DAVID OG NADIA SADIE. NYE STJERNER PÅ SØR-AFRIKAS VINHIMMEL

Tekst: Geir Salvesen

Du tar av der skiltet sier Jakkalsfontein (Sjakalkilden), følger skiltene videre til Kalmoesfontein. Og i den amfiteaterlignende vingården som heter Paardebosch, har det oppstått noe nytt. Et nytt Sadie-navn som nå lyser på vinenes prestisjehimmel.

Screenshot 2020-03-31 at 12.25.46.png

David Sadie smiler fornøyd foran porteføljen med Swartland-viner. Foto: Geir Salvesen

Cape Town

Swartland, et varmt område en drøy times kjøring nordvest for Cape Town er de siste årene blitt synonymt med en av de viktigste omveltningene i Sør-Afrikas etter hvert så betydelige vinhistorie. The Swartland Revolution ble erklært av en gjeng unge vinmakere som ville snu opp ned på de gamle måtene og de gamle synene på hva god vin er. Renhetsidealer, bort med industrigjær og en rekke andre tiltak og metoder lå bak gjengen som kalte seg Swartland Independent Producers. De innbefattet Eben Sadie, Adi Badenhorst og Andrea Mullineux, lot seg til og med avbilde som 60-talls revolusjonære fra Mellom-Amerika med geværer og tanks og eksplosjoner som ingredienser på store plakater. Eller som revolvermenn- og kvinner i Det ville vesten.

Her er en av plakatene fra Swartland Independen Producers med bl.a. Adi Badehorst (i midten),Eben Sadie og Andrea Mullineux.

PR-kampanjen virket, og fikk som tiltenkt stor oppmerksomhet. Men det holder ikke med fancy pr, hvis produktene ikke følger opp. Det gjorde de, imidlertid. Vinene til Eben Sadie gjorde ham til landets mest fremgangsrike og kjente vinnavn, og selv i lille Norge på den andre siden av jordkloden selger hans toppviner ut på 10 minutter når de en gang i året blir lagt ut for salg etter nøye fordeling mellom importlandene.

Ulikt mange andre vinprodusenter baserte de seg i stor grad på innkjøpte druer. Det var noen "attgløymer" av noen vinstokker som stod igjen fra eiere på 1950- og 60-tallet her og der og som hadde vært for dyre å rykke opp. Nå kom de gamle buskvinstokkene til nytte ved at en helt ny generasjon kastet seg begjærlig over dem og startet med å lage strålende viner av dem fordi kvaliteten var helt utmerket. Akkurat som med mennesker med livserfaring blir også druene mer komplekse i smaken omgjort til vil.

Man kan undre seg over hvor mye det er igjen av uoppdagede vinstokker, mengden reduseres helt klart med hver ny suksessfull vinpressing og lansering. Et annet forhold var at selv om noen av de fremste blant de "revolusjonære" - Adi Badenhorst og Eben Sadie - hadde sine produksjonsanlegg og sine hovedvinmarker nær seg, var mange av suksessvinene laget av druer som var hentet langt borte fra. Eksempelvis er Eben Sadies vin Skurfberg hentet langt nordfra, nord for byen Clanwilliam i Olifants River. Hans mest eksklusive Chenin Blanc er faktisk en blokk av vinmark midt i Stellenbosch by. Ingen får vite hvor den ligger, men navnet er Kir.

Screenshot 2020-03-31 at 12.26.01.png

Tidlig morgenstund i Swartland. Foto: Wines of South Africa.

I Paardebosch som ligger like inntil Adi Badenhorsts eiendom, og et par kilometer unna Eben Sadie, holder David og Nadia Sadie til. Nede i en gammel stall, nærmest. Et ørlite produksjonsanlegg på en gård som er deleid av norske Wiggo Andersen fra Fredrikstad og som står bak reiseselskapte Temareiser.

På bare et par år har David og Nadia rukket å bli kjent med deres vinporteføje. I fjor høst ble vinene hans introdusert i Norge. Strålende viner. Grenache og flere serier med Chenin Blanc som er blitt varemerket på Swartland-revolusjonen.

- Han må jo være i slekt med Eben Sadie og flyte på navnet?, er det lett å tenke.

- Nei, jeg er ikke det, flirer David. Og roper noen instruksjoner til vingårdsarbeiderne som holder på med å damprense fat som den nye årgangsvinen skal helles i. Sadie er et navn som deles av mange.

