Fra suksess
til salgsflopp
TEKST: GEIR SALVESEN
Hva skjedde med Bordeaux som verdens vinmagnet nummer 1?
Kan disse grepene være redningen for regionen?
Hvis Bordeaux skal reddes som vinvidunder, må det nok til en liten revolusjon på flere områder. Da er det kanskje håp for det som for få år siden var verdens mest ettertraktede vinområde. Les mine forslag til billig-bordeaux’er til sist.

Mer staselig enn dette blir det knapt. Her er Ch. Pichon Baron i Pauillac. Med klassiske, litt stramme, vestsideviner med høy andel av Cabernet Sauvignon i blandingen. Kanskje er det bare disse mest berømte slottene som overlever krisen i Bordeaux.
Foto: Geir Salvesen
Bordeaux.
Kvelden senker seg over Mêdoc, som er landtungen på nordspissen av landet nord for byen Bordeaux. I den lille – og svært berømte – vinlandsbyen Margaux er den lille restauranten fortsatt åpen. Jeg sitter og skal bestille en flaske vin nettopp fra Margaux. Som tradisjonelt har vært kjent for å produsere de letteste og mest elegante av Mêdoc-vinene. På bordet kommer det en flaske med den riktige etiketten og opphavsbetegnelsen. Men du store min tid! Fargen er bekmørk, vinen er nesten tykk og søtlig bak tanninene. Og den brenner omtrent i munnen. En titt på baksideetiketten forklarer noe: 14,5 volumprosent alkohol. Ok, da. Så var det et varmt år. 2018. Før var varme år ensbetydende med vellykkede viner. Men tydeligvis ikke nå. Vinen er nesten udrikkelig, og jeg ber om en annen og eldre årgang. 2015. Greit år, ikke så varmt som i 18. Men: Samme, høye alkohol. 14,5 volumprosent. Noe mer modenhet, lær og tobakk i aromabildet, men altfor tøff. Og langt unna det som Margaux som vinkommune var i gamle dager. De duftende og elegante dråpene.
Dette nye er viner som – i tillegg til å være knalldyre og i tillegg til å ikke lenger være slanke og elegante – ikke passer til den maten som moderne forbrukere som vil være helsebevisste, nå spiser.

Det er nedgangstider og slitasje for de berømte slottene i Bordeaux.
Foto: Geir Salvesen
En av flere kimer til problemene kom da resten av verden begynte å gå forbi Bordeaux på kommunikasjonssiden. Bordeaux dyrket aldri forbrukerne, fortalte aldri noe om vinene som var på flasken, benyttet aldri baksideetikettene til å informere om produktet de solgte til en stadig mer skeptisk kjøpergruppe. Da jeg begynte å skrive om vin på slutten av 1980-tallet, var Château Prieuré Lichine i Margaux den eneste vingården jeg visste om som hadde åpent smakelokale og som oppfordret kundene til å komme inn og smake. Selv om de store slottene hadde en produksjon på flere hundre tusen flasker i året og slik sett ikke var så eksklusive som de selv betraktet seg som, var det stengte dører for publikum.
Slottene – og de mindre produsentene – hadde ikke fulgt med i timen. Mens resten av verden var blitt et informasjonssamfunn, satt produsentene og ruget på sine «hemmeligheter». Insiderne måtte bare lære seg hvert enkelt slott …
I dag er dette en del bedre. Flere produsenter har nå smakerom med mulighet for å kjøpe. Men ikke alle, og flaskene er ofte dyrere enn i vinhandlerbutikkene.
Når begynte dette?

Her kan man nå besøke dette slottet i St.Julien i Mêdoc. Det kunne man ikke før.
Foto: Geir Salvesen
Hvert år er det «en primeur-smakning» i Bordeaux. Det vil si at man møtes for å smake på den siste årgangen, noe som er svært vanskelig fordi vinene er langt fra ferdig utviklet. Dette er modningsviner. Dråper som er tappet rett fra fat og tanker. Men priser settes, og forhandlere kjøper futures, rett til å få viner i fremtiden. Så har det skjedd at den prisen som er betalt er høyere enn det som vinen er til salgs for når den faktisk kommer på markedet. Dermed ryker mye av tilliten i markedet. Hele markedsmodellen står nå på spill med vinbørsen i Bordeaux som sentral agent. Det spesielle er at Bordeaux er det eneste vinområdet som har denne salgsmodellen, at det er mellommenn som først kjøper vinene, for så å selge dem til forhandlere og butikker rundt om i verden. Negociants, heter de på fransk. Rapporter indikerer at i 2024 en primeur-prosessen endte bare 10-30 prosent opp som solgt.
En primeur

