top of page

Sjokoladeterrin

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

ART OF THE TITLE

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

10

Vanskelighetsgrad: Ganske enkelt

Tid: 1 time + frysetid

Mandelbunn
40 g hakkede mandler
16 g hvetemel (knapt 2 ss)
60 g eggehvite (2 stk)
60 g sukker

Pralinkrem
1 dl + ½ dl helmelk
50 g sukker
20 g eggeplommer (1 stk)
1 ss (10 g) maisenna
100 g usaltet smør, romtemperert
75 g usøtet hasselnøttpasta

Sjokoladekrem
125 g mørk sjokolade med
60 % kakaomasse
60 g eggeplomme (3 stk)
40 g sukker
½ dl + 2 dl kremfløte

Mørk sjokoladeglasur
200 g mørk sjokolade,
60 % kakaomasse
50 g sukker
25 g glukosesirup (fås på apoteket) eller honning
2 dl + ca. ½ dl kremfløte

Mandelbunn
Forvarm stekeovnen til 180 °C. Bland mandler og hvetemel. ­Pisk ­eggehvitene og halvparten av ­sukkeret til stiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk det inn i marengsen. ­Vend mandelblandingen i marengsen med en slikkepott. Fyll røren i smurt kakering. Stek bunnen midt i ovnen i ca. 10–15 minutter. Ta ut og avkjøl. Skjær ­kake­bunnen ut av ringen når bunnen er kald. Vask og tørk ringen og legg bunnen tilbake i ringen

Pralinkrem
Hasselnøttpasta er hasselnøtter som er finmalt til de blir flytende. Sett stekeovnen på 180 °C. Rist nøttene i ovnen i ca. 5 minutter. Rør gjerne rundt noen ganger underveis. Ha nøttene i en foodprosessor og kjør til de slipper olje og blir flytende. Det kan ta 10-15 minutter. Hasselnøttpasta som blir til overs, holder seg i flere måneder i et tett glass i kjøleskapet. Du kan evt. bruke Nutella istedet.

Rør sammen 1 dl melk og sukker i en kjele og varm det til koke­punktet. Visp resten av melken og maisenna lett sammen i en bolle. Visp eggeplommen i melk- og maisenna­blandingen. Hell 2/3 av den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell ­blandingen tilbake i kjelen. Kok opp og la det småkoke i 1 minutt mens du rører i bunnen av kjelen med en kraftig håndvisp slik at kremen ikke brenner seg. Pisk kremen i en kjøkkenmaskin med ­piskeris til kremen er avkjølt til ca. 25 °C.

Tilsett romtemperert smør og pisk på full hastighet til en glatt krem. Til å begynne med ser det ut som om kremen skiller seg, men den samler seg etter hvert. (Blir kremen for løs, kan du sette den i kjøleskapet i noen minutter for å stivne, før den piskes glatt igjen.) Smak til med hasselnøttpasta. Ha kremen på toppen av mandelbunnen
i kakeringen.

Sjokoladekrem
Dette er en type sjokolademousse. Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Ha eggeplommer og sukker i en bolle. Kok opp ½ dl fløte og hell den over eggeplommene mens du visper lett. Ha den smeltede sjokoladen i egge­blandingen mens du rører med en visp. Pisk 2 dl fløte til en lett krem. Vent til sjokoladeblandingen er lunken (35–40 °C), og vend inn fløtekremen i to omganger med en slikkepott.

Mørk sjokoladeglasur
Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Kok opp sukker, ­glukose og 2 dl fløte. Hell den varme fløten i en tynn stråle over sjokoladen mens du rører i små sirkler med en slikkepott, slik at det dannes en ­emulsjon mellom sjokolade og fløte. Ikke bruk visp, den lager luftbobler i glasuren. Bruker du slikkepott eller sleiv, får du en glatt og skinnende glasur. Hvis glasuren blir tykk, kan du justere med 1/2 dl varm fløte til slutt.
Glaser kaken med mørk sjokoladeglasur. Server med aprikospuré av friske aprikoser som kjøres med litt melis i foodprosessor.

ELEGANT TITLE

bottom of page