top of page

Blacksmith Wines

Å være smed krever håndlag, tålmodighet, presisjon og et øye for detaljer, og det er disse egenskapene sørafrikanske Tremayne Smith verdsetter når han lager vin. Det er håndverk det han driver med, akkurat som håndverkerne han beundrer, og han spiller på navnet når han kaller seg Blacksmith Wines.

TEKST RUSSEL WASSERFALL 

FOTO BLACKSMITH WINES

3.-Third-Sight_nett.jpg

Spesielle etiketter og viner som utforsker druesortenes skjulte egenskaper, er med på å gjøre Tremaynes viner populære. 

Vinene fra Blacksmith Wines produseres naturlig og med respekt for vinmarkene, uten bruk av syrer eller enzymer og bare med naturlig gjær. Resultatet er en serie tøffe, morsomme og upretensiøse hverdagsviner som også har sjel og særpreg.

 

Tremaynes evne til å skape balanse mellom vin og mat kan han takke en kort karriere i restaurantbransjen for. Før han begynte på Elsenburg, en av Sør-Afrikas ledende jordbruksskoler, jobbet han som kokk. Bakgrunnen som kokk kombinert med vinmaking gjør at han klarer å tilfredsstille både nesen og ganen med en spennende kombinasjon av smak og tekstur.

 

Tremayne har en litt utradisjonell tilnærming til det å lage vin, og han har valgt å høste druer fra gamle vinstokker på små vinmarker spredt langs kysten av Sør-Afrika. Han bruker i hovedsak typiske Rhône-druer og er opptatt av å gi dem den tiden de trenger for at fermenteringen skal skje naturlig. Han vil at vinene skal gi uttrykk for et tydelig sørafrikansk terroir, kombinert med moderne, internasjonale produksjonsmetoder.

6.-Tremayne&Jaco_nett.jpg

Tremayne (t.h.) var kin på lære mer om håndverket og tok kontakt med den uavhengige, sørafrikanske vinmakeren Jaco Engelbrecht for å produsere noen av de beste årgangene. 

Tremaynes historie som vinmaker starter hos Sijnn Wines ved elven Breede. Etter det flyttet han til Swartland for å jobbe for anerkjente Mullineux Family Wines, før han slo han seg ned i Ceres-området hvor han var ansvarlig vinmaker hos Fable Mountain Vineyards. Bakgrunnen, erfaringen og et ønske om å utvikle spesielle, håndlagde viner gjorde at han lanserte sitt eget vinmerke – The Blacksmith Wines – i 2014. Ideen var å skape lettdrikkelige, men likevel særpregede viner.

 

Været i Cape-regionen er ustabilt, og det påvirker også terroiret. Dette er et røft område med uforutsigbare avlinger og konstante utfordringer. Derfor visste Tremayne at han måtte finne druesorter som takler og trives i det ustadige været i Cape-området. Det betyr Rhône-druer og et tett samarbeid med lokale bønder som holder til i mer avsidesliggende områder i Cape. Mye av frukten henter han fra veldig gamle vinmarker som gir lavt utbytte, men til gjengjeld særpregede og eksklusive viner. Denne tilnærmingen til druene gjør seg også gjeldende i vinkjelleren. Han bruker bare naturlig gjær for ytterligere å understreke opprinnelsen til druene, og bare minimalt med svovel.

 

Tremaynes fokus på særpregede og levende viner med tydelig struktur, har gitt Blacksmith Wines mye oppmerksomhet, og flere av de beste restaurantene og barene i Cape Town er stolte over å kunne servere vinene med de helt spesielle etikettene.

1.-FringeWines_nett.jpg
4.-IndieWinemaker_nett.jpg

Blacksmith Wines utfordrer alle aspekter ved tradisjonell vinkultur, fra lengden på vinmakerens skjegg til uttrykket på etikettene. The white Blacksmith Barebones Colombard er tilgjengelig på Vinmonopolet. 

Sammen med vindyrkeren Jaco Engelbrecht hos Visual Viticulture har Tremayne skapt en serie viner kalt The Four Horsemen. Tanken er at disse vinene hedre naturen og druestokkene som står imot klimaendringer og tøffe vekstvilkår i vinmarkene. Da kommer The Four Horsemen ridende som en åpenbaring for å bringe symbolsk orden i kaoset.

 

De to kameratene begynte med å velge vinmarker hvor det dyrkes hardføre sorter. Vinmarkene ligger spredt og er kjent for Chenin, Carignan og Grenache som trives i det tøffe klimaet.

