langt inne i fjellene, på skråninger som enkelte steder har vinmarker oppe i 11-1200 meters høyde. Jeg har kjørt 10 mil fra den siste siviliserte utposten, Op die Berg, i sør.

 

Den lille grusveien er full av dumper og vaskebrett, og den rødlige, finmalte grusen ligger som rød snø bak hjulbuene på den hvite leiebilen. Det skal vise seg at grusen forsvinner raskt på motorveikjøring senere. Men her er det ingen motorvei.

 

Store deler av Cederberg-fjellene er et naturreservat med lite turisme. Den turismen som finner er stort sett i form av camping og økoturisme med vekt på fjellturer og fredelige kvelder i ødemarken der Melkeveien lyser ekstra sterkt i det øde og lite lysforurensede området.

Navnet kommer fra de truede sedertrærne som en gang var tallrike her. De ble hugget ned og brukt til telefonstolper og møbler da de hvite kom til Sør-Afrika. San-folket, som også bodde her og etterlot seg gamle hulemalerier, ble også fordrevet.

Det er bare noen få sedertrær igjen. De tilhører familien Widdringtonia cedarbergensis, som er en lokal art. Man kan se dem stå enslige eller i små klynger langs grusveien, og de er vernet.

Screenshot 2020-03-31 at 12.18.36.png

Her er et kart fra Alheit som viser hvor produsenten henter druer fra, også fra Skurfberg ved Clanwilliam.

Den nærmeste bebyggelsen av noe størrelse er Citrusdal i vest og Clanwilliam i nord. Før man kommer dit, må man klatre enda høyere på grusveien som enkelte steder er tynnslitt etter vinterregnet. De høyeste fjellene er Sneeuberg på 2026 meter over havet og Tafelberg (ikke å forveksle med Table Mountain i Cape Town) på 1969 meter. Her kan det forekomme litt snø på de høyeste toppene om vinteren, som på denne delen av kloden er i juli. Leoparder og gaupelignende katter smyger seg på myke poter rundt i fjellene, men de er sky og det er ikke så ofte lokalbefolkningen eller besøkende ser dem.

Screenshot 2020-03-31 at 12.18.44.png

En smal grusvei er eneste forbindelse gjennom Cederberg. Foto: Geir Salvesen

Screenshot 2020-03-31 at 12.18.49.png

Engelmanskloof der den tapre britiske soldaten ble skutt. Foto: Ralph Pina, Flicr.

En brutal historie

Historien forteller ellers at under Boerkrigen mellom boerne – etterkommerne etter de hvite immigrantene fra Holland – og britene rundt år 1900, prøvde Boer-soldater å sanke støtte lokalt for sin sak blant de Hollandsk-ættede bøndene i området. Uten særlig hell.

 

Denne håpløse og brutale krigen mellom «naboer» i Europa, skulle gi en besynderlig hendelse akkurat i Cederberg. En boerpatrulje støtte i krigens siste fase på en enslig britisk soldat som ba dem overgi seg. Det lo boerne bare av, og sa at de var mange og han bare var én. Briten fortsatte å insistere på at de måtte overgi seg, men det endte med at de skjøt og drepte den modige mannen. Stedet der dette skjedde heter Engelsmanskloof i dag.

Ihuga Chenin Blanc-elskere kan også ha kommet over andre områder og navn som er svært lite kjent, men som kommer fra disse traktene. Ett av dem er Skurfberg like nordvest for Clanwilliam og litt utenfor selve rekken av fjell som utgjør Cederberg.

 

Skurfberg består bare av tre forskjellige druedyrkere som dyrker frukt fra 35-60 år gamle buskvinstokker på et rødt og svært jernholdig og sandaktig jordsmonn. Selv erfarne dyrkere lurer på hvorfor vinene herfra smaker så godt. Eben Sadie, som er den store kongen blant den nye generasjonens vindyrkere, har en rendyrket Skurfberg Chenin Blanc i sin portefølje. De få kassene som blir allokert til Norge, blir revet vekk på kort tid.

Screenshot 2020-03-31 at 12.18.54.png

Chris Alheit henter noen av druene til berømte Cartology fra områdene rundt Citrusdal og Cederberg. Foto: Geir Salvesen

Toppvinmakere henter druer herfra

Også Chris Alheit – som har sitt vinanlegg nede i Hemelrand nord for Hermanus, fire timer fra Skurfberg, bruker druer herfra. Huilkrans kommer fra Oudamgården og familien Visser, mens Magnetic North kommer fra Arbeidseind-gården og Van Lil-familien. Dette er nå hans ypperste viner på hvitvinssiden.

Vinene utmerker seg både med konsentrasjon og en mineralsk, frisk sitruspreget smak som holder seg mest på sitronsiden. Man skulle nesten ikke tro det var mulig.

 

Ellers bruker Alheit druer fra både Skurfberg og Piekenierskloof i sin flotte Cartology, som er hans mest kjente hvitvin. Piekenierskloof er et noe større vinområde, oppe i noen myke fjellskråninger sør for Citrusdal og like før man kommer ned på de vide kornslettene som etter mils vei fører en sørover til Cape Town. Her er Chenin Blanc og Grenache to av de beste valgene.

