top of page
ida-lund-bjornsen-09.png

Over streken

Tekst: Pia Strømstad 

Foto: Ann Kristin Engebakken/Inkognito

Surfebrett, en nisse på melkekartongen, sjokoladeesker, kunstplakater, litt vulgærhumoristisk sex og et veggmaleri på en restaurant – for illustratørene i byHands er det hverdagen.

Illustrasjoner kan være vakre eller fargerike. De kan være grafiske og animerte eller ganske eksplisitte, gærne, veldig morsomme og nesten litt over streken. Frode Skaren sparte ikke akkurat på detaljene da han tegnet illustrasjonene til Helseutvalgets informasjonskampanje om seksuelt overførbare sykdommer. Du kan jo bare tenke sjæl. Eller kanskje du ikke klarer å tenke langt nok ...

Julie Wilkinson_Black Cat kaffe og tehus_1.jpg

Vakkert som Julie Wilkinsons og Makerie Studios nydelige papirklipp for kunder som Omega, Estée Lauder og norske Black Cat kaffe- og tehus.

Alt 1.1_Magnus Voll Mathiassen_.The Academy.png

Fargerikt som Magnus Voll Mathiassens arbeider for Oscar-utdelingen, Google, artisten Rihanna og Nasjonalbiblioteket.

– Frode Skaren er flink til å skape artige karakterer med humør, gjerne litt vulgære ting. Så helseinformasjon og kjønnssykdommer var hans drømmeprosjekt. Han fikk til og med beskjed om å dra på enda mer.

Ida Lund Bjørnsen ler.

– Det er nok et av de mest spesielle oppdragene vi har levert.

Robin Snasen Rengård_Lydabsorberende plater_Parkteatret_Foto_Lars Petter Pettersen.png

Robin Snasen Rengårds ting er ofte ganske grafiske, som disse lyddempende platene på Parkteateret bar og scene i Oslo.

Frode Skaren_Ahus_Foto_Alex Asensi _ Oslo Streetart.jpg

Det er masse humor i det Frode Skaren gjør. På barneavdelingen på A-hus skaper fargerike figurer glede.

Kastet ut av Norge

Da Ida Lund Bjørnsen startet opp byHands i 2011 fantes det ingen illustrasjonsagenter i Norge. De fleste visste kanskje ikke hva en illustrasjonsagent var for noe en gang, men det er som en fotballagent eller en agent for forfattere som selger bøkene sine til utenlandske forlag. En illustrasjonsagent selger inn og kobler oppdragsgivere med rett illustratør, ordner avtaler og sørger for at prosjektet kommer godt i havn. 

ida-lund-bjornsen-16.png

En illustrasjonsagent selger inn og kobler oppdragsgivere med rett illustratør, ordner avtaler og sørger for at prosjektet kommer godt i havn.

– Så får illustratørene mer tid til å gjøre det de er best på, sier Ida.

 

Hun er utdannet sivilmarkedsfører fra Markedshøyskolen/BI og påstår at hun ikke kan tegne.

 

– Jeg tegner som en 4-åring, mener hun. – Kanskje er det derfor jeg blir så imponert og syns at det er så gøy med illustratører. Det er så dyktige folk, og jeg tenker ofte at jeg har verdens beste jobb.

Da hun startet byrået, representerte hun seks illustratører. Nå er de tre agenter og 15 illustratører. Alle er forskjellige, alle er sin egen merkevare med sin personlige stil og uttrykk. Ida heier på dem alle og knytter også til seg eksterne illustratører ved behov. De har likevel bevisst valgt å holde byrået lite, for å kunne beholde den nære og personlige kontakten.

 

Ida blir blank i øynene. Denne våren har vært spesielt tøff.

 

– Zarina Saidova er en av illustratørene våre. Hun fikk tre uker på seg til å pakke og forlate landet, sier Ida tydelig preget.

 

Historien til Zarina er spesiell. Hun og moren kom til Norge fra Kasakhstan da Zarina var 13. De fikk opphold, fordi moren løy om at de kom fra Tsjetsjenia. Nå er Zarina utvist fra Norge i to år.

 

– Det har vært veldig tøft denne våren. Zarina er så engasjert, så full av livskraft og ser bare muligheter. Hun er verdifull for Norge, og nå er hun kastet ut.

 

Samtidig som Zarina måtte ut av Norge, hang det plakater over hele byen. «Vær stolt av at du kom deg opp fra senga i dag. Det er ofte mer enn nok.» stod det på plakatene. Det var del av en Helsedirektoratets nasjonale kampanje om selvskading blant unge. Illustrasjonene var det Zarina Saidova som stod bak. 

Zarina Saidova.png

Zarina Saidova illustrerte Helsedirektoratets kampanje om selvskading samtidig som hun ble kastet ut av Norge.

