top of page

ASIA

– fra steppelandskapene i Mongolia til tundraen i Sibir, fra det lukkede Nord-Korea til turistlandet Thailand. En historie som spenner fra Djengis Khan til Maos lille røde, og fra Silkeveien til eksport av moderne teknologi. Asia er både den største verdensdelen og den mest befolkede, og det er naturlig nok mye som skiller. Men det er også mye som knytter landene sammen. Og hvis man snevrer litt inn slik som vi har gjort, og konsentrerer seg om Øst- og Sørøst-Asia, så kan man si at noe av det som forener er hvete og ris, hvitløk og chili. Samtidig oppdager man stoltheten over mattradisjonene, og hvor viktig det er å møtes selv om det bare er over noe så enkelt som en bolle med nudler i en dampende kraft. For hvor ellers i verden møter man folk som vier livet sitt til å lage en eneste rett? Og hvor mange andre steder kan du sette deg ved en bod i fortauskanten og få en smaksopplevelse du aldri glemmer? Dette er vår hyllest til det asiatiske kjøkken. Men ingen kan favne alt, noen ganger må du velge. Vi har valgt oss Japan, Kina, Korea, Vietnam, Thailand og den spennende krysningen «fusion». Det er blitt en reise som har utvidet opplevelsen vår av hva mat kan være.  

udon-med-stekt-svinekjott-c.png

JAPAN

UDON MED STEKT SVINEKJØTT

Antall: 4 / Vanskelighetsgrad: Enkel / Tid: 35 minutter

szechan-beef.png

KINA

SZECHUAN BEEF

Antall: 4 / Vanskelighetsgrad: Ganske enkel / Tid: 45 minutter

bun-cha-kjottboller-a.png

VIETNAM

BUN CHA, KJØTTBOLLER 

Antall: 4 / Vanskelighetsgrad: Enkel / Tid: 40 minutter

2 ss olje

50 g grønnkål, hakket 

2 sjalottløk, i strimler 

10 shiitakesopp

2 pk udon nudler

2 ts ristet sesamolje 

400 g svinekjøtt, i biter 

2 ts ingefær, finrevet

1 ts rosépepper, knust 

½ dl mirin

½ dl soyasaus

1 ss ristet sesamfrø

4 egg

2 reddiker

Stek grønnkål i olje i en stekepanne. Tilsett løk og shiitakesopp og stek til det er blankt. Kok nudlene som anvist på pakken. Sil av og bland dem med grønnkål, sopp og løk. Tilsett sesamolje. Stek svinekjøttet med ingefær og rosépepper. Ikke stek for mye kjøtt av gangen, da blir stekepannen for kald og kjøttet får ikke den gode stekeskorpen som vi er ute etter. Tilsett mirin, soyasaus og sesamfrø mot slutten. Bland kjøttet med nudlene og server med speilegg og reddiker i skiver.

4 biffer av storfe á 170 g
2 ss szechuanpepper, ristet
1 boks brun shimeji-sopp
1 boks hvit shimeji-sopp
1 pk aspargesbønner, delt på langs
2 ss soyasaus
1 ts søt soyasaus
1 ts hoisinsaus
1 lotusrot, i tynne skiver  

Frityrolje

Krydre biffene med szechuanpepper. Brun dem i en stekepanne og stek dem til en kjernetemperatur på 55 grader. La kjøttet hvile mens du forbereder tilbehøret. Stek sopp og aspargesbønner i en stekepanne. Tilsett soyasaus, søt soyasaus og hoisinsaus mot slutten. Varm oljen til ca. 170 grader, og friter lotusroten til den er sprø. Topp biffene med soppblandingen og fritert lotusrot. 

Kjøttboller

200 g svinekjøttdeig

200 g karbonadedeig

1 ts fiskesaus

1 ts sukker

1 sjalottløk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

Salt og pepper

1 sitrongress, finhakket og most

 

Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper. Form middels store kjøttboller og stek dem i panne til de er gjennomstekt, ca. 6 minutter. 

