top of page
Australia.png

Smakskrutt fra solens rike

 TEKST & FOTO: GEIR SALVESEN 

Australia:

Skål for australske viner!

Her er det mye smak å hente. I bakgrunnen Uluru, den hellige, røde klippen nær Alice Springs. 

Det er noe velsignet avslappet over vinene fra Australia. Snobbene holder seg stort sett unna og overlater smaksrommet til vanlige folk som liker litt trøkk og varme i vinene sine. Men: Australia har faktisk mange vinstiler! Noen er direkte overraskende.

For 30-40 år siden var det ganske vanlig at europeiske viner ble laget på druer som ikke var helt modne, i hvert fall gjaldt det i våte og kalde årganger. Da kom australske viner som en redning for dem som likte sol og varme i vinene sine. Nå er det blitt varmere vær i Europa og de dårlige årgangene er blitt færre, sammen med bedre teknikker og bedre utvelgelse av druematerialet. Men for mange er smaken av Australia noe som henger igjen, eller noe som er nytt og spennende. Med noe helt eget.

-Vi kan aldri bli Bordeaux eller Bourgogne. Mange av vinene våre komer aldri til å bli enestående og fremvise terroir. Men i stedet har vi viner som er fulle av smaksrikdom, bløthet og konsentrasjon. Og sammenlignet med mange europeiske viner gir de mye valuta for pengene, sa Chris Hatcher – tidligere sjefvinmaker hos Beringer-Blass i Barossa Valley – til meg for noen år siden.

Tenkningen rundt vin er totalt annerledes i Australia. Her er det ikke tusen år med tradisjoner å trekke på, men mer i retning av 50-60 år. Det var fra 1960-årene at den australske vinrevolusjonen skjøt fart. Mangelen på etablerte regler og skikker har gjort at det eksperimenteres intenst. Det er ikke noe snakke om et Grand Cru-system med enkeltvinmarker eller mikroklimaer som gjør en vin forskjellig på den ene siden av et steingjerde i forhold til den andre siden. Vil du dyrke druer i Clare Valley og frakte dem til østkysten, så kan du gjerne det.

 

Australske vinmakere var faktisk pionerer når det gjelder ett av de viktigste grepene for å få friske hvitviner. Nedkjøling av druene og temperaturkontrollert gjæring i tankene. Vinmakere i resten av verden tok etter, og nå bruker nesten alle som trenger det disse teknikkene.

Vinmarker-i-Barossa.png

Vinmarker i Barossa, og et eukalyptustre. Mange av vinene dufter faktisk også eukalyptus.

Finnes det en australsk smak?

I motsetning til mange andre vinland har Australia ikke noen «innfødt» druetype, en type som bare kommer derfra. Det var jo først på midten av 1800-tallet av vinstokker ble bragt dit og dyrket. Men på mange måter kan man si at Australia har tatt Syrah-druen fra Rhône i Frankrike, dyrket den på din måte og med sitt jordsmonne og fått en smaksprofil som er ekte australsk. Umiskjennelig, faktisk. De kaller den Shiraz og har gjerne en aroma av eukalyptus og krydder og bark, og en smak av varme plommer. Den vil være fyldig, bløt og varm i smaken.

 

Det enkelte vinområdet i Australia påfører allikevel sine egne smaker, så man kan snakke om terroir-drevne Shiraz-varianter. Mens en Barossa-shiraz vil være svær og plommete og krydret og varm, vil en Victoria-shiraz være fastere i stilen og mer garvestoffpreg, mens Hunter Valley kan fremvise mer pepperelementer i sine varianter.

Drar man helt vestpå, til Western Australia og vinområdene rundt Margaret River, spiller Shiraz en mindre rolle, mens Cabernet Sauvignon – druen fra Bordeaux i en blanding med Merlot – kan lage ypperlige Bordeaux-etterligninger.

På hvitvinssiden finner du forbløffende friske og «grønne» Rieslingviner fra Clare Valley i South Australia (ikke så langt unna varme Barossa Valley, faktisk), du finner lavalkoholisk Semillon (10-12 volumprosent) fra Hunter Valley og pent balanserte Chardonnay-viner fra Yarra Valley utenfor Melbourne.

Som om ikke det er friskt nok, ligger Tasmania der sør med markant lavere temperaturer, noe som gjør øya velegnet for musserende vin og Pinot Noir. Og når det gjelder Pinot Noir, har Mornington Peninsula utenfor Melbourne slått seg frem som et ypperlig område for denne sarte og vanskelige druen.

Men kan man ikke kalle noen av landets viner for søtsuppe?

Kritikere mener mange australske viner har et ufriskt, litt kokt preg med for lav syre. Det er riktig at fruktsødme er påtagelig og alkoholnivået høyt, men det gjelder slett ikke alle. Tidligere var mange Chardonnay-viner nesten dryppende av ananas, smør, kiwi og mango-noter, noe som tilfredsstilte britene som var den største importøren av australsk vin før i tiden. Men her har det skjedd mye. Man kan si at der europeerne har fått varmere vær, har australierne brukt europeiske teknikker og nærmet seg de kjøligere vinstilene i vår verdensdel.