– Slike prosjekter som denne, som setter fokus på mental helse, føles ekstra meningsfulle. Samtidig var det smått ironisk at i det hun skulle ut av landet, var det hennes illustrasjoner man kunne se overalt i byen, sier Ida.

ida-lund-bjornsen-01.png

Illustratørene jobber også i spennet mellom kommersielle oppdrag og kunst. Veggteppet til venstre for Ida er laget av Sandra Blikås, og Bendik Kaltenborn har laget trykket over sofaen. Det heter «The Swimmer» og kan kjøpes hos byHands og Too Many Prints.

Prisdryss

Illustrasjoner kan bidra til å formidle et budskap og til å gjøre informasjon lettere tilgjengelig og mer interessant. De er over alt bare du ser etter. Posten bruker illustrasjoner på alt fra pakkebokser, biler og nettsider. Jon Arne Berg har utviklet et eget univers for SpareBank1-gruppen over hele landet. Bedrifter som Gjensidige, Norsk Tipping og Fiken bruker illustrasjoner fra byHands som en viktig del av identiteten sin.

 

– Det er spennende å være med på å kle en merkevare og bidra til verdiskapning i små og store bedrifter og organisasjoner, sier Ida.

 

Spennet i prosjektene er uendelig stort. Fra støydempende plater til baren og konsertscenen på Parkteateret i Oslo til en skokolleksjon for Vans, en gitar for Satyricon og illustrasjoner for prestisjeprosjektet Sommerro hotell.

 

– Det ville ha vært en god utvikling uansett, men jeg tror nok også at byHands har bidratt til å profesjonalisere bransjen. Målet vårt er å få flere kunder – ikke bare i Norge, men også i utlandet – til å bruke flere norske illustratører.

 

Da landets største konkurranse for design, animasjon og illustrasjon, Visuelt-prisen i regi av Grafill ble delt ut 6. juni, var illustratørene fra byHands representert med seks nominasjoner. Tre av bidragene gitt helt til topps og fikk gull.

 

– Du ser alt det nydelige som skjer i bransjen vår, og det gjør meg så stolt, sier Ida.

 

Ekstra spesielt var det at gullet i Student-kategorien ble vunnet av Zarina Saidova – til stående applaus og med takketale fra en stedfortreder. Zarina er jo tilbake i Kasakhstan.

Sandra_Posten1.jpg

Sandra Blikås har illustrert alt fra pakkebokser til biler for Posten.

PJ_Vans2.JPG

Peter-John De Villiers har dekorert en skokolleksjon for Vans.

PJ_Amundsen Bryggeri_.JPG

Det er Peter-John De Villiers som har satt farge på ølboksene fra Amundsen bryggeri også.

ida-lund-bjornsen-15.png

Ida Lund Bjørnsen er omgitt av farger. Nærmest til høyre er et bilde av Bendik Kaltenborn og så et trykk av Magnus Voll Mathiassen. De blå strektegningene på veggen bak er av Esra Røise.

En jobb med mening

I vinduet på byHands, i det som en gang var en slakterbutikk, henger det tøynett med illustrasjoner på. De produseres av Bokhari i Pakistan, en sosial entreprenør som blant annet sørger for skolegang til de ansatte på fabrikken og rent vann til landsbyen. Det er sånne samarbeid som gir Ida litt ekstra.

Sånn er det også med oppdraget for A-hus og Street Art Oslo. Frode Skaren har utsmykket barneavdelingen på sykehuset og utviklet karakterer med humor og glimt i øyet for å gjøre hverdagen til syke barn litt gladere.

 

I Stavanger har Anette Moi akkurat malt en svær vegg. Laerdal Medical har et stort byggeprosjekt på gang og har satt opp en støyvegg for å beskytte ungene i barnehagen ved siden av. Den er blitt fargerik og morsom og har kikkehull så barna kan følge med på gravemaskinene på den andre siden.

 

– Sånt er kult! Vi har en forkjærlighet for utsmykning i fysiske omgivelser, og sånne oppdrag viser at illustrasjoner kan bidra med noe som er viktig for folk. Det gjør jobben i byHands meningsfull.

Bendik Kaltenborn_Fuglen_FOTOKREDITERING KOMMER.png

Fuglen i Oslo er en internasjonalt anerkjent kaffebar med avdeling i Tokyo. Kaffeposene er det Bendik Kaltenborn som har dekorert. Foto: Fuglen

Anette-Moi_Laerdal-veggmaleri_Foto_Laerdal.png

I stedet for en stygg støyskjerm har Anette Moi dekorert en fargerik vegg med kikkhull til gravemaskinene på den andre siden.

bottom of page