top of page
Cubaessay1.png

Cuba

Varadero – med sine hvite strender, palmer og solskinn, minner om South Beach, bare litt mer nedslitt og uten glamourmodellene. Ikke rart, Varadero ligger jo bare et steinkast unna Miami.

Tekst og foto: Kari Svenneby 

Det er deilig å kose seg under parasoller og bade i lunkent sjøvann sammen med cubanere. Om kvelden nyter vi drinker på baren, Beatles med kanadiske og russiske badegjester. Baren har sitteplasser ute, og fasaden er dekorert med et gigantisk kanadisk flagg. Et cubansk band spiller coverlåter fra 80-tallet. Badebyen er mer enn bare strender. Grotten - Cueva de Ambrosio har tegninger laget av urinnvånere for rundt 2000 år siden, og afrikanske slaver som rømte fra spanske plantasjeeiere gjemte seg i hulen. Spennende å se disse gamle tegningene og oppleve flaggermusene på nært hold i hulen. Verten Will på Casa Particular i Varadero serverer oss frokost og deler utfordringene han har med å skaffe matvarer i Cuba. Pannekakene smaker litt annerledes her, men vi har aldri smakt så velsmakende mango og avokado. Det er enkelt å forstå at mange turister nesten aldri forlater Varadero, men vår reise har et annet mål. Vi søker en dypere forståelse av menneskene og Cuba. 

sier taxisjåføren til oss. Kontanter blir betalt til sjåføren, 150 dollar for en 5 timers kjøretur for tre personer til La Boca. 

"150 amerikanske dollar,” 

Cubaessay4.png
Cubaessay3.png

Vi blir stuet sammen med et par fra Holland, og underveis fylles taxien opp med cubanere. På landeveien passerer vi “amerikaner” biler i grøftekanten, og hestekjerrer fylt med tobakksplanter. Vi stopper på rasteplasser uten snacks, men den ferskpressede guavajuicen smaker godt i varmen. Den gule minivanen kjører langs Det Karibiske Havet, og i det fjerne ser vi cubanere som koser seg og bader i kulper langs sjøen. 

Cubaessay5.png

Kveldsbad utenfor La Boca

I fiskelandsbyen La Boca stopper taxien utenfor landsbyens staseligste hus, med en veranda med utsikt over sjøen, fiskebåter og hestekjerrer. Hestemøkk og fiskelukt river oss i nesen når vi rusler opp til landsbyens fiskerestaurant. Ceviche, marinerte reker og fisk i hvitvinssaus nytes i friluft på en terrasse som skuer over badegjester og vi hører lyden av glad latter i bukten. Etter middagen stuper vi ut i skummende sjøvann i skumringen. Klokken fem om morgenen blir vi vekket av plystring og rop på spansk - det viser seg å være to brødmenn som konkurrerer om å selge brød til innbyggerne, forteller verten oss da han serverer oss frokost. 

Cubaessay6.png

“Hvor mye skal du ha for å kjøre oss til Trinidad?” spør jeg en sjåfør med en gammel “amerikaner bil”. “100 amerikanske dollar,” sier sjåføren. “Det blir for mye,” sier jeg. Sjåføren kommer etter meg, “Frue, 40 amerikanske dollar.” 

Cubaessay7.png

Trinidad

Cubaessay8.png

Trinidad har status som et UNESCO-verdensarvsted, og det er lett å forstå hvorfor med de brosteinsbelagte gatene og de koloniale, fargerike husene. Vi vandrer gjennom gatene og observerer det travle bylivet, samtidig som vi unner oss besøk på lokale restauranter der salsarytmer skaper en herlig stemning. 

Byens beste utsikt finner vi fra Museo Historico Municipal, hvor klokketårnet gir oss en panoramautsikt over Trindads hustak med Escambray-fjellene i det fjerne. Topes de Cannes utenfor Trinidad er en naturpark som ligger i Sierra del Escambrayfjellene. Statlige turer arrangeres fra byens torg med en turleder som følger med. Turen i fjellet begynner enkelt i den tropiske regnskogen, men turen blir mer krevende etter hvert. Nedstigningen skjer jevnt og trutt på godt laget naturtrapper. Endelig, når vi kommer til Vegas Grande fossen, er det deilig å ta et avkjølende bad i det kalde fjellvannet og svømme bak fossen. 

