top of page
rodvinsmerker.png
vinkork.png

TEKST: GEIR SALVESEN

Alltid litt moro å se i krystallkulen, er det ikke? Det uventede kommer alltid som en overraskelse, og kan ikke forutsies. Men det som er et ledd i en lang utvikling, kan vanligvis forutsies. Slik som vintrendene i 2024. Stikkord? Lysere og lettere. Natur- og oransjeviner. Musserende. Og cider.

David Niewoudt fra Cederberg Wines i Sør-Afrika er en av dem som lager friskere, lettere vinstiler. På grunn av at druene vokser i høyfjellesterreng nesten 1000 meter over havet. Her med en av verdens tykkeste vinstokker!

David-Niewoudt.png

Statistikk og bruken av den kan nok lyve, men antagelig ikke når det kommer til forbruksmønsteret av vin i Norge. Utviklingen de siste årene, som har fortsatt i 2023 og som etter alt å dømme vil fortsette også i 2024 er lysere og lettere drikkevarer.

Altså: Vi drikker mye mindre brunt brennevin, spesielt cognac, mindre av sterkvin. Mye mer av lettere og lysere vintyper. På vinsiden drikker vi mer hvitvin, mer musserende vin og mer rosévin. På rødvinssiden er konsumet vridd mer i retning av lysere rødviner.

lakserogn-og-avokado-3.png

4 personer / 30 min

4 store ss lakserogn

1 avokado

1 sitron

4 østers 

2 ss gressløk, finhakket

1 dl champagne

Salt

Del avokadoen i to, ta ut steinen og vipp ut kjøttet med en skje. Skjær avokadokjøttet i skiver. Smak til med salt og klem litt sitronsaft over. Rens østersen. Kjør innmaten, resten av sitronsaften og gressløk i en hurtigmikser til en glatt saus. Vend champagnen forsiktig i sausen så du ikke rører ut boblene. En tørr musserende hvitvin kan også brukes. Legg avokadoskivene i en dyp tallerken og topp med en god spiseskje rogn. Fordel østerssausen pent rundt. Pynt evt. med dill og drypp evt. litt sitronsaft over.

Vinmonopolet har her gått foran og analysert trendene ute i samfunnet. Mindre kjøtt, mer fokus på kropp og helse. Men uten at det skal gå på bekostning av nytelse. Derfor har det også vært satset bevisst på viner som passer til en mer moderne livsstil de siste årene. Det har til og med vært etablert en egen kategori som enkelt og greit er kalt «lyst og lett». Det er fordelen med å være en slags mini-diktator på vinsupplementssiden slik som Vinmonopolet er, at man lettere kan påvirke forbruksmønsteret siden mye av nylanseringene er på det området.

Et større utvalg av en stil, vil kunne føre til større etterspørsel av viner i denne stilen. Men det er ikke ren automatikk i dette. Det har også noe å gjøre med at matkulturen har endret seg. Til det lysere og lettere. Og restaurantkulturen og storbykulturen har også medvirket. Det er mulig å lage en god rett bare med noe sopp og noe pasta. Småpoteter og sopp. Stekt blomkål, etc.

Derfor skrev jeg boken Mat. Vin. Helse. Utgitt på Pepper Publishing, for å koble sammen de tre områdene hvor det vanligvis bare er mat og vin som henger sammen. Men lysere og lettere i vinens verden betyr også gjerne lavere alkohol og mer elegante viner som henger bedre sammen med moderne matretter.

tataki-9.png

4 personer / 20 min

200 g backloin av laks

200 g tunfiskloin 

1 agurk

Havdruer, en grønn tang, også kalt grønn kaviar

Sesamolje

5 ss sorte sesamfrø, ristet i ovnen

Grill fisken på god varme i panne slik at den får en liten stekeskorpe på utsiden. Skjær den i tynne skiver og dander den på tallerkenen sammen med agurk, gjerne skåret opp på langs, slik bildet viser. Bland inn litt utvannet havdrue, men ikke mye, fordi tangen har en sødme og en saltsmak som kan stjele litt oppmerksomhet fra de andre råvarene. Drypp over litt sesamolje som har en nøtteaktig smak, og dryss over sesamfrø til slutt. 

Her kommer 11 vinforeslag som passer inn i den nye forbruksstilen.

