Sør-Korea
vinner verden
Produsert av Inkognito AS
Sør-Korea seiler opp som noe av det hotteste om dagen. Det er koreansk film, K-pop og K-beauty og ikke minst all den gode maten med kimchi som helt selvfølgelig tilbehør.
Tekst Pia Strømstad
Oppskrifter Odd Ivar Haglund
Drikkeanbefalinger Geir Salvesen
Foto Baard Næss og Ann Kristin Engebakken
Styling Ann Kristin Engebakken og Une Skobba

Kimchi – det er smaken og lukten av Korea. Du kan nesten si at koreansk mat begynner med kimchi og slutter med fermentert jang, og innimellom får du et hav av smaker.
Det er vel ingen steder i verden at melkesyregjæring er en så viktig del av hverdagen som i Korea. Du får knapt et måltid – hverken frokost, lunsj eller middag – uten at det står kimchi på bordet. Ikke jang heller som er navnet på en rekke fermenterte sauser som doenjang og senjang og som setter trøkk og smak på maten.
Men først og fremst handler det om kimchi. Den lages oftest av kål, men også av agurk, rettish eller andre røtter og beter. Grønnsakene knas med salt og legges ned sammen med en pasta av ingefær, hvitløk, fiskesaus og chili. I løpet av få dager begynner grønnsakene å fermentere, og smakene fortsetter å utvikle seg og blir kraftigere over tid.
Noen syns kanskje at kimchi trenger litt tilvenning, men det er lett å bli avhengig. Du ender fort med å elske kimchi og tenker at måltidet blir tamt uten.
Kimchi kan du spise til det meste. Prøv det til svinekjøtt, gjerne grillet, og gjerne til ribbe! Topp pølsene eller burgeren med kimchi. Ha det til stekt ris og koreanske pannekaker. Pannekakene kan lages med eller uten egg, og kimchien has i røren før du steker dem.
I tillegg til at smaken er syrlig, sterk og god på samme tid, mener mange at melkesyrebakteriene, det som også kalles probiotika, er bra for tarmfloraen, for fordøyelsen og immunforsvaret.
Men koreansk mat er mye mer enn kimchi.
Bibimbap er en risrett som varmes slik at risen i bunnen blir gyllen og litt sprø. På toppen legger man marinert kjøtt, grønnsaker, egg og kimchi.
Noe av maten tilberedes på grillen midt på bordet. Bulgogi er tynne skiver av marinert storfekjøtt som grilles og fylles i salatblader sammen med ris og spises med en tykk, rød chilipasta – enda en form for jang.
Sør-Korea er også preget av at amerikanske soldater var utplassert der på 50-tallet. Army Stew er et slags USA langt hjemmefra i møte Korea. Hermetisk skinke, kjøttpølser og ost, kimchi, koreanske riskaker, nudler og chiliflak tilberedes i en gryte på en transportabel kokeplate foran dem som skal spise.
I Korea er måltidet et sosialt møtepunkt, og maten er noe man deler. Ris og banchan som betyr små sideretter, settes utover bordet sånn at alle kan forsyne seg med det de har lyst på.
Under pandemien fikk koreanerne til og med en kaffedrikk til å gå viralt og kuppe TikTok. Visp sammen pulverkaffe, sukker og litt varmt vann til det skummer. Ha melk og isbiter i et glass og topp med kaffeskum og revet sjokolade. I Korea kalles den for karantenekaffe eller dalgona som er en slags koreansk karamell, fordi smaken kan minne litt om den.
For 70 år siden, rett etter Koreakrigen, lå Sør-Korea nest nederst på listen over verdens fattigste land. Nå har de klatret til plass nummer 12 på listen over verdens største økonomier, og for 20-30 år siden bestemte myndighetene seg for å bli best på kultur.
Dalgona-kaffen er bare et bittelite bevis på hva koreanerne får til når de bestemmer seg for å erobre verden.
Kimchi
4 porsjoner / 4 timer + fermenteringstid
1 kinakål, i biter
1 rettich, i strimler
2 gulrøtter, i strimler
1 vårløk, i skiver
8 fedd hvitløk
1 rød chili
70 g ingefær
1 løk
1 dl sukker
1 dl paprikaflakes
1 dl chiliflakes
2 dl soyasaus
1 dl fiskesaus
Bruk hansker for å hindre uønsket bakterievekst når du lager kimchi.
Kjør hvitløk, chili, ingefær, løk, sukker, paprikaflakes, chiliflakes, soyasaus og fiskesaus i en blender. Smak evt. til med mer chili eller soyasaus.
Dryss godt med salt over kinakålen. La det stå i ca. 3 timer og press ut vannet. Skyll kålen godt og press ut alt vannet igjen.
Bland rettich, gulrøtter og vårløk med marinaden og vend inn kinakålen. Legg alt på et tett glass og la det stå på benken i tre dager for å starte fermenteringsprosessen. Åpne glasset en gang om dagen for å slippe ut gass.
Sett glasset i kjøleskapet. Kimchi smaker best etter 2-3 uker, men kan godt spises etter tre dager.
Drikkeforslag: Kimchi er ikke helt vinvennlig. Prøv øl i stedet.