Cubaessay11.png

Unnskyld, er du på vei til Havana?” Spør en medreisende oss tidlig om morgenen på bussholdeplassen i Trinidad. “Ja,” sier jeg. “Du må gå inn på stasjonen og gi bagasjen til en konduktør,” informerer medpassasjeren meg. Bussen byr på behagelige og svale seter, og sjåføren foretar seg personlige stopp på veien for å proviantere melk og frukt for seg selv. 

Cubaessay9.png

Vegas Grande fossen

Bussjåførens proviantering av matvarer fører til at vi ankommer Havana 3 timer forsinket. Sjåføren Pedro kjørte oss til Havannas historiske hotell, Hotel Nacional De Cuba, i en lada. Hotellet er litt slitt, men utstråler fortsatt en viss eleganse. Mens vi sjekker inn, hørte vi en amerikaner si: “Jeg må bruke mitt kredittkort, jeg har bare 90 dollar i kontanter,” sier amerikaneren. “Det er leit å høre, men amerikanske kredittkort virker ikke i Cuba,” sier resepsjonisten. Hotellet huser en historisk kabaretscene, og forestillingen "Habana de Fiesta" er velkjent for utøvernes dyktighet. Vi føler oss som om vi var med i en film fra 1950-tallet, med servitører som sikkert har jobbet der siden den gang. Fantastisk dansing og kostymer, med alle cubanske folkegrupper representert og som viser Cubas historie. 

Cubaessay12.png

Havana

Cubaessay13.png

Vi møter Carlos, en filmprodusent og “fixer” i leiligheten hans. Han forteller at han fikser opp leiligheter som en ekstra inntekt, bor der mens han fikser dem opp, og flytter deretter igjen. 

Cubaessay14.png

Carlos

Leiligheten hans er pent pusset opp og ligger i et område med mange ambassader. "Livet er utfordrende i Cuba med det amerikanske embargoet og manglende støtte fra russerne. Landet er konkurs, og den lokale valutaen er verdiløs. Mange cubanere utvandrer, spesielt unge og velutdannede. Jeg elsker Cuba, og det er derfor jeg blir," sier han mens vi rusler rundt på Malecón. Vi er turister i Gamle Havana, beundrer de fargerike husene og smugene. Vi nyter mat og drikke mens vi lytter til cubansk musikk. 

Blikket rettet fremover, uten å vike blikket, men vi kjenner på intensiteten fra Havannas innbyggere. Det er alltid noen som prøver å selge noe, tigge eller ta sjansen på lykken.“You are so beautiful. I'm hungry. Cigar? Exchange dollar to CUP? If you give me 5 dollars, will you have a drink with me?” 

Cubaessay15.png
Cubaessay16.png

Å følge i Hemingways fotspor og nyte cocktails og rom på Floridita og Sloppy Joe’s er festlig, men etter hvert blir vi klare for mer ro og natur. 

Cubaessay17.png

Viñales 

Bussen ankommer Viñales, og ved byens torg og hovedgate er pulsen mye roligere enn i Havana. Vi rusler til vårt casa particular som har en herlig utsikt over Viñales-dalen og mogotes. 

Cubaessay18.png

Rideinstruktør Will tar oss med på en ridetur gjennom de grønne dalene med tobakkplanter og mogotes som ruver i horisonten. Vi tar en pause i grotten "La Guasasa" med utsikt over dalen. Den siste stoppen på turen er en tobakkplantasje hvor vi får omvisning og en sigarleksjon. 

Cubaessay21.png

Sigarproduksjon

Cubaessay19.png

Tapas og lammeragu smaker godt om kvelden på en restaurant i hovedgaten. Mens vi rusler langs hovedgaten i Viñales i skumringen, beveger vi oss inn i en bakgårdsrestaurant omringet av palmer, småbord og levende lys. 

Cubaessay22.png

Godt henslengt i muskokastolene nipper vi til cocktails mens vi lytter til cubansk jazz. Det begynner å bli tid for å tenke på reisen hjemover. 

Reiseguide 

nyttige tips for Cuba 

Reiseguide1.png

Restauranter 

Det er nok best å holde seg til cubansk mat, tapas og fisk og skalldyr i Cuba. Maten var ikke akkurat høydepunktet på reisen, men vi hadde noen fine måltider og “cocktails” var alltid bra. Ting endrer seg raskt i Cuba, og tilgangen på råvarer påvirker kvaliteteten på restaurantene. 

La Boca utenfor Trinidad

El Ojo del Toro. Anbefaler: ceviche, marinerte reker og fiskeretter.