Nuoc Cham-dressing

3 ts sukker

3 ts fiskesaus

2 ts riseddik

2 ts limejuice

1 thaichili, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

 

Bland alle ingrediensene og la det trekke frem til servering.

 

Til servering

1 pk glassnudler, kokt som anvist på pakken

Koriander, til topping

 

Topp kjøttbollene med koriander og noen spiseskjeer av dressingen. Server med glassnudler og mer dressing ved siden av.

wonton-ark-med-kamskj-b-xx-lilla.png

WONTONKREMMERHUS MED KAMSKJELL

Antall: 4 / Vanskelighetsgrad: Ganske enkel / Tid: 20 minutter

TAILAND

12 wontonark

1 egg, pisket

6 kamskjell, i terninger

3 blader thaibasilikum, finhakket

1 sjalottløk, finhakket

1/2 grønn chili,
finhakket

1 ts sesamolje

1 ts limesaft

5 dl frityrolje

Dypp en krumkakerulle i olje. Rull et wontonark rundt den, og lim skjøten
med litt sammenvispet egg. Dypp den i frityroljen på 170 grader til wontonarket er gyllent. Ta det opp og avkjøl til det slipper. Gjenta med resten av arkene. Bland kamskjell, basilikum, sjalottløk, chili og sesamolje. Smak til med salt og pepper og tilsett litt limesaft rett før servering. Fyll kamskjellblandingen i kremmerhusene.

japchae-f.png

KOREA

JAPCHAE – STEKTE NUDLER

Antall: 4-6 / Vanskelighetsgrad: Enkel / Tid: 35 minutter

Vask spinaten, fjern stilkene og riv bladene. La judasøresoppen renne av. Fjern harde stilker og skjær soppen i skiver. Skjær østerssoppen i strimler. Kutt løken i tynne skiver og del gulroten i 2 1/2 cm lange fyrstikkstore biter. Ha sopp, løk og gulrot i en stor kjele og tilsett olje og vann. Bland grønnsakene godt så de blir dekket av olje. Fordel spinaten på toppen. La nudlene renne av. Skjær dem i omtrent 12 cm lengder og legg dem på toppen av spinaten. Drypp sausen over. Kok under lokk i 10 minutter på middels varme. Ta av lokket og rør om i et par minutter slik at væsken fordamper og nudlene blir gjennomkokt og blanke. Tilsett kjøttet, 1 ss sesamfrø og sesamoljen. Rør godt og ha det på et fat. Topp med eggebåndene og resten av sesamfrøene.

Tilbehør

250 g spinat 

250 g østerssopp, i skiver

1 stor løk

1 stor gulrot

4 ss vegetabilsk olje

4 ss vann

1 ss sesamfrø

1 ss sesamolje

1 ss sesamfrø til servering

250 g søtpotetnudler (dangmyeon)

7 eller 8 tørkede judasøresopp
(mogi-beoseot) 

 

Ha nudlene i en bolle og dekk dem med vann. La dem stå i minst 40 minutter. Legg soppen i bløt samtidig. 

 

Kjøtt (valgfritt)

150 g mørbradbiff 

2 ts soyasaus

2 ts brunt (eller hvitt) sukker

1 ts sesamolje

Skjær kjøttet i tynne skiver på
tvers av fibrene. Rør sammen
soyasaus, sukker og sesamolje.
Mariner kjøttet mens du lager eggeblandingen, eller i minst
15 minutter. Stek kjøttet i
varm panne. 

 

Gyeran-jidan eggekake
(valgfritt)

2 egg

En klype salt

1 ts vegetabilsk olje 

 

Visp egg og salt, og sil eggeblandingen. Varm oljen på middels varme i en stor stekepanne. Tørk av pannen og skru ned varmen. Stek eggeblandingen i et par minutter. Snu pannekaken og trekk pannen av platen. La den stå i et par minutter før den skjæres i strimler. 

 

Saus

4 ss soyasaus 

3 ss brunt (eller hvitt) sukker

2 1/2 krm malt svart pepper 

5 fedd hvitløk, finhakket

 

Rør sammen ingrediensene til
sukkeret er helt oppløst.

bottom of page