top of page

Cape Tour – matsafari i storbyen

Den beste måten å forstå en kultur på er gjennom maten, og den beste måten å bli kjent med en by på er gjennom spisestedene. 

TEKST RUSSEL WASSERFALL

FOTO PAM MC ONIE

CT-Tours-10_nett.jpg

Sandile serverer tradisjonell afrikansk mat til pendlerne på togstasjonen, en fascinerende side av Cape Town som turistene sjelden får oppleve. 

I nesten 20 år har Pam McOnie tatt med seg turister til små og store spisesteder i Cape Town for å utforske den sørafrikanske matkulturen. Hun driver «Cape Fusion Tours», den første til å tilby matsafarier i storbyen. 

 

Da de store vinområdene i regionen Western Cape helt sør i Sør-Afrika begynte å vekke global oppmerksomhet, spesialiserte vinentusiasten Pam McOnie seg på vinsmakingsturer. Hun var også veldig opptatt av restauranter og av menneskene som driver dem, og tok gjestene sine med for å spise lunsj på forskjellige spisesteder. Det likte gjestene, i tillegg til at de satte pris på den solide kunnskapen hun hadde om en av de mest anerkjente vinområdene i «den nye verden». 

 

«Grunnen til å velge Pam er enkel, hun har en fantastisk kunnskap om hver eneste vingård vi besøkte. Hun arrangerer unike vinsmakinger som vanligvis ikke er tilgjengelig for publikum og skreddersyr opplevelsene for deg. I tillegg er hun en herlig og morsom person å tilbringe dagen med.»

Sarah M. – Tripadvisor – februar 2020

CT-Tours-02_nett.jpg

Pam McOnie skuer ut over Cape Town fra toppen av  Table Mountain.

Etterhvert begynte Pam å fokusere mer på mat og restauranter, og da interessen for matturisme økte endret innholdet i turene seg. Fra å guide små grupper på nisjepregede vinturer, legger hun nå vekt på mat og restauranter i verdensklasse i Cape Town. 

 

«Vi tilbrakte tre dager sammen med Pam og lærte så mye om historie, politikk, mat og mennesker i denne fantastiske byen. Det var som å ha en lokalkjent og kunnskapsrik venn som viste deg rundt og tok deg med til steder du ellers ikke ville fått se!»

Trippa63 – Tripadvisor – august 2019

 

De forskjellige matsafariene Cape Fusion tilbyr i Cape Town er en fantastisk måte å oppleve kulturen, byen og hverdagslivet på. Turene endrer seg i taket med at McOnie og teamet hennes oppdager nye spennende, fargerike steder som også har en historie. For ettersom firmaet har vokst har Pam også knyttet til seg folk som er like opptatt av mat som henne selv. 

 

«Vi hadde en fantastisk dag sammen med lokalkjente Katherine som ikke bare kjente til interessante og veldig forskjellige spisesteder, men som også så ut til å kjenne alle vi møtte, historien deres og bakgrunnen for eneste restaurant og butikk. ... Det meste av det vi opplevde ville vi aldri ha funnet frem til på egen hånd ... Med det fikk  vi virkelig fikk øyene opp for hvilken flott by dette er.» 

Nancyjanin – Tripadvisor – februar 2020

 

Turene gir et rikt innblikk i livet i Cape Town – fra det originale håndverksbakeriet Jason Bakery som var det som ga startskuddet for det trendy matdistriktet i Bree Street i sentrum av byen, til Sandiles lille bod på togstasjonen hvor han serverer tradisjonsmat til togpendlere. På nettsiden og bloggen legger Cape Fusion ut nye steder de oppdager og bidrar på den måten til å fortelle byens samtidshistorie. Og alt deler de raust med gjestene sine. 

 

«Det høres kanskje ut som en overdrivelse, men Pam en virkelig en av de rauseste og hyggeligste menneskene vi har møtt på våre matrundturer. Hun skjønte kjapt hva vi var ute etter og foreslo restauranter, kafeer og andre steder vi burde gå til mens vi var i Cape Town.»