Cederberg-Chenin-Blanc.png

Cederberg Chenin Blanc. Noe helt spesielt. Frisk høyfjellsvin fra Sør-Afrika. Foto: Vinmonopolet.

HVITVIN

1487901-1.jpg
4680501-1-300x902.jpg
16022001-1.jpg

1487901
Sogrape Casa Ferreirinha Planalto Reserva 2022, Douro, Portugal. Kr 145,-, Karakter: 5, Poeng: 82

Grønngul på farge, behagelig duft og smak av pære og frisk, vårlig blomsterpreg. Litt over middels fylde, og en litt kort finish. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, salat, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.
Grape Company AS

4680501
La Chablisienne Bourgogne Chardonnay 2022, Burgund, Frankrike. Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Grønnlig, ren, pen, typeriktig, noe grønne og modne epler, ørlite salt. En liten sjarmør som faktisk kan drikkes for seg. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget. Men mange butikker har den.

LaCave AS

16022001
Kir-Yianni Assyrtiko The North 2022, Amyndeon, Hellas. Kr 214,90. Karakter: 6, Poeng: 86 

Kjølig, kalkaktig fruktighet, grønn og frisk, middels fylde, Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.

Symposium Wines AS

perdeberg-vineyard-collection-grenache-blanc.jpeg
5516801-1.jpg
opptrekker-b.png

15905401
Perdeberg Cellar Grenache Blanc 2022, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 189,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Veldig trøkk i den. Fyldig, nøytral start, før salt og stein kicker inn. Mineralsk i underkant. God lengde. Fedme i midtpartiet. Bør serveres distinkt kjølig. Veldig allsidig og anvendelig. Passer til: Ost, grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, salat, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.
Vinarius AS

5516801
Groebe à la Carte Riesling 2022, Rheinhessen, Tyskland. Kr 249,90, Karakter: 4, Poeng: 85

Lavalkoholisk, tørr med lite sukker. Bare 11,5 volumprosent alkohol. Så kan den fint brukes som lunsjvin. Syrlig og saltaktig også. Her får du god Rieslingsmak uten alt sukkeret. 249,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 4)
Excellars AS

RØDVIN

Pinot Noir-druen er selvskreven når det kommer til lettere vinstiler.

4501501-1.jpg
kara-tara-pinot-noir.jpeg
Cuvée Margot.jpeg

4501501
Juillot Cuvée Pierre 2022, Burgund, Frankrike. Kr 269,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Fioler på duft, mørk på farge, energisk og saftig fruktighet, vellykket billig-burgunder, mørke bær, ikke noe fatpreg. Allsidig bruksområde. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, spekemat.Bestillingsutvalget.
Winetailor as

12167501-1.jpg

12167501
Maire Grand Minéral Côtes du Jura Pinot Noir 2021, Jura, Frankrike. Kr  164,90,-,

Veldig billig pris for denne svært mineralske, våt-stein-aktige Pinot'en som avslutter litt kort, men som er et godt kjøp. Litt stutt, virker litt moden. Passer til: Småvilt og fugl, lam, lam og sau, and, spekemat. Bestillingsutvalget.  
Hand Picked Wines AS

rodvin-2.png

14110701
Kara-Tara Pinot Noir 2021, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 249,90, Karakter: 5, Poeng: 86 

Veldig bra Pinot Noir, fiol på duft, ganske konsentrert med fin sødmefull, rødbærsutgang, kirsebær og moreller, pen lengde, nok friskhet. Men også noe solbærdrops, Passer til: Storvilt, småvilt og fugl, and, spekemat. Bestillingsutvalget.  
Vinarius AS

16123401
Bourgogne Pinot Noir "Cuvée Margot" 2022, Burgund, Frankrike. Kr 285,-, Karakter: 5, Poeng: 86

Kjølig, ren, mørk bærfrukt med moreller og et friskt smaksbilde. Litt fersk i stilen. Veldig bra duft på den. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, storfe, lam og sau, and, spekemat. Bestillingsutvalget.

B & R WINE AS

4526901-1.jpg

4526901
Niepoort Fabelaktig Douro 2021, Douro, Portugal. Kr 164,90. Karakter: 5, Poeng: 82 

Saftig, kyllingvin, som ligner litt på Barbera. Mørk, myk skogsbærfrukt med bjørnebær, moreller og krekling. Silkete tanniner. Fin vin, det. Litt kort i finish.. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat. Basisutvalget.  
Winetailor AS

bottom of page