top of page

Black Stallion Estate Winery

Black Stallion ligger langs den historiske Silverado Trail i appellasjonen Oak Knoll District i hjertet av Napa Valley. Tidligere lå det et hestesenter som het Silverado der vingården ligger i dag, og navnet Black Stallion er en måte å føre historien videre på. 

TEKST PIA STRØMSTAD

– Napa er kjent som et lite sted med et stort omdømme, og i 1981 ble Napa Valley det første området i California som fikk betegnelsen American Viticultural Area eller AVA, forklarer daglig leder Kevin Conner. 

 

– Og selv om Napa Valley bare utgjør en liten del av vindistriktene i California, byr dalen på store variasjoner. Hos Black Stallion tydeliggjør vi disse variasjonene gjennom en serie Cabernet Sauvignon-viner som illustrerer de unike kvaliteten som de ulike appellasjonene gir. 

black-stallion-1.jpg

I det gamle hestesenteret ligger det nå et spennende vinhus hvor de er opptatt av å plukke de beste druene fra de beste vinmarkene for å fremstille viner helt i toppen.

 

Conner peker dessuten på flere forhold som bidrar til å gi kaliforniske viner særpreg. Rikelig med solskinn gir en lang og forutsigbar vekstsesong. Jordsmonnet er variert, med sand, leire, granitt, vulkansk aske, marine sedimenter og grus fra elveløpene. Mangfoldet i terroir gjør det også mulig å dyrke mange ulike druesorter som igjen gir et mangfoldig smaksbilde. 

 

– I tillegg til disse ulike faktorene preges kvaliteten av dyktige vinmakere, og California tiltrekker seg noen av de største talentene i verden. Vinmakeren vår, Ralf Holdenried, er et eksempel. Ralf er fra Tyskland og har erfaring fra to kontinenter. Han studerte ønologi og vitikultur ved det prestisjefylte universitetet i Geisenheim i Tyskland og jobbet hos flere vinprodusenter i Reinhessen og Nahe, før han reiste til USA. 

 

Ved University of California begynte han å studere fermentering, vitikultur og ønologi, og han ble fasinert av vinkulturen i California og Den nye verden. Etterhvert har Ralf tilegnet seg 15 års erfaring med å lage prisvinnende viner i California, og det er han som leder teamet av vinmakere ved Black Stallion Estate Winery, sier Conner. 

 

Ralf Holdenried mener man må begynne med vinmarkene hvis man skal lykkes, og at beliggenhet, klima og høstetidspunkt er helt avgjørende for kvaliteten på den ferdige vinen. 

 

Når vi spør Conner hva som skiller Black Stallion fra andre vinprodusenter i området, er han ikke i tvil. 

 

– Ralf velger selv ut druene fra noen av de fineste vinmarkene og AVA-ene i Napa Valley. Vi har altså en av de beste vinmakerne som velger ut de beste druene i de beste vinmarkene i den beste vindalen. Hvordan kan vi ikke utmerke oss, ler han. 

 

Men det betyr ikke at de gir seg med det. De er stadig på jakt etter å forbedre produksjonen, prøve ut nye trender og se hvilke teknikker som er best egnet til å høyne kvaliteten på vinen. 

black-stallion_viner.jpg

Black Stallion fokuserer på Cabernet Sauvignon,
men dyrker også mange ulike røde og hvite druer. 

I likhet med veldig mange av vinprodusentene i California, drives også Black Stallion Estate Winery miljøvennlig. 

 

Vingården og fasilitetene er sertifisert av The Wine Institute’s Certified California Sustainable Winegrowing. Kriteriene er strenge og krever at man implementerer et program med fokus på bærekraft når det kommer til miljø, sosial rettferdighet og økonomi. Det inkluder blant annet gjenbruk av vann, bevaring av jordsmonnet, valg av vinstokker, kontroll på erosjon, miljøvennlig forpakning, resirkulering av avfall og andre miljøvennlige tiltak. 

 

– Vi har blant annet installert flere enn 1000 solcellepaneler med en kapasitet på nesten 350 kilowatt. Dette tilsvarer bortimot 80 personbiler på veien, nesten en og halv million kjørte kilometer eller det å plante drøyt 144 hektar skog, forklarer Conner.

 

Hos Black Stallion fokuserer de på Cabernet Sauvignon, men de dyrker også Zinfandel, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Napa Valley Red Blend, Malbec og Petite Sirah. De hvite vinene produseres av Albariño, Viognier, Sauvignon Blanc, Los Carneros Chardonnay og ufiltrert Napa Valley Chardonnay. 

 

– Konsumet av Chardonnay har falt det siste året. Delvis fordi trenden har dreid seg mot roséviner som har hatt en økning på 38 prosent, men Chardonnay er fremdeles en god nummer to når det kommer til endrueviner. Folk setter pris på nye smaker, men de elsker fortsatt det velkjente og velprøvde, sier Conner og peker på at California er kjent for fremragende Chardonnayer. 

 

– Vi har 1300 kilometer kystlinje som sørger for at de nærliggende vinmarkene får en naturlig luftavkjøling i form av tåke og vinder. Det er dette som gir utsøkte Chardonnayer, i tillegg til Pinot Noir og andre druesorter som trives i et kjøligere klima. 

 

Black Stallion produserer ulike stiler av Chardonnay. De har en ufiltrert Chardonnay hvor de bringer inn eik og malolaktisk gjæring, mens Poseidon høstes fra en enkelt vinmark for å bevare en friskere og mer mineralsk stil som er typisk for Carneros.

 

Chardonnay fra Black Stallion lagres om lag syv måneder på eikefat, men fatlagringen avhenger av druesort. Cabernet Sauvignon ligger 18 – 26 måneder på franske eikefat, mens Sauvignon Blanc modnes på rustfrie ståltanker. 

 

Den totale produksjonen er på 675 000 flasker i året, og bestselgeren er en rik og fruktig BSEW Heritage Cabernet Sauvignon. I tillegg til flere røde og hvite viner, produserer de også rosévin og en dessertvin av portvinstypen. 

 

– Selv om enkelte mener at markedet beveger seg over mot lettere og mindre alkoholholdige viner, handler det først og fremst om balanse, og det henger igjen sammen med sesong, understreker Kevin Conner. 

 

– En lett rosévin er perfekt på en varm sommerettermiddag, men det er lite som slår en stor og kraftig Cabernet til biffen en kald vinterkveld. 

 

Vinsmaking: 

Åpent for vinsmaking daglig fra kl. 10.00 – 17.00. Fra 20 dollar per person. Ingen bestilling nødvendig. 

Lunsj og spesielle vinsmakinger kan bestilles på hospitality@blackstallionwinery.com

Black Stallion Estate Winery

4089 Silverado Trail, Napa, California 

Tlf. 707-227 3250

blackstallionwinery.com

Black_Stallion2_nett.jpg

På Vinmonopolet: 

 

7374501 Black Stallion Chardonnay 2017 kr. 269,90

Chardonnay 100%. Ren og frisk med smak av ananas, krydret eple, karamell og honning.

 

3016101 Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon 2016 kr. 299,90

Cabernet Sauvignon 91%, Cabernet Franc 1%, Petit Verdot 1%, Merlot 5%, Malbec 2%. Fyldig, med smak av mørke kirsebær, blåbær, krydder og toast.

 

7267701 Black Stallion Los Carneros Pinot Noir 2016 kr. 299,90

Pinot Noir 100%. Frisk og fruktig. Smak av moreller, jordbær og mokka.

bottom of page