 

Vinales

3 J Bar de Tapas. Anbefaler: cocktails, tapas og lammeragu.

 

Havana

Barraca, Hotel Nacional de Cuba. Anbefaler: kreolsk og Cubanske retter. La Bodega, La Reserva. Anbefaler : fisk og skalldyr.

 

Cocktails

Terrassen til Hotel Nacional de Cuba. El Floridata. 

Reiseguide2.png

Musikk 

I Havana, er det mange konserter og forestillinger å oppleve for musikkelskere og kulturinteresserte. Du kan oppleve tradisjonell cubansk musikk med utøvere fra Buena Vista Social på steder som Legendarios del Guajiro. I tillegg anbefales "Habana de Fiesta", parisisk kabaret på Hotel Nacional de Cuba Nesten alle restauranter og barer vil ha levende musikk. Det er en god skikk å tipse musikerne hvis du nyter musikken på restaurantene og barene.

“Legendarios del Guajiro”:

https:// www.legendariosdelguajirito.com/ “Habana de Fiesta” kabaret på Hotel Nacional de Cuba: https:// hotelnacionaldecuba.com/product/cabaret-parisien/ 

Overnatting

All-inclusive Resorts eller Historiske Hoteller

Noen foretrekker badeferier på “all-inclusive resorts” i Varadero eller Cayo Coco, der alt er inkludert av mat og drikke, og reisepakkene tilbyr ofte ekskursjoner til Havana, snorkleturer og seilturer. Det er mange turoperatører fra Norge som tilbyr badeferier i Cuba.

 

En annen mulighet er å bo på et historisk hotell med mange restaurant- og barmuligheter. Det er mange historiske hoteller i Cuba. Hotel Nacional de Cuba fra 1930 er kanskje det mest kjente, Hotel Telegrafo fra 1860 er det eldste hotellet i Havana.

Hotel Nacional Cuba lenke: https://hotelnacionaldecuba.com/ product/single-room/

 

Hotel Telegrafo Axel Hotel Havana lenke: https:// www.axelhotels.com/en/telegrafo-axel-hotel-la-habana/hotel.html 

Casa particulars 

“Casa particulars” er en fin måte å oppleve den cubanske kulturen og å støtte lokalbefolkningen direkte. “casa particulars” er regulert av myndighetene i Cuba. Rommene har ofte eget bad, og noen ganger kan det være egne hus eller leiligheter. Vertene tilbyr ofte frokost, og noen tilbyr middag. “Casa particulars” kan bestilles gjennom Airbnb på forhånd. Det er også mulig å bestille “casa particulars” spontant på bussholdeplasser eller taxiholdeplasser. Frokost og eventuelle andre måltider kan ofte bestilles i tillegg på “casa particulars” for amerikanske dollar eller EU i kontanter. Vertene er ofte veldig hjelpsomme og kan hjelpe deg med praktiske ting som for eksempel å bestille taxi for deg og veksle amerikanske dollar til cubansk peso (CUP).

 

Airbnb: https://www.airbnb.no/ 

Reise

Norsk - Cubansk reiseselskap 

Det kan være mye arbeid å planlegge en reise i Cuba, spesielt hvis du ikke kjenner noen personlig i landet. Derfor kan det være lurt å få hjelp av et reiseselskap som spesialiserer seg på Cuba-reiser. Innehaverne av Cubakone, Norge (navn) og Marianne, bor delvis i Norge og Cuba. De har god lokalkunnskap om Cuba og har et godt nettverk med de beste guider, sjåfører og “casa particulars” i landet. Marianne og Norge kan tilpasse reisen din med skreddersydde reiseruter, transportløsninger og bestilling av “casa particulars”. De kan også bistå med planlegging av aktiviteter og utflukter på reisen. I Trinidad driver de et gjestehus, Casa de Norge, for reisende. 

Cubakone: https://cubakone.no/ 

Å reise rundt i Cuba fra A til B 

Buss er den enkleste og mest behagelige måten å reise på lange strekninger. Bestill bussbilletter på nett før du ankommer Cuba, slik at du er sikker på å ha billetter.Nettsiden til Viazul fungerer ofte ikke i Cuba. Du kan også bestille billetter direkte på bussholdeplassen i god tid før avreise. 