 

I tillegg er det noe veldig interessant her. Sødmen i vinene står godt til lokale matvarer i Australia. Det smaker faktisk langt søtere enn her i Norge. Det gjelder ikke bare tomater, men selv østers og sjøkreps og små hummere har et mye mer søtlig preg.

I tillegg er det vanlig å lagre vinene på amerikanske eikefat, som gir mer vanilje og sødme i smaken.

Hovedkvarteret-til-Penfolds.png

Hovedkvarteret til Penfolds.

Hva er den beste australske vinen?

Den dyreste og mest berømte er i hvert fall Penfolds Grange. Det er en rødvin laget av vinkjempen Penfolds, som hadde sin spede start i skråningene over Adelaide i South Australia der legen Christopher Rawson Penfolds fikk plantet dem på midten av 1800-tallet. Magill Estate, heter stedet, men berømt ble vinene først etter at vinmakeren deres, Max Schubert, i 1950 ble sendt til Europa for å lære mer om vin. Her fikk han smake lagringsdyktige rødviner som ikke lignet på de australske, så han ville lage det samme da han kom hjem igjen.

 

Han måtte tross mye hån og latter for den nye, tøffe vinstilen som var kraftig og lagret på nye fat. Det var viner som trengte lagring, og som utviklet nye aromaer fra lagringsprosessen, såkalte tertiæraromaer. 20-30 års lagring er nødvendig for denne vinen.

Penfolds-Grange.png

Resten er historie, som man sier, og Grange – som man kaller den – er blitt kvalitetslokomotivet fra Australia.

 

Helt ulikt de fleste andre toppviner rundt i verden kommer Grange ikke fra en spesifikk vinmark, men er en blanding av druer rundt omkring. Der man tar det som er best i den årgangen.

Skulle du svinge innom Adelaide en gang, så ta gjerne en tur til Magill Estate og spis på den flotte restauranten deres. Navnet? Grange, selvsagt.

Penfolds Grange.

Hvilke viner fra Australia er spesielt gode kjøp?

Ett av områdene i landet, eller rettere sagt kontinentet, gir en spesiell kvalitet uten at prisen nødvendigvis går til himmels. Det er Coonawarra, som ligger en kort flytur sør for Adelaide, og som har et spesielt jernholdig jordsmonn der jorden er full av rust, faktisk, noe som gir spesielt Cabernet Sauvignon-druene derfra et spesielt skyv.

Den billigste vinen fra gigantkonsernet Penfolds, er et godt kjøp både på den hvite og den røde siden.

 

Rieslingene fra Clare Valley gir friskhet og Riesling-aromatikk. Mens Pinot Noir fra Tasmania og Mornington er verdt å få med seg.

Riesling-marker.png

Riesling-marker i Clare Valley.

Spesielt anbefalte

australske-viner-3.png

Hvitvin

258101-1.jpg

258101
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2023, South Eastern Australia. Kr 144.90, Karakter: 6, Poeng: 85

Deilig, fyldig, steinfrukt og fersken, modne epler og plommer. Gjør jobben ekstremt billig. Litt krydder. Passer til: Grønnsaker, fisk, svinekjøtt, skalldyr og pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, sushi / sashimi, spicy. Bestillingsutvalget.

Treasury Wine Estates Norway AS

5229101-1.jpg

5229101
Wynns Coonawarra Chardonnay 2023, South Australia. Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Kjempegod pris for denne, fersken og plomme, grønn pære mest, rund og fin, til konfirmasjoner og lignende. Kan også drikkes for seg selv. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, salat, sushi / sashimi, spekemat, spicy. Bestillingsutvalget.

Treasury Wine Estates Norway AS

15249701-1.jpg

15249701
Koonowla Riesling 2023, South Australia. Kr 207,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Deilig, krisp, men også fyldig Riesling som virkelig gjør jobben, litt fenikkel, steinfrukt og salt, og den umiskjennelige Rieslingtonen i midten. 10 g syre som er pent integrert. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi. Basisutvalget.

World Wines AS

Koonunga-Hill-fra-Penfolds.png

Dette er den første versjonen av Koonunga Hill fra Penfolds. En lagringsdyktig billigvin.

Rødvin

11261301-1.jpg

11261301
Wynns The Gables Coonawarra Cabernet Sauvignon 2021, South Australia. Kr 179,90, Karakter: 6, Poeng: 87

En skikkelig godbit med mynte, mørke bær, solbær, nok friskhet, Rik. Har alt, egentlig. Et kjempekjøp. Elegant, til og med. Passer til: Svinekjøtt, storfe, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau, spekemat. Bestillingsutvalget. 
Treasury Wine Estates Norway A

3017801-1.jpg

3017801
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2022, South Eastern  Australia. Kr 154,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Alltid et godt kjøp, Koonunga Hill. Fioler på duft, mørke bær på duft. Ellers sjarmerende, fersk, moden frukt ,med vekt på plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Litt lakris i finish. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen men ikke så mye at det ødelegger. Tanninene er myke. En flott all round vin, og veldig billig fortsatt. Kr 154,90 Passer til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, lam og sau. Basisutvalget.

