top of page

Blåbær – blått i blått

Blåbær – det er noe av det beste som finns. Bare det å gå i skogen og plukke rett fra riset, komme hjem med spannet fullt og lage blåbærpannekaker eller spise bærene med melk og sukker på. 

Produsert av Inkognito as

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

blåbør topå.jpg

De blå skogsbærene er et typisk sesongbær. Du plukker dem selv – eller tar en snarvei om torget, i juli og august. Men de friske bærene holder seg ikke spesielt lenge. Så det er bare å fråtse mens man kan.

 

Rør dem med sukker til et syltetøy, ha dem på toppen av yoghurt og på pannekaker, eller bak en saftig blåbærpai til dessert.

Fordelen er at du kan fryse bærene, eller kjøpe frosne bær, og ha dem hele vinteren. De er fantastiske i en smoothie og i blåbærmuffins (ekstra godt med en sprø og knasende topping av 50 gram sukker, 50 gram smør, 40 gram hvetemel og 1 spiseskje kanel, men det er jo godt på alle slags muffins.)

Baker du en pai, er det bare å vende bærene med litt sukker og potetmel og fordele dem over paiskallet før du steker den ferdig. Potetmelet hindrer at bærene safter seg for mye.

Det som har gjort blåbær til et helårsbær, er det vi kaller amerikanske blåbær eller hageblåbær. De importeres gjerne fra USA eller Marokko, men det er ingen ting i veien for å dyrke dem i din egen hage.

 

Bærene er større og litt mildere og søtere på smak, men den største forskjellen er at de er hvite inni. Mange synes nok at det er en klar fordel.

Bærene er større og litt mildere og søtere på smak, men den største forskjellen er at de er hvite inni. Mange synes nok at det er en klar fordel.

Godt for kroppen

Disse bærene er kjempegode å spise som de er, på frokostgrøten eller i en smoothie, men i pai eller som syltetøy egner de seg ikke like godt.

De store hagebærene inneholder mye av de samme antioksidantene og vitaminene som skogsbærene. En norsk produsent har hatt suksess med et kosttilskudd basert på blåbær som skal holde deg frisk hele vinteren, og mange mener at blåbær er godt for synet.

Sånn sett kan det være greit å ha en pose med blåbær i fryseren. Det er en lettvint vei til noe som både er sunt og godt – eller som man også kan si det – det er bare blåbær.

Screenshot 2020-05-20 at 11.36.12.png

Havregrøt med blåbær

2-porsjoner

2 dl store havregryn
2,5 dl melk
2,5 dl vann
0,25 ts salt
2 dl blåbær
2 dl kald melk

Ha havregyn, melk, vann og salt i en kjele.

Kok opp, og la grøten småkoke over middels varme til grynene er myke. Rør hele tiden i bunnen av kjelen så grøten ikke svir seg.

Server med blåbær og melk.

Ringle evt. litt honning over grøten hvis du ønsker den søt.

Screenshot 2020-05-20 at 11.36.26.png

Blåbærsveler
med kanelkrem

2 egg
2 ss sukker
5 dl kefir
250 g mel
1/2 ts bakepulver
1/2 dl smør, smeltet

4 dl blåbær
Smør til steking
2 dl kremfløte
1 ss sukker
Litt malt kanel

Pisk sammen egg og sukker i en bolle, og bland i kefir, mel, bakepulver og smør. Vend i halvparten av blåbærene, og stek små sveler i smør i en stekepanne.

Pisk fløten til krem sammen med sukker og kanel, og vend inn resten av blåbærene.


Frosne blåbær kan brukes hvis du ikke finner friske.

Screenshot 2020-05-20 at 11.36.35.png

Blåbær clafoutis

4-porsjoner

4 egg
4 dl H-melk
50 g smeltet smør
100 g mel
150 g sukker
Revet skall og saft fra 1/2 sitron

400 g blåbær


Vaniljeis til servering

 

Smør 4 porsjonsformer eller en stor paiform med smør.

Pisk sammen egg og melk. Rør inn smør, mel, sukker og sitron til en jevn røre. Ha mesteparten av blåbærene i de smurte formene, og fordel røren over.

Ha resten av bæren på toppen, og stek midt i ovn ved 200 °C i ca. 30 minutter eller til røren har stivnet.

Serveres lun med vaniljeis.

Frukt eller andre bær kan brukes i denne deilige paien.

bottom of page