– Dette er sorter som har klart å tilpasse seg et uforutsigbart og skiftende miljø, sier Tremayne.

 

Disse vinene som bare produseres i små mengder viser at han har klart å skape noe eget. Nå har han og Jaco igjen gitt seg i kast med en ny serie viner –The Flash Series. Vinene har fått navn etter skisser til små tatoveringer og kommer i svært begrenset antall på bare 300 til 600 flasker.

5.-HomeAmongVines_nett.jpg
2.-MeatyWines_nett.jpg

Tremayne Smith henter mye inspirasjon fra vinmarkene rundt seg, og utnytter også erfaringen som kokk når han fremstiller viner. 

Tremaynes interesse for kunst og tatoveringer har inspirert designet på etikettene, tegnet av den anerkjente tatoveringskunstneren Tamar Thorn som også har laget tatoveringene på kroppen til Tremayne. De forteller alle en liten bit av Tremaynes historie, og det gjør også vinene i Flash-serien.

 

Bloodline er laget på 100% Chenin Blanc fra Swartland, og ble opprinnelig laget til bryllupet hans i 2014. Den mer eksperimentelle Pet Nat laget han til kona Michelle, og en nyere årgang av Bloodline har fått en etikett med en rose viet datteren Isla Rose.

 

Den neste vinen i Flash-serien – The Basilisk – er laget bare på Durif-druer fra Paarl-området. Durif er en mindre kjent og ganske sjelden drue. Vinstokkene snor seg inni hverandre, og på etiketten er greinene tegnet som slangetunger.

 

Chenin er den mest vanlige druesorten i Sør-Afrika. Derfor har vinen som er laget av 100% Chenin Blanc fra Wellington-området fått navnet The King’s Spirit, og for at resultatet skal leve opp til navnet, hentes druene fra ulike vinmarker hvert år.

 

Tremayne selv bryter med alle inngrodde tanker om hvordan en typisk vinmaker skal se ut. Armene er fulle av tatoveringer, og skjegget gror fritt. Det gjør A-serien også. The Blacksmiths nyeste vinserie er en ode til den uavhengige livsstilen. For øyeblikket består serien av tre viner, og Helix, Flesh and Bone og Reap What You Sow har alle vekket stor oppmerksomhet.

 

Helix fra 2019 består av 50% Semillon og 50% Semillon Gris fra Swartland, og druene gjør den helt spesiell. Særpreget skyldes den sørafrikanske mutasjonen av Semillon Gris. Ett år kan druene være røde, og ved neste innhøsting kan de være hvite. Naturligvis går denne spesielle egenskapen også igjen på etiketten. Heliksen – eller spiralen – er tegnet i ulike nyanser av grått for å symbolisere mutasjonen. Ser du nærmere på heliksen så ser du også at hver streng er formet som knokler. Og dette leder oss til den neste vinen i denne serien.

 

Flesh and Bone er en Chenin Blanc fra Paarl-distriktet, en skallmaserert vin hvor saften får gjære på skallet i 14 dager. Tremaynes tanke med Flesh and Bone er å bruke hele druen med skall og kjerner for å gi en saft som skal være enda mer tro mot sorten.

 

Reap What You Sow er en annen vin på 100% Chenin Blanc, men denne gangen fra Swartland. Her har han villet få frem dynamikken i forholdet mellom bonden, vinmarken og druen. Det er en radikal vin med store ambisjoner. Om den treffer ambolten i akkurat perfekt vinkel? Bare en smaksreise gjennom vinene til Blacksmith Wines og engasjementet til en helt ny type vinmaker som Tremayne Smith, kan gi svaret på det.

Tilgjengelig på Vinmonopolet

The Blacksmith Barebones Cinsault 2020.j

12599701 The Blacksmith Barebones Cinsault 2020

Cinsault 100% kr 199,90 

The Blacksmith Barebones Colombard 2020.

12599601 The Blacksmith Barebones Colombard 2020

Colombard 100% kr 189,90

Hell Yeah.jpg

12599801 The Blacksmith Hell Yeah Pinotage 2019

Pinotage 100% kr 209,90

The Horsemen The Red Rider Carignan.jpg

12633001​ The Horsemen The Red Rider Carignan 2018
Chardonnay 100% kr. 249,90 (utsolgt for øyeblikket)

bottom of page