top of page
IMG_7743.png

Cape Town

Tekst: Pia Strømstad

Drømmen om

.

IMG_0501.png

Om det finnes en «bucket list», og du har er en post på den listen som heter Reise, må Cape Town føres opp på den listen.

Det er noe med beliggenheten – på spissen av Sør-Afrika med det flate, karakteristiske Table Mountain i ryggen og havet foran deg der det varme Indiske havet møter det kalde Atlanterhavet. I dette møtes også Afrika, Asia og Vesten. Resultatet er mer fargerikt, mangfoldig og sammensatt enn mange andre steder i verden. Derfor vaker Cape Town alltid helt i toppen på listen over verdens beste byer. I 2024 ligger den som nummer 2.

Maten

Restaurantlivet i Sør-Afrika blomster, spesielt i Cape Town og vinområdene rundt. Sørafrikanske viner i verdensklasse og et mangfold av kulturer setter preg på maten. Det er en rå kombinasjon av fine-dining og street food fra alle verdenshjørner, lokale råvarer fra havet og det frodige, sørafrikanske landskapet, alt tilberedt på en særegen afroasiatisk måte.

 

Mange unge kokker reiser utenlands og kommer hjem igjen med ny kunnskap. En del utenlandske kokker med stjernebakgrunn velger å slå seg ned i Cape Town som er kåret til «en av verdens mest attraktive byer». Flere av restaurantene er rangert blant verdens 100 beste, en del av dem er også inn på listen over de 50 beste.  

 

Du kan spise på Emazulwini, som betyr «jeg er i himmelen», og er en reise gjennom zuluenes matarv. Eller på Indochine – en hyllest til Silkeveien, handelsruten hvor det ble fraktet krydder og silke og som knyttet Thailand og Det fjerne Østen sammen med Midtøsten og Afrika. Oppsøk den engelske kokken Matt Manning som tok med seg erfaringene fra Michelin-stjernerestauranter i London da han kom til Sør-Afrika. Han er en lettlivet og sjarmerende fyr som elsker kvaliteten og mangfoldet i de lokale råvarene. Det gjenspeiler seg i menyen hans på bistroen Grub & Vine. Og når du er i Cape Town, kommer du ikke utenom det ikoniske havneområdet V&A Waterfront. Der kan du sette deg på The Waterside eller på Pier med utsikt mot yachthavnen og nesten glemme at du er midt i byens mest besøkte turistområde.

Emazulwini-03.png

 Emazulwini 

Indochine-02.png

Indochine

Grub-&-Vine03.png

Grub & Vine

Indochine-05.png

Indochine

The-Waterside-166.png

 The Waterside 

vinen

Trehundre år med kunnskap og en blomstrende og framgangsrik industri har ført til at Sør-Afrika produserer noen av de beste vinene i Den nye verden. Mange av de gode produsentene befinner seg innenfor bare en times kjøring fra sentrum av Cape Town.

 

Med så mange gode vingårder å velge mellom, kan det å legge opp en rute gjøre deg nesten like ør i hodet som vinen. Det finnes et utall kart og guider, nettsider, blogger, bøker, avisartikler og meninger skrevet om sørafrikanske viner. Men det beste kan være å starte hos en turoperatør som spesialiserer seg på vinturer.

 

Det finnes mange faste turer hvor man besøker de lettest tilgjengelige vingårdene rundt byene Stellenbosch, Franschhoek og Paarl. Du kan også finne fram til godbiter i Swartland-regionen eller oppleve noen himmelske øyeblikk hos små garasjeprodusenter.

 

Hvor enn du velger å dra, samme hvilken rute du tar, så er du aldri langt fra et godt måltid. Flere førsteklasses restauranter ligger på flotte vingårder i maleriske omgivelser. Noen av de beste kokkene i Sør-Afrika og fra en del andre land, har slått seg ned nettopp her for å kunne finne den rette vinen til maten de serverer.

Benguela-Cove-nær.png

Markedene

En av de beste måtene å oppleve en by på, er å henge sammen med lokalbefolkningen på de lokale markedene. Og det kan du virkelig gjøre i Cape Town.

 

Byen består av et mangfold av kulturer og folkegrupper, og landskapet er variert. Det gir alle markedene et eget særpreg – spesielt de små bydelsmarkedene og markedene på gårdene utenfor Cape Town.

 

Det er kvalitet over mye av det du finner på markedet – alt fra ferske grønnsaker, mat og drikke produsert på bærekraftige premisser på bynære gårder og hos småskalaprodusenter, til boder med klær og kunsthåndverk fra lokale designere og håndverkere.

 

En DJ eller kanskje et lokalt band, og beliggenheten, gjerne i en gammel fabrikkbygning eller et nedlagt lager, setter stemningen og gir deg følelsen av å være del av den lokale vibben. Det er bare å ta seg en pølse i hånden og la seg rive med.

Elgin-01.png
Neighbour-Goods-04.png

Elgin Railway Market

Neighbour Goods Market 

OZCF-02.png

Oranjezicht City Farm Market 

IMG_1952.png

Trenger du flere grunner?

Fjellene, havet og så mye vakker natur rett utenfor døren gjør at det er duket for eventyr overalt. Fra dykking med haier til stiløping, fra fjellturer til paragliding, kajakkpadling og sykling. Cape Town strutter av overskudd og energi.

 

Om denne byen fortelles det en legende. Den sier at sjøfareren van Hunks sitter og røyker fredspipe med djevelen på Table Mountain. Det er derfor det ofte ligger et skylag rundt fjellmassivet, og det er det som gjør at det kontrastfylte landskapet stadig skifter karakter og stemning. Først når du lander ved foten av dette fjellet og fanges inn av det spektakulære landskapet, finner du ut hvor det bærer hen.

4N6A9742.png
4N6A9773.png

Drømmer du om Cape Town?

Sikre deg vår Guide til Cape Town og vindistriktene, kr 249,- inkl. frakt i innlands-Norge.

https://www.matogdrikke.no/cape-town-guide

bottom of page