Et håp for de
store
Afrika har et dyreliv du ikke finner maken til noen andre steder i verden. Og selv om det rike dyrelivet er truet, finnes det lyspunkter.
Tekst Pia Strømstad / Foto Leif Sollie
Går du inn på WWF Verdens naturfonds hjemmeside, kan du lese at 35.000 av verdens dyrebestander i snitt har krympet med 73 prosent siden 1970. Av de 166.000 artene som har blitt vurdert på den internasjonale rødlista for arter, er hele 28 prosent oppført som truet. Da det internasjonale naturpanelet IPBES ga ut sin rapport i 2019, ble det beregnet at så mange som 1 million arter står i fare for å forsvinne.
I en nasjonalpark i Gabon på vestkysten av Sentral-Afrika har tallet på afrikanske skogselefanter falt med rundt 80 prosent på knappe ti år. I 2018 døde den siste nordlige hvite neshornhannen i Afrika, og det finnes bare to hunndyr igjen. Den fine, flekkete pelsen til leoparden som smyger seg gjennom mørket på jakt, gjør den spesielt ettertraktet for krypskyttere. Løven, av mange regnet som Afrikas konge, utgjorde en gang så mange som 1 million individer spredt over det meste av kontinentet. Nå er løven utrydningstruet og har forsvunnet fra store deler av sitt tidligere utbredelsesområde.
Sammen med kafferbøffelen utgjør disse de 5 store. De er kjent for å være ekstra farlige og vanskelige å jakte på, og derfor er de ettertraktet som trofévilt. Bare bøffelen har unngått rødlisten.
Man kan legge enda flere arter til listen over utrydningstruede dyr, som afrikansk villhund, grevysebra, sjiraff og mange arter av gribber. De trues av krypskyttere, av lovlig eller uregulert jakt, klimaendringer, og tap av naturlige leveområder. Byer eser ut. Skoger blir hogd ned, og mer og mer land blir tatt i bruk som
WWFs Living Planet Report er på ingen måte lystig lesing, men det finnes gode nyheter. beiteområder og dyrkbar mark.
Antallet øker
Bestanden av fjellgorillaer i nasjonalparken Virunga, som ligger på grensen mellom DR Kongo, Uganda og Rwanda, har økt med 3 prosent hvert år fra 2010 til 2016. Blant annet har vakthold for å hindre ulovlig jakt ført til at fjellgorillaen ikke lenger er kritisk truet, «bare» truet. I 2018 telte man 1000 individer – det høyeste antallet siden man begynte å telle dem, ifølge den globale rødlisten (IUCN.org).
Det pågår et stort og viktig arbeid for å verne villdyr på mange fronter. I 1982 var det svarte neshornet nær utryddet. Nå har Kunene-regionen i Namibia den største bestanden av frittlevende svarte neshorn i verden, og de siste fire årene er ikke et eneste neshorn skutt. Også det sørlige hvite neshornet har man klart å beskytte. I dag finnes det over 20.000 individer på det afrikanske kontinentet.
Det nytter
– Når man forteller historien om Afrika, er det oftest en historie om fattigdom, aids og sult. Men det finnes også suksesshistorier, sier John Kasaona, leder for organisasjonen Integrated Rural Development and Nature Conservation (IRDNC) i Namibia.
Namibia er det eneste landet i verden hvor antallet ville løver utenfor nasjonalparkene øker. Det finnes tre ganger så mange neshorn i landet som det gjorde i 1982, og elefantbestanden har økt med en tredel siden 1995. Mye skyldes at man har klart å involvere krypskyttere i arbeidet med å beskytte dyrene i stedet for å drepe dem.
EN SUKSESSHISTORIE: John Kasaona er leder for organisasjonen IRDNC. I Namibia har man tatt grep som gjør at landsbyboere, husdyr og ville dyr kan leve side om side. Foto: Ann Kristin Engebakken/Inkognito
Krypskyting handler nemlig ikke bare om troféjakt. Krypskyttere dreper også for å verne husdyr og avling mot å bli spist opp.
I stedet for å drepe villdyrene, har man i deler av Namibia man opprettet et alarmsystem som varsler når løver og andre rovdyr kommer for tett på de små landsbyene. Flere av de store hannløvene er merket med halsbånd som gjør at de kan spores med GPS. Når de merkede dyrene kommer for nær, advares befolkningen som så kan sørge for å få husdyrene i sikkerhet.
Ikke bare i Namibia, men også i andre afrikanske land, bygger man tette inngjerdinger rundt husdyrene, for å holde rovdyrene på avstand.
De store elefantene kan være vel så farlige som løver. De tramper inn i landsbyene og lar seg ikke stoppe eller skremme. Derfor er det etablert elefantkorridorer i området mellom Zambezi State Forest og Mudumu nasjonalpark. Der har man kartlagt hvor elefantene har sine faste tråkk og sørget for å legge bebyggelse og dyrket mark utenom.
