top of page

Amarettoparfait med friske bær

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

ART OF THE TITLE

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

8

Vanskelighetsgrad: Ganske enkelt

Tid: 40 minutter + avkjøling og frysetid

Amarettoparfait
100 g eggeplommer (5 stk)
100 g sukker
½ dl vann
5 dl kremfløte
Ca. 4 ss Amaretto (mandellikør)

Glasur
50 g vann
100 g sukker
90 g glukose (fås kjøpt på apotek)
70 g kondensert melk, usøtet
3 plater gelatin
100 g hvit sjokolade
Rød konditorfarge

Amarettoparfait
Pisk eggeplommene luftig i en kjøkkenmaskin. Ha sukker og vann i en liten kjele og la det fosskoke i ca. 3 minutter til det blir en sirup. Har du sukkertermometer, skal det vise 120 °C. Hvis ikke, kan du gjøre kuleprøven. Ta litt sirup på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil du kunne rulle en myk kule av sirupen hvis temperaturen er riktig. Er sirupen for myk til å rulle en kule av, må den koke lenger. Er den for hard, slik at du ikke kan rulle en kule, er temperaturen for høy. Da kan du prøve å røre litt mer vann i sirupen. Det kan imidlertid føre til at sukkeret krystalliseres, og da er det bare å kaste det.

Tøm den kokende sukkerlaken i en tynn stråle i eggeplommene mens kjøkken­maskinen går på litt over halv hastighet. Det er viktig at sukker­laken treffer rett ned i eggene og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten på piskebollen.

Når du har tilsatt all sukkerlaken, pisker du eggedosisen kald på full hastighet.
Pisk fløten til lettpisket krem. Vend krem og eggedosis sammen med en slikkepott. Smak til med Amaretto. Husk at parfaiten vil smake mindre når den er fryst.

Hell parfaiten i silikonformer eller andre porsjonsformer. La dem stå i fryseren natten over eller til de er gjennomfryst. Det tar ca. 6 timer.

Glasur
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i ca. 5 minutter. Kok opp vann, sukker og glukose. Tilsett ­kondensert melk. Klem vannet ut av gelatinen og ha den oppbløtte gelatinen i glasuren. Hell glasuren over sjokoladen og kjør det glatt med stavmikser. Farg glasuren med litt rød farge og sett den til avkjøling på ­kjøkkenbenken.

Montering
Ta parfaiten ut av fryseren og glaser den når glasuren begynner å tykne. Det er ­viktig at parfaiten er helt fryst når den glaseres. Sett den glaserte parfaiten ­tilbake i fryseren til den skal serveres.
Server med friske bær.

ELEGANT TITLE

bottom of page