Aroniabær
Ikke alle vet hva aronia-bærene er, selv om de vokser i mange hager. Dette er bær som inneholder rikelige mengder antioksidanter, sunt og godt for liten og stor.
Aroniabærene har utviklet en naturlig motstandsdyktig beskyttelse mot skadedyr. Følgelig er det ikke nødvendig å bruke sprøytemidler og giftstoffer under dyrking.
Magnus Sjøberg kokk/stylist Baard Næss fotograf
Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid
Aronia-syltetøy med kanel
45 minutter
Ingredienser:
1 kg aroniabær
3 dl vann
1 kanelstang
600 g sukker
Ev. 1 dl konjakk, akevitt eller calvados
Vask og rens bærene, og ha dem i en kjele med vann og kanel. Kok i 30 minutter til bærene er moste. Tilsett sukker og kok videre i 5 minutter. Fjern kanelstangen og skummet med en hullsleiv. Tilsett eventuelt konjakk, akevitt eller calvados.
Ha syltetøyet over på glass, og sett kaldt.
Ha eventuelt pektin i syltetøyet hvis du ønsker det tykkere.
Aroniasaft
30 minutter
Ingredienser:
2 liter aroniabær
5 dl vann
5 dl sukker per liter saft
1 kryddermål benzoat
Vask og rens bærene, og tørk dem godt Ha bærene i en kjele sammen med vann, og kok over svak varme i ca. 15 minutter. Sil bærene igjennom en silduk eller et klede. Ikke press, la saften selv renne igjennom duken.
Mål saften, og ha den i en kjele sammen med riktig mengde sukker.
Kok saften til sukkeret er løst opp, og ta kjelen fra varmen. Fjern skummet med en hullsleiv. Rør ut benzoaten med litt av saften, og rør ut dette i resten av saften. Ha saften på rene flasker, og oppbevar kaldt og mørkt.
Kanel, stjerneanis, kardemomme og vanilje er krydder du gjerne kan tilføre saften for ekstra smak.
Aronialikør
20 minutter
Ingredienser:
2 liter aroniabær
70 cl brennevin
Sukkerlake:
1 vaniljestang
6 dl sukker
1 dl vann
Vask bærene, og tørk dem godt. Ha bærene i et stort glass sammen med brennevin, og sett på lokk. Viktig at lokket er helt tett. La glasset stå litt kjølig i 3-4 uker. Rist på glasset nå og da.
Del vaniljestangen i to, og ha den i en kjele sammen med sukker og vann. Kok sammen til sirup, og avkjøl. Sil fra bærene og bland brennevinet med sukkerlaken. Ha over likøren på rene flasker, og sett til lagring i et par måneder.
Akkurat som rognebær bør aroniabær få en frostnatt slik at noe av beskheten forsvinner.