Lignende korridorer for sebraer, ulike antilopearter, bøfler, villhunder og løver er anlagt flere andre steder i Namibia og i Botswana.
Det innebærer blant annet å hindre avskoging. Skogen er ikke bare viktig for å bevare dyrenes naturlige leveområder. Den sikrer også vannforsyningen, minsker risikoen for flom og tørke, og er en ressurs som innbyggerne kan høste av og gi dem et levebrød.
– Ingen ting av dette hadde vært mulig hvis ikke folk som er direkte berørt hadde fått noe igjen for det, understreker Kasaona.
Organisasjonen IRDNC drives med midler fra det offentlige og med økonomisk støtte fra WWF og andre private organisasjoner og bidragsytere rundt om i verden.
PES-modellen, Payment for Ecosystem Services, sørger for at inntekter fra turismen går direkte til lokalmiljøene. Pengene bidrar blant annet til å bedre levekårene for én av åtte i Namibia. De går til skoler og utdanning, infrastruktur, ernæring og opplæring om HIV og aids, forklarer Kasaona.
– Målet er at turismen skal bidra til å betale for bevaring. Støtten fra turistnæringen er helt nødvendig, og derfor er det også viktig for oss å støtte opp om den, sier Kasaona.
Turisme på godt og vondt
For å ta vare på villdyrbestandene og stoppe krypskytterne, må befolkningen sikres et levebrød. Turisme kan være en del av løsningen – og en del av problemet.
– Afrika er et enormt kontinent, og dyrelivet her har gitt grunnlag for mye naturturisme som er viktig for økonomi og sysselsetting mange steder, understreker Sverre Lundemo, seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond.
Men grunnlaget for safariturisme er avhengig av at man tar vare på naturen og de artene som finnes der.
– Turismen bidrar til å bevare naturmangfoldet kun når man klarer å regulere aktiviteten slik at lokalbefolkningen drar nytte av inntektene samtidig som det tas hensyn til naturen, sier Lundemo.
TURISME PÅ LAG MED NATUREN: Hvis ikke safariturismen blir tilstrekkelig regulert, vil det få negative konsekvenser for naturen og artene som lever der, inkludert menneskene som er avhengige av en velfungerende natur, understreker Sverre Lundemo, seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond. Foto: WWF
– Det vil kunne føre til lavere overlevelse for en allerede truet art, påpeker Lundemo.
Da Habitas Group åpnet den første afrikanske lodgen sin i Kalahari-ørkenen i Namibia, lanserte de det de kaller øko-vennlig luksusturisme. Tanken er at luksus ikke er noe som kan kjøpes og selges, men en opplevelse som oppstår i fellesskap med andre.
Turismen skal sette så små og forsiktige avtrykk som mulige. Det betyr nullutslipp. Solceller gir strøm, og bruken av vann er begrenset. Selv om teltene er luksuriøse, innebærer det minimale inngrep i naturen, samtidig som turistene er tett på omgivelsene.
Det uberørte ørkenlandskapet strekker seg over store områder med elefanter, sjiraffer, sebraer og det sjeldne svarte neshornet. Guidene kommer fra landsbyer i nærheten og tar turistene med ut på safari i små grupper for ikke å stresse dyrene.
Kanskje kan dette bidra til en sunn økonomi som gir folk som bor tett på dyrene et levebrød.
– Vi tror og håper at omfattende tiltak for å bedre dyrenes leveforhold gjør at «de fem store» og andre truede arter ikke bare eksisterer om 30 år, men at bestandene også har begynt å ta seg opp igjen, sier Sverre Lundemo.
Det krever at vi bretter opp ermene og sikrer en forvaltning av naturen som tilgodeser både mennesker og dyr.
Botswana er et land som har klart det. Chobe nasjonalpark er landets tredje største og har den største konsentrasjon av ville dyr på hele kontinentet. Mer enn 25 prosent av landområdene er regulert til naturpark og reservater.
Men selv om safariturisme er viktig for landet, sørger man for å begrense antallet besøkende. Og tiltakene fungerer. Landet ligger på topp på listen over dem som lykkes med å bevare dyrelivet.
– Motsatt kan man se at dersom safariturismen ikke blir tilstrekkelig regulert, vil det få negative konsekvenser for naturen og artene som lever der, understreker Sverre Lundemo.
Bilkjøring i sårbar natur og lange flyturer, ofte fra ett kontinent til et annet, gjør også at safariturisme setter solide klimaavtrykk som bidrar til klimaendringer. Hetebølger og tørke har ført til massedød og gjør det vanskelig for dyr og mennesker å finne mat og vann. Tørke skaper også konflikt mellom mennesker og dyr som slåss om de samme vannhullene og de knappe ressursene.
Safaribiler som forfølger dyrene og kjører tett opptil dem, gjør dyrene stresset. En studie fra et reservat viste at safariturismen ødela jaktmulighetene for gepardene, slik at de ble nødt til å jakte på andre og mindre gunstige tider av døgnet for å skaffe seg nok mat.