Selv om David ikke er en del av de originale Swartland-revolusjonære, følger han samme hovedprinsipper som dem. Målet er uansett å få det beste ut av druene og få til en så naturlig vinproduksjon som mulig. -Vi dyrker økologisk, sier David. Mens David tar seg av selve vinmakingsprosessen, er det Nadia som er ansvarlig for det landbruksmessige, druestokkene. Men noe av arbeidet går nok i hverandre i et familieforetak som deres. De møttes på en skole og fant hverandre - både idemessig og på alle de andre måtene man trenger for å komme sammen og stifte familie.

Screenshot 2020-03-31 at 12.26.30.png

Nadia og David Sadie. Foto: Privat.

Grunnen til at det i det hele tatt er mulig å dyrke vindruer ute i hetedirrende Swartland er de to fjellene som er lett å få øye på milevis borte, selv i hetedisen som får luften til å skjelve. Kasteelberg lengst i nord. Og Paardeberg her lenger mot sør. Disse fjellene samler kaldluft om natten og sender den ned om morgenen og formiddagen og kjøler druene slik at de kan beholde viktige aromatiske komponenter. Men det er bare visse drutyper som trives her. Sauvignon Blanc trives ikke her, ikke Chardonnay eller Pinot Noir heller. De trenger den mer avkjølende vinden som helt kystnære områder kan gi dem.

Chenin Blanc er pussig nok en av de få, hvite vinnerdruene i området. De får en viss fedme av varmen, uten at frukten blir kokt eller varm av den grunn. Mineralitet og sitrusnoter er typisk, sammen med noe nøytral steinfrukt som av og til går i ferskenretning.

Ellers satses det på druer fra Sør-Rhône. Grenache, spesielt. Den trenger mye mindre vann enn Shiraz, ifølge David.

Kan bestilles på Vinmonopolet. Her er vinene som selges i Norge. Noen vil være midlertidig utsolgt, men blir tatt inn igjen når nye årganger er tilgjengelig.

10145701-1.jpg

10145701 David Nadia Elpidios 2015, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 309,90, Karakter: 6, 87 poeng.

 

En blandingsvin med Cinsault, Grenache, bl.a. Davis sier han vil unngå Shiraz, fordi den trenger dobbelt så mye vann som Grenache. Ganske kjølig, sval vinstil, Moreller og litt metalilliske tanniner som trenger tid til å slipe seg av.

 

Passer til: Lyst kjøtt, storfe, lam og sau.  Drøbacchus AS

10145601-1.jpg

10145601 David & Nadia Red 2016, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 199,90, Karakter: 6, 85 poeng

Mix av Shiraz, Pinotage og Malbec. Ganske fast, sval og mørkbærsfruktig vinstil over denne.

 

Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam og sau. 

Drøbacchus AS

10145501-1.jpg

10145401 David & Nadia Chenin Blanc 2016, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 309,90, Karakter: 6, 89 poeng

Frukt fra seks forskjellige vingårder, Kraftig og heftig med mineralsk dybde, mye granitt her også. Bare gammel eik er brukt. -Vi vil ikke ha for mye fatbruk her fordi det er sensible, små druer i et spesielt klima det er snakk om, sier Davis Sadie.

 

Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr.

Drøbacchus AS

10145801-1.jpg

10145801 David & Nadia Grenache 2016, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 369,90, Karakter: 4, 87 poeng

En Grenache med "bare" 13 volumprosent alkohol. Dette er fattigmanns Pinot Noir, slik jeg ser det. Transparent i stilen. Litt inntørket, og svakt læraktig, Ganske lys på farge. For dyr etter min vurdering. Og en litt uttørkende bitterhet i finish.

 

Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau, bbq/grillmat. 

Drøbacchus AS

10145401-1.jpg

10145501 David & Nadia Aristargos 2016, Coastal region, Sør-Afrika . Kr 309,90, Karakter: 6, 90 poeng

Blanding av Chenin Blanc, Roussanne, Viognier, Semillon og noen til. Solid fylde, nøytral steinfrukt, stein. Åpenbart influert av Middelhavet. Og Rhône. Det er et skikkelig bitt, som skyldes at det er litt tanniner fra Semillon som har fått litt skinnkontakt.

Passer til: Skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. Flott vin. Drøbacchus AS

10166301-1.jpg

10166301 David & Nadia Topography Chenin Blanc 2017, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 199,90, Karakter: 6, 87 poeng

Inngangsvinen til Sadie-porteføljen. Sødmefull, moden Chenin-frukt med klar mineralitet i underkant og i finish. Mye frukt fra Paardeberg hvor det er mye granitt i jordsmonnet. Får litt saltpreg i den. -Vi dyrker økologisk, sier David.

 

Passer til: Fisk, skalldyr. 

Drøbacchus AS