Berlinerboller
ART OF THE TITLE
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
100 g smør
2 dl h-melk
50 g gjær
4 stk. egg
4 ss sukker
600 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1,5 l smult eller rapsolje
Bringebærsyltetøy
Smelt smør og tilsett melk til under 40 °C.
Tilsett gjæren i en bolle med væsken og rør til gjæren har løst seg opp.
Tilsett egg og resten av ingrediensene og elt alt til en smidig deig.
Ta plast over bollen og la deigen heve til dobbelt størrelse. Ca. 1 time.
Rull deigen til en pølse og kutt opp i like store deigemner ca.20-25 stk.
Rull deigen som boller.
Nå kommer trikset: Del 2 bakepapir opp i 12 like store deler, og plasser 2 boller på hvert ark. Dette er en fordel nåe de skal stekes.
Etterhev bollene i ca. 30 min. på et lunt sted.
Ta frem en stor kjele og tilsett 1,5 liter med smult eller solsikkeolje.
Det er her bakepapiret kommer inn, løft forsiktig opp to og to boller på et papir og sett det forsiktig ned i oljen med hele papiret. Når bollene har kommet ned i oljen fjerner man papiret.
Stek bollene i olje/smult og bruk to tre-gafler til å snu dem underveis.
La bollene renne av seg før de rulles i sukker.
Bruk en sprøytepose med tynn tyll for og fylle berlinerbollene med syltetøy. Dette bør gjøres før bollene er helt kalde.