top of page

FESTMÅNEDEN DESEMBER

Perfekte drikkevalg for

Av Geir Salvesen

La oss gå rett på sak. Det er desember. Det er mørkt. Kaldt. Det er jul. Julemat. Og det er fest og feiring både før og etter julehøytiden. Inn kommer da det mest selvfølgelige valget til feiring: Musserende vin. Ikke nødvendigvis Champagne. Men musserende viner fra rundt om i verden, laget på Champagnemetoden som er 2.gangsgjæring på flaske. Og det vi vil være på utkikk etter da er viner i Brut-kategorien. Viner som ikke er beintørre, men som har litt restsukker.

 

Brut-kategorien er litt forvirrende fordi den dekker over et voldsomt smaksspenn. La oss se litt på dette først:

Brut Nature / Zero Dosage – 0–3 g/l

Extra Brut – 0–6 g/l

Brut – 0–12 g/l

Extra Dry – 12–17 g/l

Sec – 17–32 g/l

Demi-Sec – 32–50 g/l

Doux – over 50 g/l

pinnekjott-og-champagne-c.png

Vi ser her at en vin med 4g restsukker kan kategoriseres som både Extra Brut eller Brut. Brut betyr egentlig «rå» på norsk, men her kaller vi det tørr.

Det som redder oss litt når vi skal anvende dette i praksis, er at de fleste moderne produsenter opererer med sukkernivåer stort sett mellom 5 og 10g pr liter. Det er faktisk stor forskjell mellom 5 og 10 i smaken, men akkurat hvor mye syrligere 5g smaker sammenlignet med 10, vil være avhengig av en lang rekke faktorer. Fruktighet, lagring, hvilke druer som brukes, etc.

Grunnen til at dette er litt viktig, er at mange av disse musserende vinene kan også brukes til julematen. For eksempel til pinnekjøtt. Da må man ha en Champagne eller musserende med litt smaksmuskler og man velger da en som har noe restsukker som kan balansere saltet i kjøttet og sødmen i kålrotstappen. En med nærmere 10 gram restsukker vil greie seg fint da.

I festmåneden skal det festes, men det trenger ikke å være så komplisert!

Det er heller ikke noe i veien for å bruke musserende eller Champagne til juletorsken. Smørsaus sørger for å bygge bro til vinen og få den til å skinne. Mange foretrekker allikevel å bruke rødvin til torsk, siden det er sesong for det og fordi man er vant til det. Og det går også helt greit, hvis man ikke velger for tanninrike og lagrede viner. Da glir vi rett over i det røde segmentet.

felles-champagne-forretter.png

Perfekte småretter nyttårsaften

Det er lett å falle i den gamle matfellen å bare tenke på store middagsretter. Mens det i virkeligheten i festsammenheng egner seg langt bedre med småretter. Og da er også musserende og Champagne utmerket som drikkevalg.

Akkurat slike småretter som dette er fint å lage til nyttårsaften, samtidig som det ser knakende lekkert ut!

Her er noen vinanbefalinger. Merk at bestillingsvarer bør bestilles før 6 desember for å være garantert å rekke frem til jul, opplyser Vinmonopolet på sine nettsider:

19917201-1_edited.png
11023101-1_edited.png
19676601-1_edited.png
19956301-1_edited.png
19676301-1_edited.png
6680401-1_edited.png
4196801-1_edited.png
15237901-1_edited.png

19917201
Séduction par Cédric Guyot Intime Chardonnay 2019, Champagne, Frankrike Kr 449,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Deilig årgangs-champagne som gjør jobben og som tydelig er til for at alle skal ha det hyggelig, navnet tatt i betraktning. Smaken er også myk og uten forstyrrende tagger, middels munnvekt, middels på alt, lite å trekke. Litt nøtter og mineraler og moden, krisp Chardonnay ligger bak denne. Denne kan man ha både til kosedrikke uten mat. Passer også til: Fisk, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi, spekemat, trolig pinnekjøtt også. (basis)

LaCave AS

 

 

11023101
Blanc de blancs Brut 2018, Hampshire, England. Kr 499,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Fin, moden og utviklet engelsk musserende fra Hattingley, syltet lime i smaken med mineraler og grønne elementer som er typisk, men som nå er slepet litt av med alderen. God lengde og frisk avslutning. Det er alltid det i disse engelske musserende. Mineraler og kalk i underkant. Aperitiff-vin er den utmerket til. Passer også til: Fisk, sushi / sashimi, spekemat. (basis)
Winemarket AS