En kraftig, rød Bordeaux er noe av det siste man vil ha til lett og moderne mat. Og spesielt med tomater og balsamico.
Foto: Geir Salvesen
La oss ta en tur inn i en butikk som har fått vin fra mellomledd. I Margaux ligger Cave d’Ulysses, en fin vinbutikk i hovedgaten. Her ligger godbitene på rekke og rad i hyller. Men jøje meg – hva med prisene? De er fra 1000 kroner og oppover for relativt vanlige, cru-klassifiserte slott, altså dem som ble klassifisert av keiseren foran verdensutstillingen i Paris i 1855. Hvem kan sitte hjemme på onsdagskvelden og brenne av en tusing eller mer bare for å få en klassisk Bordeaux? Ikke de unge, i hvert fall. Ikke den generasjonen som nå er moden nok til å drikke alkohol. Øl. Juice. Vann. Avholdenhet er nye stikkord.
-Hva kan du si om krisen? Jeg spør Christer Byklum som vel er den i Norge som følger Bordeaux tettest nå. Og som smaker mest.
-Det er to sider, her: De fine og kjente slottene, og de billige. Billig Bordeaux har slitt i 25 år. De fikk vel egentlig bare en mini-boost av kinesere som kjøpte en stund, pluss økt forbruk under Covid. Det vi nå ser er en fortgang i forsvinningene av viner som burde vært borte allerede.
Negociantene – er markedskanalen. De er gode til å forhandle overfor slottene, men ikke selge. Denne spesielle markedsmekanismen er ikke noe som finnes andre steder. De gir altså bort 20 prosent av salgsprisen til en negociant. Og gjør ikke noe selv. Italienere har brand-managere som for eksempel kommer til Norge. De selger inn merket. Men ikke en kjeft fra Bordeaux kommer hit, mener han.
-Da jeg startet opp med å reise til Bordeaux, var det knapt et sted som hadde åpent for vanlige folk. Nå er det mange slott som har smakerom. Så noe har de vel lært?
-Vel. Jeg var med en canadisk journalist forleden. Hans konklusjon var at det er få slott man kan kjøpe vin direkte fra. Og når det var det, var de dyrere enn i butikk!
-Kan hvitvin bli en redning for området?
-Hvitvinsrevolusjonen er på gang også i Bordeaux. Det er det samme der. Det blir mer og mer. Det er en overproduksjon på rødt.
-Mange satser på masse Sauvignon Blanc. Men blir ikke dette tynne greier og burde være mer Semillon?
-Noen slott satser på 100 prosent Semillon. Men med fatfermentering i Bordeaux blir Sauvignon Blanc-drevne hvitviner mer strukturerte. Folk får øynene opp for hvit Bordeaux. Men de må vises frem til forbrukerne.
Vinsjappa i Margaux

Dette er også Bordeaux. Arcachon-området ute ved kysten. Her er det skalldyr og fisk som gjelder, og områdets hvitviner er selvsagte her.
Foto: Geir Salvesen
-Kan Bordeaux reddes, og hva blir igjen til sist?
-Problemet er at de selger 100 prosent til negociantene, og slottene aner ikke hvor varene havnet. Jo fortere de tar over salget selv, jo mer øker sjansen, men de står overfor store overgangsproblemer. Så det sitter nok langt inne å gjøre noe slikt. For de små er dette risikable avgjørelser å ta. Men det går jo den gale veien. Bordeaux snakker først nå det siste året åpent om at ting er vanskelig. De fleste er åpne, og det er helt nytt. Også de på toppen snakker om problemene. De fleste som nå begynner å drikke vin, begynner ikke med Bordeaux Grand Cru. Dette er et systemisk problem. Man har hatt overproduksjon i over 30 år, det nye er at det er veldig stor overproduksjon.
Så langt Christer Byklum som er en man lytter til i Bordeaux-regionen. Hans smaksnotater blir brukt av mange produsenter.
Håp for fremtiden?
Kan ett av svarene på krisen finnes i en omlegging av vinstilen for å gjøre disse strukturerte vinene mer tilgjengelig? Jeg besøker Château Grand Puy-Lacoste i kommunen Pauillac. Naboene er slott som Mouton-Rothschild, Pontet-Canet, og litt lenger borti hogget ligger Lafite Rothschild. Friske og flotte druer strømmer inn i kassevis til den nye produksjonshallen. Noe av utstyret hos Grand Puy-Lacoste er flunkende nytt av året. Det finnes ikke lenger noen presse! Jeg gjentar: Det finnes ikke lenger noen presse! Det er revolusjonerende. I flere tusen år har druene vært presset med en mekanisk anretning. Før det var det føtter og tråkking. Når jeg nå står og ser på druene som kommer ut av en sorteringsmaskin, er de så godt som hele. Bortsett fra at skallet er revet opp. Man tror dette gir en mykere druemost uten så mye tanniner. Dette blir jo spennende å følge med på. Det vil i så fall gi viner som ikke trenger flere tiår i kjelleren for å mykne de tøffe tanninene. Og vinene kan trolig brukes til et videre spektrum av matretter. Lam og kjøtt er jo ellers noen av de mest sentrale matrettene som matches til klassisk Bordeaux.

