top of page

KUTCH WINES

Produksjonen på den lille vingården hans er på 36.000 flasker, og har ikke økt siden 2012-årgangen.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.35.55.png

– Amerikanske vinprodusenter gjennomgår en renessanse, mener Jamie Kutch.

 

– Det som en gang var, er kommet tilbake igjen. Som det å plukke druene før de er fullmodne slik at man får et lavere alkoholnivå. Eller det å lage friskere viner som sjelden eller aldri lagres på nye eikefat. I tillegg er man stadig på jakt etter terroir i små lommer i landskapet. Vi er definitivt inne i en spennende tid.

Jamie Kutch driver det hele sammen med Joanna Wells. Opprinnelig var han børsmegler i New York, men angrepet 11. september gjorde at han ville bort, han ville gjøre noe annet, og han elsket Pinot Noir.

Det brakte ham til California, til ny meglerjobb og vinproduksjon på fritiden. I 2005 lanserte han sin først årgang, og siden er han blitt vinprodusent på heltid.

Kutch kaller seg minimalist. Han bruker bare villgjær, og tilsetter ingenting for å justere fargen på vinen. Produksjonen er liten, og han gjør det aller meste selv – inkludert det å tråkke druene.

 

– Vi bruker også druestilkene, noe som gir vinen en eksotisk og annerledes smak og tekstur. Det gir struktur og en motkraft til den fruktigheten som viner ellers får i det solfylte California. Vi plukker også druene litt tidligere enn de fleste andre, for å få høyere syreinnhold og lavere alkoholprosent. Trenden går uten tvil mot viner med finesse og eleganse fremfor kraft og alkohol.

Jamie Kutch har beholdt sin kjærlighet til Pinot Noir. Druene høstes primært fra tre ulike vinmarker nær kysten av Sonoma. Det gir små avlinger og veldig små druer fulle av smak.

– California defineres både av klima og geologi. Mens klimaet gir gode årganger nesten hvert eneste år, sørger variasjonene i landskapet for store ulikheter i vinene. Stillehavsplaten skyver på den nordamerikanske platen, og gir fascinerende store forskjeller i jordsmonnet, forklarer Kutch.

– Det gir også store høydeforskjeller innen en og samme appellasjon. Innenfor et område på bare to kilometer kan landskapet stige fra havnivå og opp til 300 meter. Dette gir overraskende variasjoner i klima, jordsmonn og dyrkingsbetingelser.

 

– Vi er bare to som står bak det hele, og det å utvide vil uten tvil gå på bekostning av kvaliteten. Men vi forsøker å være kreative, og nylig begynte vi å bruke bunnfallet fra fatene. En destillatør som holder til bare 150 meter borte i veien, lager en brandy, en Fine de Pinot Noir, for oss. Denne skal lagres i minst fem år på fat, og resultatet så langt er lovende.

Kutch lager også en Chardonnay på druer fra vinmarker i de kjølige fjellsidene i Santa Cruz.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.36.58.png

– Det er spennende hvordan den tradisjonelle Californiske Chardonnayen er gått fra å være fet og eikepreget til å bli friskere og med mer mineralitet, påpeker Kutch.

 

– All vår Pinot Noir og Chardonnay lagres på franske eikefat, men ingen av dem er nye. Vi kjøper bare gamle, brukte fat slik at vinene ikke får dette eikepreget. I likhet med mange vinprodusenter i området, driver Kutch også miljøvennlig.

 

– Vi erkjenner at vi bare er forpaktere av jorden, og at det er vårt ansvar å bringe den videre til barna våre og til neste generasjon. De valgene vi tar i dag, vil påvirke den vinen de skal lage i morgen. Derfor jobber vi bevisst for at jorden skal være så uberørt som mulig.

Vinene fra Jamie Kutch er etterspurt på verdensmarkedet. Sonoma Coast Pinot Noir som er en blend av druer fra fire vinmarker, er normalt å finne på Vinmonopolet, men 2015-årgangen er utsolgt fra leverandøren.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.37.07.png

Vinsmaking:

Begrensede muligheter og bare etter avtale på mail. Pris er 30 dollar per person.

tastings@kutchwines.com

 

På Vinmonopolet:

Flere typer Pinot Noir og en Chardonnay

 

Kutch Wines

21660 8th Street East, Sonoma, California

Tlf. 917-270 8180

https://kutchwines.com

bottom of page