top of page
160135 magazine finale mysteriet bu2.jpg

Vinmonopolet er så mye mer enn det du ser. For i tillegg til hyllemetere med viner fra basisutvalget, kan du velge fra BU, fra testutvalget og partikjøpet. Forvirret? For hva betyr alt dette?

Liora Levi   tekst                       Une Skobba   illustrasjon

Vinmonopolet har over 300 butikker godt spredt rundt om i landet. Tanken er at ingen skal bo lenger enn 30 km unna et polutsalg, men du finner ikke det samme utvalget overalt. Butikkene er delt inn i sju kategorier ut fra størrelse. De minste er i kategori 1 og de største i kategori 6. I tillegg har Vinmonopolet opprettet sju spesialbutikker som faller inn under kategori 7. 

Basisutvalget
Vinene på polet er underlagt ett av fem forskjellige utvalg; basisutvalget, BU (forkortelse 
for bestillingsutvalget), testutvalget, partikjøp og tilleggsutvalget. Basisutvalget har vi alle 
vært borti. Dette er produktene som er å få kjøpt i alle polutsalgene. 

En vin som hører inn under basissortimentet kategori 1, vil være å finne på absolutt alle pol. Er vinen derimot en basis kategori 4-vin, vil den kun være å finne i kategori 4-butikker og høyere kategorier, altså de utsalgene som er en god del større enn kategori 1-pol. 

De fleste av disse vinene har vunnet anbud fra Vinmonopolets anbudsliste. En annen måte for en vin å oppnå en plass i basisutvalget, er ved å ligge i salgstoppen i BU eller testutvalget innenfor sitt prissegment.  

Bestillingsutvalget (også kalt BU)

Dette er Vinmonopolets skattekammer. I bestillingsutvalget ligger alle de tusenvis av vinene som befinner seg «bak kulissene», altså ikke i butikkene. Det er de vinene vi må lete opp på polets nettsider. Viner vi kanskje har fått anbefalt, har smakt på en restaurant eller hjemme hos venner. Har vi navnet på vinen, kan vi søke den frem, sjekke om det lokale polet tilfeldigvis har vinen på lager, eller bestille den via Vinmonopolets nettside eller app. 


Testutvalget

Dette er importørenes mulighet til å få inn produkter som Vinmonopolet ikke har forespurt i anbudslisten sin. Polet fastsetter antall testprodukter per år, og importørene er selv ansvarlig for å melde opp sine viner innen fastsatte frister. Dersom vinen selger nok innenfor sin priskategori, vil den etter seks måneder bli flyttet over i basisutvalget. Her stiller den så på lik linje med alle andre basisprodukter som må selge nok i sin kategori til å beholde plassen.  


Partikjøp

Dette er viner som kommer i begrenset kvanta. De lanseres sammen med basisvinene i nyhetsslippene, og når det er tomt er det tomt. Det kommer ikke mer av denne vinen til Norge. 

 

Tilleggsutvalget

Vinene i denne kategorien befinner seg ikke nødvendigvis i Norge, og derfor kan det ta litt tid med levering. Importørene er ansvarlige for å importere vinen når den bestilles av polets kunder og har rett til å reservere seg mot levering dersom bestillingen er for liten, typisk mindre enn en kasse (seks flasker). Vinene er ikke listeført i Vinmonopolets butikker, men kan lagerføres hos enkeltbutikker i deres lokale utvalg. 


Spesialbutikkene

Her er utvalget som regel svært eksklusivt, og varene som spesialbutikkene tilbyr er kun å finne i disse butikkene, ikke på nett, og heller ikke i appen. Seks ganger i året har disse butikkene temaslipp fra ulike regioner. Her dukker det opp godbiter som ellers er vanskelige å få tak i. Det kan være gamle årganger, viner som er svært etterspurt og bare produseres i små kvanta, kultviner, og viner man ellers ikke får tak i her til lands. 

Noen har kanskje hørt om disse spesialslippene, eller sett reportasjer i media om ekstreme vinentusiaster som ligger i kø utenfor butikken i flere dager for å få tak i én flaske vin til titusenvis av kroner. Informasjon om datoer og tema for slippene ligger på Vinmonopolets nettsider. De mest populære temaslippene er Burgund i begynnelsen av februar og Bordeaux i begynnelsen av desember. 

Nyhetsslipp

Seks ganger i året har Vinmonopolet nyhetslanseringer. Vinene som lanseres er enten helt nye produkter eller nye årganger av viner som allerede er etablert i Norge. Det er ofte mellom 700 og 1.200 nyheter ved hvert nyhetsslipp. 


Hvem velger?

Men hvem velger hvilke viner som skal selges i Norge? Svaret på dette er todelt. I januar og juni hvert år publiserer Vinmonopolet sine tendere for basisviner og partikjøp i kommende periode. Her er de på jakt etter spesifikke viner fra utvalgte land, regioner og underdistrikter. Det er strenge krav til hvilke druesorter vinen skal inneholde og til måten vinen produseres på. Alle de norske vinimportørene står fritt til å sende inn vin fra sine produsenter som oppfyller kravene polet har satt. En blindtest av de ulike vinene foretas av et panel som avgjør hvilken vin som vinner anbudet. 
I tillegg velger importørene selv hvilke viner de ønsker å melde opp i test- og bestillingsutvalget. Hvert enkelt polutsalg har også mulighet til å ta inn et gitt antall viner fra flere av de andre sortimentene, som f.eks. BU, i tillegg til butikkens basissortiment. Derfor er det alltid lurt å sjekke statusen på vinen man ønsker å kjøpe. Kanskje har et pol i nærheten vinen inne, og du behøver ikke vente på levering. 


Hvordan kjenner vi igjen den vinen som var så innmari god?

Snart er det ingen som husker tiden før smarttelefoner med kamera. Så fort vi smaker en vin vi liker, er det frem med telefonen og knipse i vei. Ingen skriver ned navnet på en vin lenger. Som mange sikkert er klar over, er norsk alkohollovgivning ekstremt streng, og frem til november 2015 var det ikke lov til å vise bilder av flaskene på polets nettsider. Dette har heldigvis endret seg, og i dag er absolutt alle viner i basisassortimentet avbildet. En stor andel av BU-vinene kommer også med bilde, men ikke alle. Grunnen til dette er at importørene er ansvarlige for å levere bilder av flaskene til polet, noe som både er kostbart og tidkrevende, men det er på gang. Bildene kommer etter hvert. 


Butikk, internett eller app?

Mange handler i dag alt online, og også Vinmonopolet gir oss mulighet til å handle på nett. Vi kan sitte hjemme i vår egen stue, lese vinanmeldelser og ut i fra disse, bestille hva som helst enten på nettsidene eller via Vinmonopolets app. Litt avhengig av hvor i landet man befinner seg, vil det ta ca. tre til fem arbeidsdager å få vinen levert til nærmeste pol, postkontor eller på døra hjemme. De to siste alternativene koster litt ekstra, men henter du selv på ditt lokale Vinmonopol er det ingen fraktkostnad. 

Både nettsidene og appen har vist seg å være en stor suksess, og andelen som kjøper på nett har økt kraftig etter innføring av appen. Ikke så rart når det bare er fire tasteklikk + passordet ditt som skal til før du har bestilt en flaske vin. 

160135 magazine finale mysteriet bu.jpg
bottom of page