top of page

Drømmen om De Trafford

David Trafford vokste opp med foreldre som hadde en drøm som de aldri helt ga slipp på. Etter at han var ferdig utdannet arkitekt flyttet han derfor tilbake til Stellenbosch og familiegården for å realisere familiedrømmen om til å bli en anerkjent vinprodusent. 

TEKST RUSSEL WASSERFALL 

FOTO DE TRAFFORD


 

De-Trafford-01_nett.jpg

David Trafford har grepet tak i familiedrømmen og anlagt en vingård som produserer viner som er anerkjent over hele verden. 

Mens David Trafford fortsatt gikk på barneskolen i Durban på østkysten av Sør-Afrika, kjøpte foreldrene hans en gård i Stellenbosch. De drev et vellykket firma der de var, men ønsket om et enklere liv nærmere naturen trakk dem vestover til Cape-provinsen. 

 

Familien kjøpte eiendommen Mont Fleur i fjellsiden som flankerer Stellenbosch. De hadde store planer om å plante vinstokker, lage god vin og åpne hjemmet for turister og vinelskere. Men et eller annet sted i alt styret med planlegging, drømmer og flytting var det ingen som fortalte familien at gården ikke hadde konsesjon for å dyrke vindruer. 

 

Tilbake i 1970-tallets Sør-Afrika var den blomstrende vinindustrien, i likhet med flere andre jordbruksaktiviteter, underlagt et kvotesystem. Hvis du ikke hadde konsesjon for å drive med vindruer (eller mais, sitrusfrukter, epler osv.), kunne du heller ikke dyrke det. Uten druer kunne det ikke bli noen vin, så den etterlengtede drømmen ble varsomt pakket sammen og lagt på hyllen. 

De-Trafford-02_nett.jpg

Drømmen begynte med at Trafford-familien kjøpte en liten gård i Stellenbosch, høyt opp i fjellsiden i Helderberg.

Foreldrene var likevel ustoppelige og gjennomsyret av en gründerånd som hadde gjort at de hadde skapt en vellykket forretning i Durban. Dermed iverksatte de en Plan B. De begynte å dyrke rotstokker til vinindustrien i stedet. Med det kunne de tilby sterkt og sykdomsfritt rotmateriale som ble brukt til å pode ulike druesorter i vinmarkene på. 

 

Det gikk veldig bra, og de åpnet også et konferansesenter som søsteren til David fortsatt driver. Men det var ikke vinmaking. Så for å holde drømmen ved like plantet Davids far en liten vinmark på gården. David hjalp ham med arbeidet, og de begynte å lage vin til eget bruk i 1984. Det var sånn han ble bitt av basillen. 

 

Å lage vin ble en altoppslukende hobby for David Trafford, også mens han studerte arkitektur ved University of Cape Town hvor han ble uteksaminert i 1988. Under innhøstingen i 1989 jobbet han på en vingård i St. Emilion i Bordeaux, og senere besøkte han de fleste klassiske vinområdene og lærte gradvis faget av ulike vinmakere. 

 

Disse erfaringene, koblet med det at han er utdannet arkitekt og ikke har formelle studier innen vinmaking, har bidratt til å gjøre David Trafford til en interessant vinprodusent. Han har en frisk og uredd tilnærming til faget og er forberedt på å ta sjanser. Mange konvensjoner som unge vinmakere ellers lærer, har gått ham hus forbi. Han har måttet prøve og feile og tilnærme seg faget på en måte som var helt ny for ham. 

De-Trafford-07_nett.jpg

Den totale produksjonen fra De Trafford er på under 36 000 flasker, så det er vanskelig å få tak i dem. 

Da han og faren først begynte å lage vin gjorde de det i det små, og de lærte underveis. De tok primært i bruk tradisjonelle franske metoder som naturlig fermentering, melolaktisk gjæring på fat og tapping på flaske uten filtrering og eggehvite. Alt er likevel gjort med en Trafford-vri. 

 

De Traffords lille vinmark ble plantet i 1994 etter at kvoterestriksjonene ble lettet på. Den ligger på familiegården Mont Fleur, 380 meter oppe i fjellsiden i Helderberg-fjellene, over et dramatisk dalføre. Ulike druesorter, kloninger, rotstokker, tetthet og oppbinding er omhyggelig tilpasset variasjonene i jordsmonn og mikroklima. 

 

Til å begynne med var målet å produsere rødvin av høy kvalitet som tok vare på personligheten og det unike i dette fjellområdet. 

 

– Den lille produksjonen vår på færre enn 36 000 flasker innebærer at vi kan ha full oversikt over alle detaljer, forklarer David. 

 

I tillegg til egne druer henter De Trafford også råstoff fra tre andre vinmarker i fjellene i Helderberg og Stellenbosch. Cabernet Sauvignon, Merlot og Chenin Blanc-druer kommer fra områder hvor David har kontroll på dyrkingsmetodene. 

De-Trafford-03_nett.jpg
De-Trafford-08_nett.jpg

Arkitekten som ble vinmaker har hegnet om disse vinstokkene siden han var tenåring. Viner fra De Trafford selges i 12 land, men det beste er å nyte dem ved kilden, i kjelleren hvor de lages. 

Han velger druer med høy konsentrasjon og balansert smak fra vinmarker med naturlig lavt utbytte. Enkelte rader med vinstokker fra hver vinmark overvåkes i løpet av hele vekstsesongen for å sikre høyest mulig kvalitet på frukten. Dette resulterer i viner med utpreget personlighet. 

 

De Traffords viner er intense i duft og smak og med en fin struktur, gode lengde og avslutning. Disse naturlige og levende vinene har noe bunnfall – et sunt tegn på et førsteklasses håndverk. 

 

Som en anerkjennelse av den dedikerte innstillingen til håndverket ble David Trafford medlem av Cape Winemakers Guild i januar 2000. De flotte vinene hans er verdsatt av vinmakere både nasjonalt og internasjonalt og selges i 12 land. 

 

Det har vært en lang, lang reise fra å dyrke rotstokker for andre vinprodusenter, men David Trafford har mer enn oppfylt drømmen som fylte hodet hans som gutt. Foreldrenes ambisjoner om å bli vinprodusenter på en liten gård i Stellenbosch grep en ung mann som i dag produserer noen av de fineste vinene i dette området. 

De-Trafford_viner_nett.jpg
bottom of page