top of page
vingave-1a.png

En god gaveflaske under juletreet

Tekst Geir Salvesen

Vinelskerens ønskegaver?  Sokker og skjorter og skjørt kan være kjekt å få. Men: Mange liker å få en hard pakke og en god vin som julegave

Lyst til å gi en god vin i julepresang? Mulighetene er mange. Bare tenk over hva mottageren liker, og hva du vil like å gi. Her er noen forslag i forskjellige priskategorier.

julelapper.png
julelapper.png

Hva slags type er mottageren og hva slags type er du? Og hvor mye vil du ut med? Det er noen av hovedspørsmålene. Et generelt råd når det gjelder å gi bort vin som julegave må uansett være dette: Ikke velg noe sært og veldig spesielt, med mindre du absolutt vet at det er dette mottageren vil ha. De aller fleste setter pris på en god flaske som egner seg til mange slags bruk. Tidligere var det mest vanlig med en rødvin, ettersom juletid og kald vinter er synonymer. Men i takt med forbruksendringer som inkluderer lettere matretter og mindre kjøtt og gryteretter, drikker vi nå mye mer hvitvin. Også rosévin, selv om akkurat denne typen med fordel kanskje kan vente til vår og sommer. Selvfølgelig vil din egen smak alltid spille en rolle under utvelgelsen foran Vinmonopol-hyllene. Det er gjerne slik at man vil dele en vinglede man selv har hatt med andre. Hvis man allikevel gir en litt spesiell vin, er det kanskje lurt å skrive på en følgelapp hva man mener den egner seg best til av matretter.

Inntil 200 kroner

3241501.png
15840501.png
15610601.png
796301.png
julelapper.png
julelapper.png

3241501
Dom. de la Janasse 2022, Rhône sør, Frankrike. Kr 159,90, Karakter: 6, Poeng: 84. 
Poenget med denne: Bred anvendelse, med en saftig, frisk, mørk bærstil. Leskende.

Herlig all-round vin med modne, mørke bær, solbær og bjørnebær, som hovedelement, masse spennende fruktighet med avrundende fruktsødme og noe kompleksitet. Litt over middels fylde. Fast finish. Litt kjølig stil. Miks av fem druer, men mest Grenache. (50 prosent). Stort bruksområde til denne. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, lam og sau. Basisutvalget. Hans A.Flaaten Vins Fins

15840501
St. Hallett Blockhead Barossa Shiraz Noveau 2022, South Australia, Australia. Kr 165,60, Karakter: 6, Poeng: 84. 
Poenget med denne: Gir litt kryddervarme fra Australia, sammen med modne bløte bær. Lett å like for den som ikke er så vininteressert.

Veldig billig Barossa Shiraz med anstrøk av bløte, krydrede bær som er modne til overmodne. En velrenommert produsent har laget en vin på den nederste prishyllen, og med godt resultat for den vanlige mann og kvinne. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, and. Basisutvalget. Best Cellars AS

15610601
Spice Route Shiraz Grenache Cinsault 2022, Coastal, Sør-Afrika. Kr 139,90, Karakter: 6, Poeng: 83. 
Poenget med denne: Når det skal være billigst mulig og vinen skal være saftig og fruktig uten motstand.

Lett, fruktig, harmonisk, ikke et eneste irriterende element i denne vinen, bjørnebær, bringebær, kjølig i stilen. Passer til: Svinekjøtt, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, lam og sau, spekemat. Basisutvalget. 
Fondberg AS

796301
Wente Morning Fog Chardonnay 2021, California, USA. Kr 199,90, Karakter: 5, Poeng: 83. 
Poenget med denne: Mye smak for dem som liker kraft og krydder og sydfrukt i sin hvitvin. Og som ikke er så opptatt av syre og friskhet.

Mye smak i denne, nøytral steinfrukt med litt fersken, svakt overmodne gule epler, krydder og sitrus, mais og kokos er med, og litt over middels fylde. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi. Basisutvalget.
Vinetum AS

Inntil 300 kroner

1806601.png

1806601
Produttori dei Colli Barolo 2019, Piemonte, Italia. Kr 269,90, Karakter: 6, Poeng: 86. 
Poenget med denne: En rimelig Barolo som ikke har for markante tanniner og som dermed passer flere.

Duft av moreller og plommer. I smaken mørke bær, skogsbær og plommer. Pen fylde, noe konsentrasjon. Vellaget vin som gir noe tanniner, men også en sjarmerende fruktighet som er leskende og frisk i munnen. Pen lengde. Ikke så tørket i stilen, preget heller av primærfrukt. Passer til: Svinekjøtt, storfe, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta, lam, lam og sau. Basisutvalget.
Eurowine AS

9419701
Cune Gran Reserva 2017, Rioja, Spania. Kr 250,-, Karakter: 6, Poeng: 87. 
Poenget med denne: Mange liker det vaniljeaktige fatkrydderet i Rioja-vinene fra Spania, men her er det i tillegg en del mørk steinfrukt også som gjør at den er aktuell for flere.

