top of page

En reise gjennom det greske kjøkken 4

Tekst: Mona Næss/ Foto: Morten Kristiansen

fiskespyd-1.jpg

Fisk Souvlaki – fisk på grillpinne

Souvlaki er i det greske kjøkkenet en generell forklaring på” kjapp, grillet mat spist rett fra pinnen”! Denne måten å tilberede mat på går mange tusen år tilbake i tid, og stort enklere blir det ikke. Tre på og varm opp. Vi fylte opp et fat med nygrillete godsaker fra havet, og sammen med en kald og god gresk hvitvin ble det sommerstemning under oliventreet.

Både kyllig og kjøtt og masse grønnsaker er mye brukt, men nytrukket fisk som er fast i kjøttet som for eksempel kveite og sverdfisk smaker deilig og gjerne sammen med noen saftige scampi. Bruk fantasien og nyt ferske råvarer som er tilgjengelig for årstiden.

. fersk fisk + scampi, beregn ca 200 gram fisk/skalldyr pr.person
. kutt fisken i 4 cm biter
. grillpinner i tre, gjennombløtes i vann i 20 minutter
. paprika gjerne i ulike farger vaskes, renses for frø og kuttes i passe biter

Marinade: “Ladolemono” er både en dressing og en marinade som brukes mye i det greske kjøkkenet, og er visstnok “kokkens lille hemmelighet”. Den brukes om hverandre, både som dressing i salater og som i dette tilfellet for å marinere fisken.

. ½ kopp god olivenolje
. ½ kopp sitronsaft
. 1 ts grovt havsalt
. 1 ss tørket gresk oregano
. en finhakket hvitløk

Hell marinaden i en stor bolle og vend fiskebitene godt inn.
Dekk skålen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i en times tid for marinering.

Smak på hvitvinen og lag grillpinnene mens grillen blir varm.
Tre på fisk, paprika og scampi annenhver gang og dryss på litt oregano på toppen.


Vri på grillpinnene så alt blir gyldent og jevnt stekt.
Klem litt sitronsaft over grillpinnene rett før servering.

vårruller.jpg

Fylte vinblader

Denne retten tar litt tid å lage og det er ganske mye “håndarbeide”, men når du nyter hjemmelagde fylte vinblader er det verdt jobben. Fylte vinblader er en klassisk forrett som er like god kald som varm. Bladene kan være av så mangt og kålblader gjør også nytten. Innholdet kan man komponere som man vil, med eller uten kjøtt og linser. Her er det oppskrift på en kjøttfri-variant.

. 50 friske drueblader (alternativt fra glass. Hell av laken og skyll i kaldt vann)
. 5  løk (hakkes)
. 2 kopper langkornet (ukokt) ris
. ½ kopp pinjekjerner
. rosiner (en kopp)
. juice av 2 sitroner
. en god kvast fersk dill (hakkes)
. en god kvast fersk mynte (hakkes)
. olivenolje
. en god kvast fersk persille (hakkes)
. gresk yoghurt (med litt hakket dill som serveres som en dip ved siden av)
. et fedd hvitløk til yoghurt dipen

Legg vinbladene i kokende vann i noen minutter (3-5 minutter) for å myke de opp så de blir smidige slik at man kan lage små “pakker”. Ta de opp med hullsleiv og legg på et rent kjøkkenhåndkle.

Varm olivenolje i en stor kjele, tilsett løk og rør til det blir blankt. Tilsett ris, rosiner, friske hakkete urter og pinjekjerner og smak til med litt salt og pepper og en skvett olivenolje. Plasser et vinblad med den blanke siden ned og fyll ca en halv spiseskje på midten og brett rundt. Ikke brett for trangt, for risen kommer til å utvide seg og da revner bladet.

Fyll alle bladene og plasser de fylte “rullene” tett i tett i en litt stor og bred kjele og fyll opp med vann akkurat så “rullene” blir dekket. Dryss på litt salt og en skvett olivenolje. For at ikke “rullene” skal flyte opp må det være et “mellom-lokk” for å holde “rullene” nede og under vann. Så bruk et mindre lokk til det. Sett på lokk og småkok i ca 45 minutter. Når vannet har trukket seg inn og risen er mør, serveres retten med yoghurt-dip’n.

mandelkaker.jpg

Mandelkaker med melis (& Rose Delight)

Mandelkakene smaker litt som myke, luftige kransekaker og er veldig enkle å lage:

. ½ kg smør
. 1 egg
. 1 kopp sukker
. litt bakepulver
. 100 gram hakkete mandler
. ½ kopp brandy
. litt vanilje (helst vaniljestang)

 

For dryss på toppen:
. 1 kopp melis

Visp egg, smør, sukker, brandy og vanilje til massen blir luftig. Bland forsiktig inn mel, bakepulver og mandlene og form ovale, små pølseformer.


Stekes til de er gyldne brune på ca 150 C og dyppes i melis når de er lunkne.

Rose Delight Loukomi
En myk rosa dessert-gele som smaker like godt som en gammeldags rose dufter!

(Oppskriften på Rose Delight er litt lang og komplisert så jeg kjøpte de i en delikatessebutikk på Paros).

bottom of page