Viazul: https://viazul.wetransp.com/ 

Reiseguide3.png
Reiseguide4.png
Reiseguide6.png

Taxi colectivo

Taxi colectivo er en delt taxi som du deler med andre reisende og kan være praktisk å bruke på lange strekninger mellom store byer. Din casa particular-vert kan hjelpe deg med å bestille dette på forhånd, og dere kan avtale prisen for strekningen på forhånd.

 

Taxi privado

Privat taxi er enkelt å få tak i ved bussholdeplasser,på flyplassene eller på gatene. En privat taxi kan brukes til både korte og lengre turer. Dette kan være et godt alternativ til en guidet tur. Vær tydelig på destinasjonen og hvor mange stopp du ønsker å ta underveis på turen. Det er også mulig å hyre en sjåfør med bil for både korte og lengre strekninger. Det hører med å kjøre i en “amerikaner” bil i Cuba, men vær oppmerksom på at “amerikaner” biler ikke alltid er pålitelige på lengre reiser og ofte mangler aircondition.

 

Leie bil

Å leie bil i Cuba kan by på utfordringer, da det kan være vanskelig å få tak i leiebiler. Veiene i Cuba er ofte dårlig vedlikeholdt, har lite gatelys og kan være uoversiktlige med fotgjengere og ulike transportmidler. En annen utfordring er bensinmangelen i Cuba, men som turist vil du vanligvis kunne få tak i bensin med kontanter eller kort.

 

Snacks og førstehjelpsartikler

Det er stor mangel på matvarer og medisiner i Cuba så det er lurt å ta med medisiner og enkle førstehjelpsartikler fra Norge. Hvis du skal reise med rundt i Cuba er det lurt å ta med snacks som nøtter, muslibarer, knekkebrød ettersom rasteplasser ofte ikke har snacks. 

Valuta

Sjekk alltid hva som gjelder i Cuba med lokalkjente eller den norske ambassaden i Cuba. Ting endrer seg raskt i dette landet. “Cash is King”, så det lønner seg å ha med seg en god del amerikanske dollar eller euro før du ankommer. Det er ofte bedre å bruke en pålitelig person, som for eksempel husverten din, for å veksle valuta i stedet for cubanske banker.

LGBTQ reisende

Cuba er et trygt land for LGBTQ+ reisende, og du vil ikke møte på noen problemer, spesielt i Havana og i Santa Clara, som har sterke LGBTQ-miljøer. Diskriminasjon på grunn av seksuell legning og kjønn er ikke tillatt i Cuba, og i 2022 ble det tillatt med giftemål av samme kjønn. Sjekk ut reiseselskapet “Responsible Travel” for tips for LGBTQ reisende: https://www.responsibletravel.com/holidays/lgbt/travel-guide/ cuba

 

Rideturer i Vinales

Veterinærutdannede Yosbel Arencibia Gonzales tilbyr rideturer med sine egne hester i Vinales-dalen. De guidede rideturene inkluderer stopp på et rombrenneri, tobakkplantasje og en grotte kalt "La Guasasa".

Vinales on horseback: https://www.tripadvisor.ca/ Attraction_Review-g616288-d24100695-Reviews Vinales_On_Horseback Vinales_Pinar_del_Rio_Province_Cuba.html

 

Topes De Collantes

Topes De Collantes nasjonalpark byr på fjell, vakre fossefall, grotter, kaffeplantasjer og revolusjonshistorie. I dag arrangeres det turer organisert av myndighetene fra Trinidad. Turene inkluder ofte en turguide, stopp på en kaffeplantasje, guided fottur, og lunsj på en statlig restaurant. De statlige myndighetene kan også organisere fotturer som varer over flere dager, med inkludert guide, overnatting og mat.

Holi Plus: https://holiplus.com/en/tour/522fV/vegas-grandes-naturalpark-topes-de-collantes-tour

 

Grotter i Cuba

Det finnes mange grotter å utforske i Cuba. Noen er små og kan oppdages på rideturer eller fotturer, andre er attraksjoner med personale. Litt utenfor Vinales ligger La Cueva del Indio. Det spesielle med denne grotten er at turen er delvis er til fots og i en båt. Turer organiseres fra Vinales, eller du kan organisere en tur med taxi. Cueva de Ambrosio i Varadero har en spesiell historie for cubanerne, med tegninger laget av urinnvånere for rundt 2000 år siden – en historie om afrikanske slaver som rømte fra spanske plantasjeeiere. Turer organiseres fra hotellet eller “Casa Particulars”, eller du kan ta en taxi hit. 

bottom of page