top of page

Santa Rita – en av Chiles

eldste vingårder

DSCN1387.jpeg

Viña Santa Rita ble grunnlagt i 1880 og er en av de aller eldste vingårdene i Chile. Det er også en av de største produsentene, og selv om druene dyrkes i flere ulike regioner, foregår produksjonen fortsatt i den fruktbare Maipo-dalen.

Området sør for hovedstaden Santiago strekker seg fra kysten og inn mot Andesfjellene, og det er her den chilenske vinindustrien oppstod.

Don Domingo Fernández Concha som grunnla Santa Rita, var forretningsmann og importerte druestokker fra Frankrike som han fikk plantet i dette området.

Han fikk samtidig med seg noen av de dyktigste vinmakerne i Frankrike. De innførte teknikker som til da var ukjente i Chile og som endret måten man laget vin i Chile på.

DSCN1402.jpeg
DSCN1383.jpeg

Nå er Chile igjen i endring.

 

– De siste årene har vi gått mer over til å plukke druene tidlig der hvor det er mulig. På den måten oppnår vi friskere og mer komplekse viner, sier Eduardo Alemparte, direktør for Santa Rita Estates.

 

– Vi snakker ikke egentlig om lettere viner, jeg vil snarere si mer sammensatte viner, men med mindre eikepreg enn tidligere. Det gir friskere viner hvor frukten kommer mer til sin rett.

 

Cabernet Sauvignon er fortsatt den druen som har størst potensiale i Chile, mener Alemparte. Spesielt i distrikter som Alto Maipo hvor Santa Ritas vingård Alto Jahuel ligger.

 

– Vi ser selvfølgelig at det er rom for andre druesorter, og vi eksperimenterer litt med det. Men på kort sikt vil det likevel ikke utgjøre noe stort volum.

 

Derimot ser han store muligheter for nye vinmarker, spesielt i de sørlige delene av Chile hvor man har oppdaget og gjenoppdaget nye vindistrikter. Det gjelder også mindre vinmarker innenfor de tradisjonelle områdene hvor jordsmonnet og klimaet påvirker de ulike vinstilene.

 

– Vi er veldig opptatt av terroir og spesielt de helt små vinmarkene. På den måten mener vi at vi skal kunne fremstille den beste Cabernet Sauvignon i Chile. Terroir er også blitt viktigere for å prøve å kartlegge hvilke vinstiler som passer best i ulike områder, sier Eduardo Alemparte.

 

– Hva tenker det om naturlige viner og at man går bort fra svoveldioksid?

 

– Vi har stor respekt for folk som går den veien, men vi har valgt å ikke gjøre det. Når du ikke bruker svoveldioksid blir det for tilfeldig hvordan kvaliteten etter tappingen blir.

 

– Hvor viktig er fokus på bærekraftig og etisk produksjon?

 

– Det er veldig viktig – både for Chile og for Santa Rita. Santa Rita har en egen avdeling som har ansvar for denne utviklingen. Vi kan bare blomstre gjennom sosial rettferdighet, miljøvennlighet og en sunn økonomi.

Strategien vår bygger på Brundtland-kommisjonens rapport som fastslår at «Bærekraftig utvikling må møte dagens krav uten å gå på kompromiss med senere generasjoners behov». Det innebærer at bærekraft må gå som en rød tråd enten vi snakker om naturen og vekstmiljøet, arbeidsforholdene eller økonomien.

DSCN1405.jpeg
DSCN1378.jpeg
bottom of page