Treasury Wine Estates Norway AS

16370001-1.jpg

16370001
Ringbolt Margaret River Cabernet Sauvignon 2021, Western Australia. Kr 194,50. Karakter: 5, Poeng: 85

Fin, ikke for svær, Cabernet fra Margaret River. Mørke bær, blyant og svak tobakk over duften, smaken er solbær, litt varme bjørnebær, urter og paprika. Runde tanniner. Middels fyldig. Prisen er jo utmerket. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, and, spekemat. Basisutvalget.
Vinarius AS

12357301-1.jpg

12357301
Wynns Coonawarra Shiraz 2021, South Australia. Kr 165,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Fin, krydret, mørk skogsbærfrukt med mynte over den krydrede bærfrukten, litt lakris og bark på duft, ganske rik i stilen, med nok friskhet. Bare franske fat er frukt. Gir medium konsentrasjon. Passer til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat, lam og sau. Bestillingsutvalget.
Treasury Wine Estates Norway AS

16508401-1.jpg

16508401
Penfolds BIN 28 Shiraz 2021, South Australia. Kr 299,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Typisk australsk med bark, lær, eucalyptus - men også en forfriskende mørkbærstone. Litt sjokolade/geletrøffel. Tanninene er snille, vinen er svær i munnen, men ikke slik at den overmanner en. En stor og elegant vin også. Har kuttet ut Kalimna i navnet, for noen druer kommer andre steder fra. Passer til: Svinekjøtt, storfe, storvilt, lam, lam og sau. Bestillingsutvalget. 
Treasury Wine Estates Norway AS

15339901-1.jpg

15339901
Giant Steps Yarra Valley Pinot Noir 2022, Victoria, Australia. Kr 349,90, Karakter: 5, Poeng: 87

Fin, kjølig og kjøttfull Yarra Pinot med middels alkohol, 13 volumprosent, urter, lakris og altså litt mørkt fruktkjøtt. Den kan vi ha, men begynner å koste litt. Pinot er dyrere over alt. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau, spekemat. Basisutvalget. LaMarc Wines AS

1697201-1.jpg

1697201
Berton Vineyards The Black Shiraz 2021, South Eastern Australia. Kr 149,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Svært rimelig Shiraz med trøkk og konsentrasjon, mørk bærfrukt, bjørnebær, noe tanniner, mint og krydder. Lakrisnoter i midtpartiet. Mørk også på farge, ja. Også endel friskhet i smaksbildet. Vellykket grillvin. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, lam og sau. Basisutvalget.

Interbrands Norway AS

15840501-1.jpg

15840501
St. Hallett Blockhead Barossa Shiraz Noveau 2022, South Australia. Kr 169,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Veldig billig Barossa Shiraz med anstrøk av bløte, krydrede bær som er modne til overmodne. Dette er nok en flott grillvin til sommeren. En velrenommert produsent har laget an vin på den nederste prishyllen, og med godt resultat for den vanlige mann og kvinne. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, and. Basisutvalget.
Best Cellars AS

10570401-1.jpg

10570401
Lethbridge Pinot Noir 2021, Victoria, Australia. Kr 329,90, Karakter: 6, Poeng: 87

Substansrik og konsentrert Pinot Noir med kirsebær- og morelltoner, forsiktige tanniner, nok friskhet. Dette kan vi ha. Pen utgang med svak fruktsødme. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, lam, lam og sau, spekemat. Basisutvalget.

Gaia World Collection AS

Andre

lindemanns.png

Den mest kjente hvitvinen fra Australia er denne, Lindeman’s Bin 65 Chardonnay. Ekstremt kommersiell, svært lav pris, ingen smakskanter

254501-1.jpg

254501
Lindemans Bin 65 Chardonnay 2023, South Eastern Australia. Kr 119,90, Karakter: 3, Poeng: 79

En eldgammel salgsslager, dette. Svakt sødmefull, krydderaktig, pære og fersken er elementer, ganske kjølig i stilen, På Pet-flaske nå, sukker på 4,7 g pr liter. Ultrakommersiell vin som man kjøper hvis man vil ha det billigst. Passer til: Pizza / pasta, spicy sjømat og grilling. Reker også. Basisutvalget.
Treasury Wine Estates Norway AS

3191801-1.jpg

3191801
Oxford Landing Chardonnay 2023, South Eastern Australia. Kr 159,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Moden steinfrukt, streif av pære, kokos og litt tropiske elementer. Dette er en billig vin for sommerkvelder, eller foran peisen på hytta. Kan brukes til vanskelige retter som reker. Passer til: Grønnsaker, svinekjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, spekemat, spicy. Basisutvalget.  
Vinarius AS

bottom of page