Fire menn i godt voksen alder, to jeeper og en drøm om å krysse Afrika på tvers. Målet med reisen var tre safariturer: Nr. 1 i Kalahariørkenen. Nr. 2 i Okavangodeltatet og den siste i Zambia.Reisen startet i Namibia, fortsatte gjennom Botswana, Zambia og Malawi før den endte i Mosambik. Det ble nesten 300 mil på hjul.
Afrikansk elefant
Verdens største landpattedyr veier 5-6 tonn og har en lang snabel som den bruker for å drikke, plukke mat med og dusje seg med for å avkjøle seg. Det finnes to arter, afrikansk savanneelefant og afrikansk skogselefant. De er henholdsvis sterkt truet og kritisk truet på den internasjonale rødlisten. Siste telling fra 2016 viste 415 000 elefanter.
Leopard
Leoparden ligner jaguaren, men har lengre bein og mindre hode. Den er et ettertraktet bytte for krypskyttere, spesielt på grunn av den flotte pelsen, men også fordi kroppsdeler brukes i asiatisk medisin.
Løve
Det finnes bare mellom 22.000 og 25.000 løver igjen i verden, og flesteparten lever i beskyttede områder i Botswana, Kenya, Sør-Afrika, Tanzania og Zambia. De trues av at leveområdene blir mindre, men også av ulovlig jakt. Løvebein er ettertraktet innen asiatisk medisin.
Antilope
Dette er en stor gruppe klovdyr som består av over 50 arter, blant annet eland, vannbukk, impala og kudu. Noen er faktisk mer i slekt med sau og geit enn med andre antilopearter.
Enkelte arter er livskraftige, andre er utrydningstruet, som damagaselle som er kritisk truet og sabeloryx som er utryddet i vill tilstand.
Villhund
Utryddet eller nær utryddet i store deler av Afrika. Siste telling i 2012 viste rundt 1400 voksne individer. De fleste av dem lever i Sør- og Sørøst-Afrika. Villhunden er et rovdyr i hundefamilien. Den lever i store flokker, og er regnet som en av verdens mest effektive jegere. Fordi den jakter i flokk kan den også ta dyr som er større enn den selv, oftest mellomstore antiloper.
Sebra
Vanlig sebra er nær truet og i tilbakegang, selv om det finnes opptil 250.000 individer. Grevysebraen som er den største sebraarten, er sterkt truet. Det finnes færre enn 2000 igjen. Sebraen kjennetegnes på stripene, og ingen sebraer har like striper. Forskerne tror at stripene kan fungere som kamuflasje mot rovdyr og beskytte mot insekter. Hannen beskytter flokken mot rovdyr og kan sparke så kraftig fra seg at den skader jaktdyret.
Gepard
Verdens raskeste landdyr kan løpe i opptil 110 km i timen, og jakten er over i løpet av et minutt. Har den ikke fått has på byttedyret innen det, må den ta seg en pause før den kan gjenoppta jakten på et nytt byttedyr. Det er en sårbar art og det mest truede store kattedyret i Afrika. Den trues av innavl, tap av leveområder, jakt og krypskyttere. I de fleste land er det forbudt å jakte på gepard, men det er tillatt i et begrenset antall i Namibia.
Vortesvin
Vortesvinet lever på savannen og på steppene i Afrika. Rundt Kilimanjaro lever den så høyt som på 3000 meter over havet. Det finnes fire underarter, og ingen er regnet som truet selv om tørke og jakt har ført til at den er forsvunnet enkelte steder.
Neshorn
Neshornet er lett å kjenne igjen på det store hornet, og det er hornet som også gjør det mest sårbart. Hornet brukes i asiatisk medisin, og derfor er dyret ettertraktet blant krypskyttere. To av fem arter lever i Afrika, og alle er på den internasjonale rødlisten. Det finnes bare to gjenlevende nordlige hvite neshorn, en underart av hvitt neshorn, begge er hunndyr.
Sjiraff
Verdens høyeste dyr kan bli opp mot seks meter høy og kan løpe i opptil 60 km i timen. Tungen er en halv meter lang og så tykk at sjiraffen ikke stikker seg når den spiser planter med spisse torner. Arten er utrydningstruet, og trues blant annet av avskoging, tap av leveområder til jordbruk, og krypskyttere. I Guinea, Eritrea og Senegal er den helt utryddet, mens andre bestander og underarter er noe mindre sårbare.
Kilder: WWF, SNL og Wikipedia, Wildlife, Vagabond, WorldAtlas.com https://www.worldatlas.com/articles/which-countries-are-the-best-in-wildlife-conservation.html
Ministry of Environment, Forestry and Tourism, Namibia https://www.meft.gov.na/files/downloads/Zambezi%20State%20Forest%20Reserve%20Management%20Plan.pdf