 

 

19676601
Bon Courage Jacques Bruére Blanc de Blancs Cap Classique 2013, Breede River Valley, Sør-Afrika. Kr 253,- Karakter: 5, Poeng: 85

Dyp gul, utviklet med sopp og nøtter og underskog på duft, i smaken finner vi kjellerlagret eple med karri og sopp og utviklet gul frukt. Kan gå bra til pinnekjøtt og rakfisk med lang lagring påbBerme. Kjempebillig. Mangler kanskje litt friskhet i finish. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, sushi, spekemat. (parti)
Galatea Beverages AS

 

 

19956301
Pierre Jourdan Blanc de Blancs Cap Classique 2020, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 279,50, Karakter: 6, Poeng: 86

Rimelig er denne novembernyheten på Vinmonopolet. Energisk og sjarmerende sørafrikansk musserende med årgangsbetegnelse 2020. Laget på Chardonnay 100 prosent, og dette gir nøtter, kamfer, gul frukt, bakverk og krydder. Fin, frisk finish. Egnet som aperitiff. Passer også til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. (basis)

LaMarc Wines AS

 

 

19676301
Steenberg 1682 Chardonnay Cap Classique Brut, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 249,-, Karakter: 6, Poeng: 86 

Nå snakker vi budsjettdråper med mye smak. Dyp gul, masse duft av bakverk og gul steinfrukt, fersken og epler. I smaken krydret og med masse trøkk, mye fruktighet og nok friskhet. Innslag av kamfer i smaken som er veldig kremete i stilen. Passer til: Grønnsaker, fisk, skalldyr, aperitif, sushi / sashimi, spekemat. (basis)

Vinetum AS

 

 

6680401
Jansz Tasmania Premium Cuvée, Tasmania, Australia. Kr 284,80, Karakter: 5, Poeng: 86

Fin, australsk musserende med god munnvekt, elegant og frisk, sitrus og eplepreget, litt bakverk. Gjør jobben på en utmerket måte. 60/40 Chardonnay/Pinot. Prøv den til både ribbe og pinnekjøtt, kalkun og til og med juletorsk! Passer til: Fisk, aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. (parti)
FERMENT

 

 

4196801
Launois Blanc de Blanc Millesime Brut 2018, Champagne, Frankrike. Kr 569,-, Karakter: 6, Poeng: 90

Denne er det bra krutt i. Krydret, syltet steinfrukt, mineraler og bakst. Og konsentrasjon. En kvalitetschampagne som nok passer best til småretter. Passer til: Aperitiff, sushi / sashimi. (bestilling)

Hans A.Flaaten Vins Fins

 

 

15237901
Montaubret Cuvée Perdue Brut, Champagne, Frankrike. Kr 379,90. Karakter: 6, Poeng: 87

Dette er vel en av de billigste Champagnene med kvalitet nå for tiden. Non-vintage med 2008 i basen, som er den gjeveste på lang tid, pluss 12 og 15-årgangene. Veldig dybde og modenhet i denne, Gule epler, brødbakst, nedfallsepler i smaks- og aromatilbet. Satt ned i pris. Passer til: Fisk, aperitif, sushi / sashimi, spekemat. (bestilling)
Exciting Wines AS

De røde

Mange, spesielt folk med noen år å skilte med aldersmessig, liker krydrede, varme viner i Rioja-stil når det er kaldt ute. Men denne, litt ufruktige, fatpregede stilen er lite egnet til norsk julemat. Derimot: Klingende fruktighet, gjerne rødbærsfrukt, er det vi leter etter i gode viner til tradisjonell norsk julemat. Det følger jo gjerne med noe søtlig tilbehør som alltid vil være utfordrende for rødviner som jo har både syre og tanniner å skilte med. Derfor er det lurt å ha fruktdrevne viner som hovedvalg.

Ordet saftighet blir gjerne brukt når vi har å gjøre med saftaktig vin, et positivt ord på en vinstil som kan vise seg å være for tynn. Man trenger både alkoholen – som gir følelse av munnfylde – og konsentrasjon for å stå opp mot kraftige smaker.

Her er noen anbefalinger, med hovedvekt på basisutvalgets tilbud.