Jill Stafford – visa-vis.com travel blog – desember 2018

CT-Tours-05_nett.jpg
CT-Tours-07_nett.jpg

Jason Bakery på Bree Street er en lokal favoritt og et av stedene man er innom på matsafarien (t.v.),
og i bydelen Bo-Kaap kan du sette tennene i en av Wardias samosaer, sprø paier med krydret fyll. 

Spisestedene har bidratt til å gi hver bydel sitt særpreg. Det startet med Bree Street og Jason Bakery, og dermed fulgte flere steder som Culture Club Cheese og delikatessebutikken Bacon on Bree. Så åpnet hippe spisesteder som Clarke’s Diner, Chef’s Warehouse og Canteen. Flere steder kom til, og Cape Fusion fortsatte med å introdusere gjestene sine for nye steder og gjorde seg samtidig kjent med kjøkkensjefer og leverandører rundt i hele byen. 

 

Nye områder er i ferd med å dukke opp. East City rundt Buitenkant street er ett av dem. Det ligger i utkanten av business-området og der finner du kaffebrennerier, «kafékontorer» hvor selvstendig næringsdrivende sitter og jobber, og kjappe lunsjsteder. Så snart småstedene hadde etablert seg og ryktet spredte seg, åpnet de mer formelle restaurantene, og gentrifiseringen var i gang. 

Woodstock som ligger mellom Table Mountain og havnen, er et annet område. Bydelen er litt bohemaktig og tar utgangspunkt i Karen Dudleys spisested The Kitchen. Det er også her de fleste reklamebyråene og kreative bedriftene holder til, og det preger spisestedene som dukker opp. 

 

Byen utvikler seg, nye spisesteder kommer til, og Pam McOnie følger med. Hun tar notater, blir kjent med nye folk, og viser turistene byen hun elsker. 

CT-Tours-18_nett.jpg

Hos Sundoo får du Durban bunny chow, en av mange retter som gjør sørafrikanske matlaging så unik. 

Den siste oppdagelsen hennes er Seapoint. Det er et område som hun har store forventninger til, fordi det har en egen byfølelse over seg, selv om det er en forstad. Seapoint har trukket til seg folk fra alle verdenshjørner, og restaurantene reflekterer mangfoldet. Afrika, Europa og Asia har vært med på å forme matkulturen i Sør-Afrika, og her møtes de. 

Det er her du finner de beste asiatiske matbutikkene og restaurantene i Cape Town. Den jødiske befolkningen er også sterkt representert, både med restauranter og delikatessebutikker. Vandrer du gatelangs på hovedveien kommer du blant annet forbi libanesiske, greske, indiske, koreanske, kinesiske, etiopiske, portugisiske, malaysiske og meksikanske restauranter. 

 

Du kan spise en «bunney chow» – curry servert i brød sånn som de gjør det i Durban, på hovedgaten i Seapoint. Litt lenger oppe i gaten får du grillet kylling slik den tilberedes i Mosambik som er påvirket av den portugisiske kolonitiden. Tradisjonell malaysisk samosa serveres med et smil like ved og spises som et kjapt mellommåltid før du går videre til Goldies Kosher Deli.

 

Cape Town er en smeltedigel av mennesker og matkulturer og kjennetegnes av fantastiske restauranter som serverer det beste både fra det tradisjonelle og det moderne sørafrikanske kjøkken. Med et smil og en god historie finner Pam McOnie veien til dem alle og gir gjestene sine en unik opplevelse av Cape Town. 

CT-Tours-12_nett.jpg

Den tradisjonelle kjøttretten braai, boonslaai (bønnesalat), sout tert (pai), 
pampoenkoekies (gresskarlapper) og fritert blekksprut utgjør en solid lunsj. 

bottom of page