
Beaujolais Nouveau:

for folket
En vin
Skrevet av Pernille Mo
Den tredje torsdagen i November hvert år feirer Frankrike en av sine mest berusende vinslipp: Beaujolais Nouveau. Vinbarer inviterer til smaking, restauranter dekorerer og tilbyr nyheten til en god pris. De siste to årene har jeg vært med på slippfesten, nok en affære som franskmennene bruker som en unnskyldning til å samles og drikke vin, men dette er et ritual med dypere røtter. Noen mener vinen ikke er særlig god, andre elsker den. Jeg trenger å forstå dette erkefranske konseptet. Hva er det jeg har i glasset?

Juicy, Braves vinbar i Belleville.
Jeg besøker Brave Turahiriwe, et av mine favorittmennesker i Paris, eieren av vinbaren Juicy. Brave er sommelier, og har bakgrunn fra Le 6 Paul Bert, en vin- og matbar med samme eiere som Michelin-anerkjente Bistro Paul Bert. Den bittelille vinbaren Juicy ligger i en enda mindre sidegate i Belleville, og har blitt et stamsted for meg og vennene mine. De serverer naturvin til gode priser, småretter og til og med pølse med brød! Det var her jeg tilbragte 17 mai i år, for jeg kunne spise så mange pølser jeg ville og skylle dem ned med perlende oransjevin mens jeg tørket tårene over å være langt hjemmefra.
Juicy arrangerte også slipp av Beaujolais Nouveau i år, og jeg vet at Brave er riktig person å spørre: Hva er greia med Beaujolais Nouveau?
For å hjelpe meg å forstå Beaujolais Nouveau, tar Brave meg tilbake til 1300-tallet. Philippe le Hardi (hertugen av Burgund) bestemte seg for å separere Burgund og Beaujolais fordi han anså Pinot Noir som den eneste druen som var verdt å dyrke. Siden da har ryktet til Beaujolais-druen blitt dårligere, uten spesiell grunn. Mange av vinprodusentene som dyrket Gamay-druen bestemte seg derfor for å flytte lengre sør, nærmere Lyon, for å fortsette. Det var slik Beaujolais-området ble skapt.
Kart over vinområdene i Frankrike. Beaujolais ligger sør for Burgund.
På 1800-tallet trengte Beaujolais en strategi for å skape et sterkere renommé. De bestemte seg derfor for å lage Beaujolais Nouveau: en vin som høstes samme år som den drikkes. Druene plukkes mellom august og september, og vinen slippes den tredje torsdagen i November, det har vært den offisielle dagen siden 1985. Produksjonen er rask takket være karbonisk maserasjon, en metode som lager fruktige rødviner som skal drikkes tidlig. Drueklasene plasseres hele i en lukket gjærtingstank som er fylt med karbondioksid, og knuses ikke. Den første gjæringen skjer inne i druene uten hjelp av gjærsopp. Dette resulterer i en billig og lett vin som og smaker av bær og noen ganger banan. Brave mener derimot at en god Beaujolais ikke skal smake for mye banan.
Beaujolais Nouveau er en helt spesiell type vin uten sammenligning, og selv om det er flere områder som bruker karbonisk maserasjon i dag, er det ingen som har laget noe lignende. Når vinen er så ung, egnes den ikke til lagring og må drikkes så snart som mulig før den blir dårlig.
Strategien til Beaujolais-området var god. Beaujolais Nouveau står nå for 30 prosent av salget i området, og har i tillegg sørget for å at andre Beaujolais-viner får mer oppmerksomhet.
Brave sier at det er helt urettferdig at folk sier at Beaujolais Nouveau ikke er god. “Jeg elsker Beaujolais Nouveau” sier han. “Men det er ikke en vin for vinsnobber. Det er en vin for folk som ikke vet så mye om vin, folk som smaker vin for første gang og folk som vil ha det gøy og feire. Det er no-bullshit-vin. Det er en vin for folket.”