Bulgogi


4 porsjoner / 40 minutter
500 g entrecôte
2 vårløk, hakket
1 pære, skrelt og i terninger
Kokt ris
Marinade:
2 ss soyasaus
3 ss vann
1 ss brunt sukker
1 ss honning
1 ss sesamolje
1 ss ristede sesamfrø
4 fedd hvitløk, finhakket
2 1/2 krm malt svart pepper
Skjær kjøttet i helt tynne skiver på tvers av fibrene.
Kjør alle ingrediensene til marinaden glatt i en blender. Mariner kjøttet i minst 30 minutter eller over natten hvis kjøttet er litt seigt.
Stek kjøttet på høy varme og server det med vårløk, pære, ris og litt av marinaden.
Drikkeforslag: Brunt sukker, honning og pære gjør at tanninrike rødviner ikke funker. Prøv neon fruktige varianter i stedet, som Pinotage fra Sør-Afrika, Côtes du Rhone eller rosevin fra Provence/Frankrike, amerikansk Pinot Noir eller Zinfandel.
Bibimbap

4 til 6 personer – 35 minutter
5 dl rundkornet ris
350 g soyabønnespirer, vasket og avrent
1 stor gulrot
1 stor squash
250 g fersk shiitakesopp
250 g oksemørbrad, i strimler
4 vårløk, hakket
Salt
1 ss vegetabilsk olje
1 ss sesamolje
1 ts sesamfrø
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ss soyasaus
1 ss honning
1 rå eggeplomme
Koreansk chilipaste (gochujang)
Skyll risen godt i kaldt vann til vannet er nesten klart. Ha risen i en kjele. Tilsett 5 dl vann, sett på lokket og la risen stå i 30 minutter. Kok risen uten lokk på middels varme i 7 til 8 minutter. Rør godt, legg lokket på, og skru ned varmen. La det småkoke i 10 minutter til risen er gjennomkokt og luftig. Trekk kjelen av varmen. Rør risen luftig så overflødig væske fordamper. Dekk til så den holder seg varm.
Kok soyabønnespirene under lokk i 1 liter vann og 4 ts salt i 20 minutter. Ta ut to tredeler av spirene, og la resten være igjen i kokevannet. Dette er «suppen». Ha 2 1/2 krm salt, 1 ts finhakket hvitløk og 2 ts sesamolje i bollen med bønnespirer og rør godt.
Riv gulroten grovt og rør inn en stor klype salt. La stå i 5-10 minutter til gulroten slipper væske. Skjær squashen i fyrstikkstore strimler og bland det med 1/2 ts salt. Sett det til side til squashen begynner å slippe væske.
Skjær opp soppen og dryss over litt salt.
Rør kjøttet i strimler med 1 ss finhakket hvitløk, 1 ss soyasaus, 1 ss honning, 2 ts sesamolje og 1 ts sesamfrø. Dekk til og sett det i kjøleskapet.
Kok «suppen» langsomt opp på svak varme. Klem vannet av gulroten og fres den i 1 minutt i noen dråper olje på middels til høy varme. Ta gulrotraspet opp av pannen og sett til side sammen med spirene. Tørk av pannen med et kjøkkenpapir. Varm pannen igjen, ha i litt stekeolje og fres squashen raskt med 1/2 ts hakket hvitløk. Squashen er ferdig når den er nesten gjennomsiktig. Ta squashen opp av pannen og tørk av pannen igjen.
Fres soppen raskt i varm panne. Ta dem opp og tørk av pannen. Stek kjøttet til det er lysebrunt.
Del risen i fire porsjoner. Fordel grønnsaker, eggeplomme og kjøtt i kvadrater på toppen av risen. Hell litt av den dampende suppen over, ca. 1 1/2 til 2 dl. Legg litt gochujang i midten og ha over litt sesamolje og sesamfrø.
Drikkeforslag: Prøv en Pinot Noir fra New Zealand eller USA med god friskhet og middels alkoholnivå, Garnacha fra Spania eller Valpolicella fra Italia. Server vinene litt avkjølt, 14-15 grader.
Budai Jjigae
«Army Stew»

4-6 porsjoner / 1 time
Kimchigryte:
200 g hermetisk skinke, i tynne skiver
150 g røkt kjøttpølse, i tynne, diagonale skiver
250 g tofu, i skiver
200 g enokisopp, bunnstammen fjernet og stilkene tatt fra hverandre
200 g kongeøsterssopp, i tynne skiver på langs
100 g shiitakesopp, i tynne skiver
1 dl kimchi, finhakket
1 l kyllingkraft
110 g instant ramen nudler
50 g koreanske riskaker
30 g vårløk, i tynne, diagonale skiver
1-2 skiver ost
Saus:
2 ss koreanske chiliflak (gochugaru)
2 ss risvin (mirin)
1 ss soyasaus
1 ss finhakket hvitløk
1/2 ss sukker
1/2 ss koreansk chili paste (gochujang)
Nykvernet sort pepper
Ha alle ingrediensene til kimchigryten, bortsett fra kyllingkraft, nudler, riskaker, vårløk og ost, i en stor, dyp panne med lokk. Rør sammen ingrediensene til sausen. Hell sausen og kyllingkraften over. Sett lokket på og kok det på middels høy varme i ca. 8 minutter.
Fordel nudler, riskaker, vårløk og ost på toppen og kok videre uten lokk til nudlene er ferdige, ca. 5 minutter.
Drikkeforslag: Dropp vinen, prøv med øl.