6861801-1_edited.png
19928501-1_edited.png
2852501-1_edited.png
19623401-1_edited.png
14474901-1_edited.png
19537201-1_edited.png
19421201-1_edited.png
15124401-1_edited.png

6861801
Brunel de la Gardine Côtes du Rhône 2023, Sør-Rhône, Frankrike. Kr 169,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Pinnekjøtt og ribbe? Ja. Og: En virkelig budsjettvinner er den også. Mye smak for pengene. Absolutt litt svulmende, mørk og bløt bærfrukt i denne fyldige og varme vinvarianten fra den sørlige delen av Rhône-dalen. 65 prosent Grenache, 20 prosent Syrah og 15 prosent Mourvedre sørger for 14,5 volumprosent alkohol og en mørk farge. Plommer, krydder og urter og altså en mykhet i hele smaksbildet. Avslutter svakt søtlig. Har bare økt med en tier i pris på nesten tre år. Det fortjener honnør. Passer til: Storfe, storvilt, bbq/grillmat, lam og sau. (basis)

 Vinhuset NOFRA AS

 

19928501
Kleine Zalze Vineyard Selection Grenache 2024, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 194,50, Karakter: 6, Poeng: 86

Veldig fin og svært rimelig Grenache med bringebær og moreller, jordbær også, litt kamfer og lakris og røyk i smaken med ungdommelig bærfrukt. Svakt urteaktig avslutning. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau, and, spekemat. Altså en vin som bør gå til både ribbe og pinnekjøtt. På grunn av saftigheten i den, kan den også passe til kalkun og juletorsk. (basis)
Exciting Wines AS

 

2852501
Valpantena Amarone della Valpolicella Ca'Vendri 2022, Veneto, Italia. Kr 329,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Her har vi en Amarone som ikke er for svær. Og det er poenget her. Men den har 15 volumprosent alkohol og 8g restsukker. Den lille smakssødmen får fint til saltet og røyksmaken i pinnekjøtt. Deilig, saftig, middels trøkk. Litt tørket rødbærsfrukt. God lengde og passe med kraft. Passer til: Svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam og sau. (basis)

Best Cellars 

 

19623401
Michel Savel Les Marecos Syrah 2023, Rhône, Frankrike. Kr 252,90, Karakter: 5, Poeng: 86

Konsentrert, myk, varm Syrah-frukt med sjarmerende åpenhet, kan minne litt om Crozes med rypeblod, men litt mørker og varmere i stilen, krekling og kamfer og kjølige mørke bærslag. Urter og krydderier i finish. Fin vin det. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau, spekemat. Prøv den til ribbe først og fremst. (basis)
Gavin AS

 

14474901
Yalumba Galway Shiraz 2023, South Australia, Australia. Kr 200,-, Karakter: 5, Poeng: 85

Kraftig og intens, med mørk, sødmefull bærfrukt og modne tanniner. Litt syltet i smaken med mørke bær og litt lakris i finish. Prøv til pinnekjøtt og ribbe. Passer også til: Storfe, bbq/grillmat, lam og sau, and. (test)
Moestue Group AS

 

19537201
Radford Dale Vinum Pinot Noir 2024, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 221,90, Karakter: 6, Poeng: 86

Balansert og fin Pinot Noir med friske aromaer, jordbær og moreller, god farge, litt nøytral i fremtoningen og gjør det den skal. Ender med et mørkere smaksbilde i munnen. Harmonisk. Ikke grønn eller urteaktig. Prøv til ribbe, kalkun. Passer også til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta, lam og sau, spekemat. (basis)

Bona Fide Wines AS

 

19421201
Riposte The Dagger Pinot Noir 2024, South Australia, Australia. Kr 229,50, Karakter: 6, Poeng: 86

Fin, åpen, kamferaktig fruktighet med krydret, svakt balsamisk fruktighet, jordbær, eucalyuptus, nøtter, mørke skogsbær. Sjarmerende og fin. For almuen! Denne passer mer til lettere retter, kalkun lyst kjøtt, svinekjøtt og pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, spekemat. (basis)
LaMarc Wines AS

 

15124401
Les Deux Chevaliers Pinot Noir 2024, Frankrike. Kr 150,-, Karakter: 5, Poeng: 82

Hvis det absolutt må være billigst mulig og samtidig drikkelig. Billigbombe, dette, med pen, sødmefull frukt, litt dropsaktig med mer mørke bær enn tidligere årganger. Avslutter middels fyldig og med pen sødme på tungen. Druer fra burgund, Loire og Languedoc. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam og sau. (test)
Vinkilden AS

bottom of page