 

Også Palomino, som spanjolene lager sherry av i Andalucia, er ganske godt tilgjengelig her. Piekenierskloof er det desidert mest kjente vinområdet, kanskje mer kjent enn Cederberg ettersom Cederberg omtrent bare har Niewoudt-familiens vingårder å by på. Piekenierskloof har mange flere.

 

I Norge var det en stund mulig å få fatt i viner fra Tierhoek, som er en av de mest ekstreme produsentene. De holder også til inne i villmarken i 7-800 meters høyde over havet.

Oppdelingen

Piekenierskloof er en såkalt «Ward» i distriktet «Citrusdal» som igjen hører inn under Olifants River som er den viktigste vinregionen. Fra Olifants River kommer det en god del viner innom norske vinimportører. Det største aberet er at vinene er relativt høyt priset på grunn av høy kvalitet på druene. En grei inngangsbillett til dette området kan være vinene fra Fram – Fram White og Fram Pinotage.

5465701-1.jpg

5465701 Cederberg Sauvignon Blanc 2016 (2018 smakt), Sør-Afrika. Kr 298,40 Karakter: 6 Poeng: 87

En superflott Sauvignon Blanc som bare har én feil – prisen. For 300 kroner kan man få en topp Sancerre fra enkeltvinmark. Men dette er en strålende vin med intense stikkelsbæraromaer pluss asparges og en ørliten touch av tropisk frukt, pluss mineralitet.

 

Passer til: Asparges, fiskeretter og gastronomi. Bestillingsutvalget.

Great Grape

811801-1.jpg

811801 Cederberg Five Generations Chenin Blanc 2015 (2016 smakt). Kr 439,60 Karakter: 5 Poeng: 88/90

Full trøkk over denne kompakte og ganske så fatpregede Chenin Blanc-vinen som fortsatt trenger tid på seg. Smør, krydder, kompleksitet og underliggende mineralitet. Den 2015-årgangen som er på bestillingslisten, er kommet lenger i modningen.

 

Til fisk med smørsaus. Bestilling.

Great Grape

3404401-1.jpg

3404401 Cape Rock White 2016, Olifantsriver, Sør-Afrika. Kr 234,90 Karakter: 5 Poeng: 86

En vin fra områdene rundt Piekenierskloof. Miks av druer som er kjent fra det sørlige Rhône. Grenache Blanc og Roussanne som hovedingredienser. Steinfrukt og touch av eple og krydder. Også fint sitruspreg. Cape Rock har ofte litt naturvinstil over sine produkter. Denne har mindre enn andre.

 

Passer til: Hvitt kjøtt, kylling. Bestillingsutvalget.

Unico Real Wines AS

1959501-1.jpg

1959501 Alheit Cartology 2016, Sør-Afrika. Kr 359,90 Karakter: 6 Poeng: 91

Bare en andel av flotte Cartology er fra områdene rundt Olifantsriver, men jeg tar den med her fordi det er en av de flotteste vinene fra Sør-Afrika med 89 prosent Chenin blanc og 11 prosent Semillon. Den har alt. Mye frukt, mineralitet, fersken og krydder og også en fin friskhet oppi all smaken.

 

Passer til: Fisk og gastronomi.

Unico Real Wines AS

8164501.jpg

8164501 Sadie Skurfberg 2017, Olifantsriver, Sør-Afrika. Kr 389,- Karakter: 6 Poeng 93

En av de høyest-scorende vinene fra Sør-Afrika. Den er utsolgt inntil 2018 kommer. Jeg tar den med fordi dette området produserer noe av det beste i landet. Super vin, har alt – mineralitet, steinbunn, knust stein, forsiktig fersken. Veldig lengde og konsentrasjon.

 

Passer til: Skalldyr, fisk.

Vinarius AS

10602401.png

10602401 Fram White (uten årgang), Citrusdal Mountains, Olifantsriver. Kr 199,- Karakter: 6 Poeng: 86

En miks av to årganger, 2016 og 2017, laget på Palomino-druer for det meste. Samme som i Andalucia i Spania. Og samme som Eben Sadies Skurfberg. Druene herfra kommer fra Skurfberg, som også er ganske kystnært. Nøtter, oliven og kjeksaktige innslag i denne fine vinen.

 

Passer til: Hvitt kjøtt, fisk.

Vinarius AS

10626601-1.jpg

106266 Fram Pinotage 2016, Citrusdal, Olifantsriver, Sør-Afrika. Kr 260,-Karakter: 5 Poeng: 86

Pinotage er ikke særlig vanlig i dette strøket av landet. Stellenbosch er regnet som det beste stedet for Pinotage. Men Thinus Krüger, som står bak Fram wines (oppkalt etter Roald Amundsens polarskip), har fått mye ut av druene herfra. (Druene kommer egentlig fra et område nordvest for Clanwilliam, Skurfberg.) Tett, konsentrert, plommesøt frukt med moderate og utviklede tanniner.

 

Passer til: Kjøttretter, grillmat.

Vinarius AS

Screenshot 2020-03-31 at 12.19.38.png

Cederberg i solnedgang. Foto: Geir Salvesen

bottom of page