top of page

Den ultimate 17.mai-kaken 

17_mai_kake_inkognito_magnus_feiring_nor

En kake i rødt, hvitt og blått – eller toppet med masse frisk frukt eller kanskje en haug med fargerikt godteri. Pynt bløtkaken akkurat som du vil, men det skal ikke stå på sukkerbrødet. Her får du min beste oppskrift.

Tekst: Magnus Sjøberg

Foto: Baard Næss / Inkognito as

Nå er det snart 17.mai, og hva passer vel bedre da enn en hjemmelaget bløtkake? Pølser og is tenker du, eller kanskje reker. Ja takk, gjerne det også, men noen vil ha bløtkake. Og her skal du få en perfekt oppskrift på sukkerbrødbunn. Denne kommer du ikke til å mislykkes med. Fyll og pynt kakebunnen slik at den blir akkurat sånn du vil ha den perfekte bløtkaken.

Perfekt sukkerbrødbunn

5 egg, romtempererte
200 g sukker
200 g hvetemel
1,5 ts bakepulver

 

Sett ovnen på 200°C varmluft. Klem fast et bakepapir i bunnen av en 24 cm. springform og smør kantene med smør. Dryss mel på kantene så røren ikke setter seg fast.

 

 

Knekk eggene oppi en mikserbolle og tilsett sukker. Pisk til luftig eggedosis i ca. 5 minutter. Vend sammen mel og bakepulver og sikt det inn i eggedosisen. Vend forsiktig sammen med en slikkepott, og hell røren over i den smurte formen. Sett kaken nederst i ovnen og senk varmen til 175°C. Stek sukkerbrødet i ca. 35 minutter eller til det er ferdig.

Snu kaken opp ned på en rist, og la den avkjøles i formen.

Del kaken i to eller tre, og fyll med vaniljekrem og syltetøy. Husk for all del å dynke bunnen med melk eller ananasjuice. Bre et tjukt lag med pisket krem over sukkerbrødet og pynt med friske bær verdig 17 mai.

 

Og så skal det pyntes!

Luftige marengser i Norges farger er festlig og god pynt. Se oppskrift på pikekyss under bilder.
Eller prøve med gelé og spiselige blomster. Makroner i ulike farger er morsomt og lettvint – i hvert fall hvis du kjøper dem ferdig på et bra konditori. 
Smågodt er gøy og barnevennlig – veldig populært blant voksne også egentlig. Og da kan du jo velge farger og stil som du vil.
Som nevnt; pynt kaken slik at det blir din perfekte bløtkake.

17_mai_kake_inkognito_magnus_feiring_norge_fest_magnus_sjoberg_sommer_karamell_pynt_pikesk

Pikekyss


1 eggehvite
60 g sukker
evt. blå og rød konditorfarge 

Sett ovnen på 100 grader.
Sørg for at bakebollen og vispen er helt rene og tørre. Gni gjerne bollen med litt sitronsaft og salt før du har i eggehvitene. Pisk eggehvitene stive, og tilsett sukkeret litt og litt mens du fortsetter å piske til marengsen blir stiv og blank.
Pensle striper med konditorfarge i en sprøytepose og fyll posen med marengsmasse. Sprøyt små topper på et stekebrett med bakepapir. Stek dem i ovnen i ca. 1 time til de er tørre. Avkjøl dem gjerne i ovnen over natten, og la ovnsdøren stå åpen. 
Oppbevar dem tørt i en tett boks, så holder de seg sprø.

bottom of page