top of page

Sandwich

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

ART OF THE TITLE

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

10

Vanskelighetsgrad: Litt vanskelig

Tid: 1,5 timer + avkjøling og frysetid

Makroner
130 g skåldede mandler
eller ferdig mandelmel
170 g melis
80 g sukker
100 g eggehviter (ca. 3 stk)
Noen dråper rød konditorfarge til
å farge makronmassen

Vaniljeis
1 vaniljestang
3 dl helmelk
2 ½ dl kremfløte
125 g sukker
¼ ts maldonsalt
25 g glukosesirup eller lys sirup
80 g eggeplommer (4 stk)

Bringebærsorbet
125 g sukker
25 g glukose
1 ½ dl vann
15 g sitronsaft
400 g bringebærpuré

Makroner
Kjør mandler og melis til fint mel i en kjøkken­maskin. Sikt melet og sett til side. Pisk sukker og eggehviter til stiv marengs. Vend mandelmelet i halvparten av marengsen med en slikkepott. Tilsett konditorfarge for å farge massen. Vend inn resten av marengsen. Få ­slikkepotten helt ned i bunnen før du vender. Da blander du mest effektivt. Ikke jobb for mye, da blir massen for løs. Røren skal være ganske tykk når den er ferdig, men fortsatt være så vidt flytende. For å teste konsistensen kan du dra litt av røren ­bortover toppen av massen. ­

Hvis ­konsistensen er riktig, skal røren på toppen flyte sammen med resten av ­massen i løpet av ca. 1 minutt.
Bruk en sprøytepose med en glatt tyll som er 10–12 mm i diameter. Ha massen i posen. (Hvis massen er litt tykk, kan du bruke ­hendene og massere den litt i posen så den er lettere å sprøyte ut.) Sprøyt ut topper/pletter på 3 ½ cm i diameter på en stekeplate med bakepapir. Hvis du klarer å få ­makronene like i størrelse, blir slutt­resultatet penest. Et tips kan være å tegne opp sirkler i riktig størrelse på bakepapiret først.

Sett stekeovnen på 175 °C. La de rå ­mandelmakronene stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter før du steker dem. De skal bli litt tørre på toppen før du setter dem i ovnen. Stek dem i 7–10 minutter (steketiden avhenger av ovnen, prøv deg fram med en kake eller to). La makronene bli avkjølt før du løfter dem av bakepapiret. Når de er ferdige, skal de være myke inni og sprø utenpå. Makroner som er til overs, kan fryses til senere.

Vaniljeis
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Varm melk, kremfløte, sukker, salt, vaniljestang, -frø og glukose til koke­punktet. Visp eggeplommene lett sammen. Hell den varme væsken i egge­blandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell blandingen tilbake i kjelen. Varm den mens du rører i ­bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å ­hindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen.

Når smeten tykner (84–85 °C, bruk gjerne et termometer), siles den over i en bolle. Du kan se om den er tykk nok ved å løfte opp slikkepotten med litt av smeten på og dra en finger gjennom den. Dersom smeten ikke flyter sammen igjen, er den klar. Pass på at den ikke blir for varm, ­
da sprekker den. Avkjøl massen i kjøleskapet før du ­fryser den i en ismaskin.

Bringebærsorbet
Ha alt bortsett fra sitronsaft og bringebærpuré i en kjele. Visp godt sammen og kok opp. Avkjøl og tilsett sitronsaft og bringebærpuré. Frys i ismaskin.

Bland vaniljeis og bringebærsorbet slik at den blir marmorert og fin. Ha en god skje av isen på en makron og legg en annen makron på toppen som en sandwich. Gjenta med alle og sett dem i fryseren til de skal serveres.

ELEGANT TITLE

bottom of page