Blåbærsorbet med brent hvit sjokolademousse
ART OF THE TITLE
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
6
Karamellisert hvit sjokolademousse
150 g hvit sjokolade
1 1/2 gelatinplate
3 dl kremfløte
1 romtemperert egg
Blåbærsorbet
600 g blåbær
130 g sukker
30 g flytende glukose
Blåbærfluidgelé
300 blåbær
300 g sukker
3 dl vann
Ca. 6 g agar agar
Sjokoladeblader
100 g hvit sjokolade
Nypeblader
Karamellisert hvit sjokolademousse
Brekk sjokoladen i biter og fordel den jevnt over en stekeplate med bakepapir. Stek den i ovnen på 200 °C til den er gyllen på toppen. Avkjøl og hakk sjokoladen fint. Smelt den over vannbad. Legg gelatinen i bløt i 5 minutter. Visp fløten til en myk og lett krem. Klem ut vannet av gelatinen og smelt den i sjokoladen. Avkjøl litt og rør inn egget. Vend kremen forsiktig inn i sjokoladen. Fordel massen i halvkuleformede silikonformer med omkrets på 5-6 cm. La det stå kaldt i minst 3 timer.
Blåbærsorbet
Varm ingrediensene på middels varme til det småkoker og sukkeret er oppløst. Kjør blandingen glatt med stavmikser og hell den gjennom en finmasket sil. Sett blandingen i kjøleskapet over natten og kjør den i ismaskin i ca. 30-40 minutter til ønsket konsistens.
Blåbærfluidgelé
Kok opp blåbær, sukker og vann. Kjør det med stavmikser og sil det gjennom en fin sil. Mål opp puréen og ha den i en kjele. Tilsett 1 g agar agar per 100 g puré. Rør godt, kok opp og la det koke i 3-5 minutter. Hell det over i en bolle og avkjøl det i kjøleskapet til det stivner, ca. 2 timer. Kjør geléen i en blender til blandingen er glatt og jevn, ca.
2 minutter.
Sjokoladeblader
Finhakk sjokoladen og smelt den på svak varme over vannbad. Varm sjokoladen til 43 °C. Hell 3/4 av sjokoladen over på en polert steinplate. Smør sjokolademassen utover med en palett for å avkjøle den raskt, og skrap den inn mot midten igjen. Temperaturen skal falle til 27 °C. Hell sjokoladen over i bollen igjen og varm den til
29 °C. Dette er arbeidstemperaturen. Når den faller, kan sjokoladen varmes opp igjen. Bruk en pensel og smør et jevnt lag med sjokolade på baksiden av nypebladene. Sett dem i kjøleskapet i
5 minutter og fjern bladene fra sjokoladen. Oppbevar dem kjølig til du skal bruke dem.