Pistasjis
ART OF THE TITLE
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
8
Vanskelighetsgrad: Enkelt
Tid: 40 minutter + avkjøling og frysetid
Pistasjpasta
200 g pistasjnøtter
Pistasjis
3 dl helmelk
2 ½ dl kremfløte
125 g sukker
0,25 ts maldonsalt
25 g glukosesirup eller lys sirup
80 g eggeplommer (4 stk)
60 g pistasjpasta
Pistasjpasta
Sett stekeovnen på 180 °C. Rist nøttene i ovnen i ca. 5 minutter. Rør gjerne rundt noen ganger underveis. Ha nøttene i en foodprosessor og kjør til de slipper olje og blir flytende. Det kan ta 10-15 minutter. Pistasjpasta som blir til overs, holder seg i flere måneder i et tett glass i kjøleskapet.
Pistasjis
Varm melk, kremfløte, sukker, salt og glukose til kokepunktet. Visp eggeplommene lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell blandingen tilbake i kjelen. Varm den mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen. La smeten tykne (ca. 84–85 °C, bruk gjerne et termometer), og sil den over i en bolle. Du kan se om smeten er tykk nok ved å ha litt av den på slikkepotten og dra en finger gjennom. Hvis iskremsmeten ikke flyter sammen igjen, er den klar. Pass på at den ikke blir for varm, da sprekker den.
Tilsett pistasjpastaen og bland den godt inn. Avkjøl massen i kjøleskapet før du fryser den i en ismaskin. Ha isen over i en bolle og sett den i fryseren. Etter at isen er fryst i ismaskinen, men fortsatt er myk, kan du også fylle isen i silikonformer til ispinner. Frys isen i formene til den er hard. Ta ut isen og dypp tuppen i smeltet sjokolade.