Dette er den nye hemmeligheten på Grand Puy-Lacoste. Druer som ikke er presset, men der stilkene er fjernet og skallet er åpnet i maskin.
Foto: Geir Salvesen
BORDEAUX PÅ VINMONOPOLET
19791506
Ch. Fourney Saint-Émilion 3 ltr Bag-in-Box, 2023, Bordeaux, Frankrike
Kr 599,-, Karakter: 6, Poeng: 85
Norges første St.Emilion-boks! Nye regler. Pen, moderne, åpen og tilgjengelig. Merlot-drevet frukt, mørke moreller med litt tannin-tagger og svakt begynnende lagringspreg, litt lær, lakris og tobakk. Sødme i frukten. Fin viltvin og til lam. Passer til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat, lam og sau.
Silenus AS
19074701
Ch. Liversan 2016, Bordeaux, Frankrike
Kr 179,90, Karakter: 6, Poeng: 87
Mørk rød med svak bruning. Flott duft av lakris, modne solbær, lær og litt tobakk. Smaken er fast med litt søt frukt, solbær, i underkant. Utviklet og fin og harmonisk. Og veldig billig. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, lam, lam og sau, and. Bestillingsutvalget.
Vinordia AS
857701
Ch. Dudon 2019, Bordeaux, Frankrike
Kr 179,90, Karakter: 4, Poeng: 84
Ganske varm, utviklet og svakt balsamisk på duft, streif av tobakk, lær og stall også. I smaken utviklet med svakt metalliske tanniner, men omhyllet av moden, utviklet frukt. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau. Basisutvalget.
Winemarket AS
19768501
Ch. Vieira Bordeaux Supérieur 2011, Bordeaux, Frankrike
Kr 149,90, Karakter: 4, Poeng: 82
En litt forsiktig, Merlot-drevet stil med relativt nøytral duft i rødbærsretning. Bordeaux på dette prisnivået kan aldri bli noe stort, men her er en småpen, klassisk variant med noe avslepne tanniner og friskhet. Middels fylde. Kyllingvin og til litt forsiktigere matretter. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, lam.
Silenus AS
11496701
Ch. Malagar 2011, Côtes de Bordeaux, Frankrike
Kr 200,-, Karakter: 4, Poeng: 85
Moden Bordeaux til bunnpris. Merlotbasert, forsiktig og grei, skogsbunn, mørke bær, fat, tobakk og te. Litt trå og teaktig i finish. Men billig er det. Passer til: Lam og sau. Testutvalget.
Oslo Wine Agency AS
19808701
Tempo d'Angelus 2023, Bordeaux, Frankrike
Kr 349,90, Karakter: 4, Poeng: 86
Billigvin fra berømte Ch. Angelus. God farge, ganske tett og konsentrert med litt høstlige toner, veldig fersk og ung. Merlot-dominert. Lam er godt følge her. Litt tanniner. Så den kan godt stappes i kjelleren et år. Bestillingsutvalget.
B & R WINE AS
13557701
Ch. Piron Montagne Saint-Émilion 2019, Bordeaux, Frankrike
Kr 228,80, Karakter: 4, Poeng: 85
Brunlig, Merlot-basert og moden med tydelig lagringspreg, kaffe, skogsbunn på duft. I smaken syltede solbær med streif av tobakk og underskog. En høstvin. Rimelig. Men mye utviklet. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau. Testutvalget.
Naturalwine AS







Er det et tegn i tiden? At det nå dukker opp en Bag-in-Box fra St.Emilion for første gang i historien? Noen vil kanskje se det slik.
Her er 10 anbefalinger av Bordeauxviner som koster lite. 7 røde. 3 hvite. Er du nybegynner, så begynn gjerne med boksevinen.

Disse berømte vinene fra Ch. Haut-Brion vil det nok alltid være en viss etterspørsel etter. Men kanskje ikke til dagens priser.
Foto: Geir Salvesen


HVITVINER
19387401
Chateau Les Clauzots Blanc 2023, Bordeaux, Frankrike
Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 86
Budsjettbombe. Deilig hvit Bordeaux med substans, god steinfrukt med fin konsentrasjon, pære. Bra fylde. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget. Silenus AS
15382401
Ch. Recougne Bordeaux 2024, Bordeaux, Frankrike.
Kr 169,90, Karakter: 5, Poeng: 85
Fin, hvit Bordeaux, ståltankgjæret vin med Sauvignon Blanc og Gris, 65 prosent, og 35 Semillon. Pære og syltet frukt. 6 g syre og fedme i midtpartiet. Passer til: Fisk, sushi / sashimi, spekemat. Bestillingsutvalget.
Silenus AS


Flere slott i Sauternes-området har nå begynt med tørre hvitviner. Slik som Guiraud med sin tørre variant helt til venstre i bildet. Dette er fotografert på slottet. Foto: Geir Salvesen
9773901
Le G de Château Guiraud 2023, Bordeaux, Frankrike
Kr 285,-, Karakter: 5, Poeng: 87
Dette er en tørr vin fra et slott i Sauternes som hovedsakelig driver med søte viner. Her: En vellykket, hvit Bordeaux med god munnvekt som skyldes høy andel av Semillon. Duft av fersken, hvite blomster, litt krydder og brødbakst. I smaken fersken, modent men også friskt gult eple, hint av sitrus, mest sitron. Et lite fatpreg, men ikke for mye. 50/50 Semillon/Sauvignon Blanc. Passer til: Ost, grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, ostepop, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget. Vinhuset NOFRA AS