Litt østside Bordeaux-aktig i stilen med noe utviklet, fast, edel fruktighet, med treverk, te, mørke plommer. Litt varmt kjøtt også. Bra til vilt også. Strålende kjøp. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, småvilt og fugl, lam, lam og sau. Basisutvalget.
Good Beverage AS

9419701.png
julelapper.png

Inntil 400 kroner

11039301.png
8304901.png

11039301
Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2021, California, USA. Kr 389,90, Karakter: 6, Poeng: 88. 
Poenget med denne: Det er Pinot Noir med mer muskler og fruktsødme enn de franske variantene fra Bourgogne. Og den passer til den noe mer vinkyndige.
Ren, deilig Pinot-frukt med fruktkjøttaktig miks av mørke og røde bær, streif av lakris. Strukturert i stilen. Mest røde bær. Jordbær. Men alt i en pen, konsentrert innpakning. 12 måneder på franske fat, og det slår ikke igjennom, men ikke slik at vinen er fatdominert. Mye vin for pengene! Passer til: Ost, lyst kjøtt, storfe, storvilt, småvilt og fugl, lam, lam og sau. Basisutvalget.
LaMarc Wines AS

8304901
Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2020, Alsace, Frankrike. Kr 338,30. Karakter: 6, Poeng: 90. 
Poenget med denne: Det er mange Riesling-fans blant vinelskere, og denne scorer godt på nesten alle parametre. Fyldig, rik, kompleks. En fin gave å få som også vil bli likt av dem som ikke drikker så mye Riesling.

Gyldengul med plommer, modne epler, stein. Innslag av honning og nøtter i smaken, fersken også. Skikkelig krutt i denne med edel, velbalansert smak. God fylde. Biodynamisk dyrkede druer i denne. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, salat, sushi / sashimi, spekemat, spicy. 338,30 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Heritage Wines AS

julelapper.png

Inntil 500 kroner

7774405.png
13367901.png

13367901
Villard Le Gallet Blanc Côte-Rôtie 2020, Rhône, Frankrike. Kr 498,90, Karakter: 6, Poeng: 90. 
Poenget med denne: Du signaliserer mye ved å gi en Côte-Rôtie, som er en vin for kjennere. Gaven bør suppleres med en beskjed om at den bør i kjelleren en 4-5 års tid, minimum. Så da blir det en samlervin også. 

Fast, fast, krekling og mørke bær, mørke blomster, streif av oliven på duft. I smaken mørk, kreklingaktig, litt tannisk, urter. Lakris. Ikke moden nå, nei. Litt for kantete. Må i kjelleren 4-5 år. Litt lær og tobakk helt i finish på duft. Passer til: Storfe, lam og sau, and. Basisutvalget.
House of Wine AS

7774405
Roland La Garde Tradition 2017, Bordeaux, Frankrike. Kr 449,90, Karakter: 5, Poeng: 86. 
Poenget med denne: Det er noe ekstra med en magnumflaske, og spesielt med en Bordeaux. Selv om den bare kommer fra de noe mer perifere områdene. En beskjed til mottager om at den bør i kjelleren noen 2-3 år til, er nok klokt.

Merlotdrevet magnumvin fra en biodynamisk produsent litt nord for Bordeaux by. Svakt begynnende lagringspreg, kaldt kjøtt på duft, med mørke bær i smaksbildet. Tanninstrukturen er til stede, men dekkes over av nok, kjølig fruktighet. Dette er en flott kjellerkandidat som bare blir bedre gjennom de fem neste årene. Minst. Vil du drikke den nå, må den dekanteres. Passer til: Ost, svinekjøtt, storvilt, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget. Men flere Vinmonopol-butikker har den.
Natural Selections AS

julelapper.png

Til en spesiell person i livet ditt 

 

Her vil man vanligvis vite hva denne spesielle personen foretrekker av drikkevarer. Men en god Champagne eller en rød burgunder er ypperlig gavemateriale til begge kjønn.

En forførende Champagne!

15457201.png
julelapper.png

15457201
Charles Ellner Seduction 2007, Champagne, Frankrike. Kr 649,90, Karakter: 6, Poeng: 90. 
Poenget med denne: Navnet. De franske har et eget arsenal av slike innsmigrende navn. Seduction. Forføring. Og det blir man nok med denne. Glir ned svulmende og pent uten motstand.

Ganske gul, ganske rik, plommer og epler, sopp, virker en god del utviklet med underskog på duft, i smaken dukker det opp litt honning og smør. Tørr i finish. Bra vin, dette. Hvis man liker det litt svulmende. Passer til: Ost, fisk, svinekjøtt, norsk julemat, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Basisutvalget. 
Nordic Wine, Beer & Spirits AS

En forførende burgunder!

15560201.png

15560201
Huber-Verdereau Volnay Les Lurets 2020, Burgund, Frankrike. Kr 629,-, Karakter: 6, Poeng: 89. 
Poenget med denne: Man trenger ikke nødvendigvis et forførerisk navn, hvis vinen i seg selv er på det hakket. Og slik er mange av denne typen rødbærsfruktige burgundere. Elegante og lette å like. Problemet er at viner på dette nivået ikke er masseproduksjon, og hvis denne er utsolgt, er det bare å lete etter andre fra Bourgogne. Spesielt fra Volnay.

Herlig, denne vinen. Gamle vinstokker fra 40-tallet, elegant og dyp og sjarmerende og rødbærsfruktig. Moreller og bringebær, noe tanniner som gjør at den bør drikkes til mat. Passer til: And, lam og sau. Mørnet oksefilet. Bestillingsutvalget. 
FERMENT

julelapper.png
vingave-2b.png
julelapper.png
bottom of page