ANDRE SAKER

 

Sake er for Japan det samme som whisky er for Skottland, vodka er for Russland og champagne er for Frankrike. Sakebryggingens tradisjon er den eldste av alle disse. Det er en kunst som gir en langt mer nyansert drikk enn folk flest er klar over.

 

TEKST ROBIN SYVERSEN

Screenshot 2020-03-30 at 21.45.36.png
Screenshot 2020-03-30 at 21.46.09.png

Direkte oversatt betyr «sake» noe så enkelt som «alkohol». Drikkens historie kan spores tilbake til 700-tallet. I dagens Japan finnes det utallige varianter. Disse serveres like ofte til mat som de nytes alene for smaksnyansenes skyld.

 

Brygging

Det finnes ca. 1.600 sakebryggerier i Japan, og det anslås å bli produsert et sted mellom 40.000 og 50.000 forskjellig typer sake. Smak og aroma avhenger av type ris som benyttes og hvor mye av risens ytre skall som er polert vekk. Til tross for at sake gjerne omtales som risvin eller risbrennevin, er sakens bryggeprosess i realiteten mer beslektet med ølbrygging. Hovedingrediensene i sake er ris, vann og gjær. I tillegg tilsettes bakteriekulturer for å igangsette alkoholproduksjonen. Det er en møysommelig og tidkrevende prosess, som vanligvis resulterer i et brygg med alkoholinnhold mellom 15 og 20 prosent.

 

Smaksvarianter

Sake deles som oftest inn i søte og tørre typer. De søte har naturlig nok høyere sukkerinnhold, mens de tørre enten har lavt sukkerinnhold, høy syrekonsentrasjon, eller en blanding av begge deler. Hvorvidt en sake er søt eller tørr, fyldig eller lett, bitter eller fruktig, avhenger av type ris og type fremstilling. I tillegg er det verdt å merke seg at sakebrygging i mange tilfeller er tilpasset den lokale matindustrien. Bryggerier ved havnebyer lager ofte sake som passer godt til sjømat.

 

Sake til mat

Sake nytes ofte alene, men det blir stadig mer populært å matche den til matretter fra alle verdenshjørner på linje med hvit- og rødvin. I likhet med både øl og vin drikkes sake som oftest uten å blandes ut.

Sake til mat er ennå ikke blitt vanlig i Norge, men trenden har likevel spredt seg ut over Japans landegrenser. Nederland var blant de første til å opprette handelsavtaler med Japan tilbake i 1609, noe de har opprettholdt til dags dato.

Om dette har noen sammenheng med sakens utbredelse i dagens Nederland skal være usagt, men at sake er å finne på mange Nederlandske restauranter og barer er likevel et faktum. Dette har også spredt seg til England og andre naboland.

 

På berget

I Oslo ligger det ett lite spiseri med fokus på sake. Dette finner du i St. Olavs gate 7. Stedet heter Izakaya, og på menyen finner du asiatisk fusion tapas, japansk øl og byens beste sakeutvalg. Selvfølgelig finnes det sake på mange asiatiske restauranter og diverse trendy barer, men spesielt på restaurantene skal man se opp for billige varianter som gir drikken et særs dårlig rykte. Det samme kan sies om utvalget på Vinmonopolet, selv om dette har blitt bedre de siste årene. Har du lyst å prøve deg på egen hånd er det på Grünerløkka Vinmonopol du finner byens beste sakeutvalg. Merk at den smaker best om flasken åpnes god tid i forveien (luftet som en vin).