top of page

ANDRE SAKER

 

Sake er for Japan det samme som whisky er for Skottland, vodka er for Russland og champagne er for Frankrike. Tradisjonen med å brygge sake er den eldste av disse, og det er en kunst som gir en langt mer nyansert drikk enn folk flest er klar over.

 

 

Tekst Robin Syversen

Foto Elisabeth Jahr Hilde 

Screenshot 2020-03-30 at 21.45.36.png
Screenshot 2020-03-30 at 21.46.09.png

Direkte oversatt betyr «sake» noe så enkelt som «alkohol». Drikkens historie kan spores tilbake til 700-tallet. I dagens Japan finnes det utallige varianter. Disse serveres like ofte til mat som de nytes alene for smaksnyansenes skyld.

 

Brygging

Det finnes ca. 1.600 sakebryggerier i Japan, og det anslås å bli produsert et sted mellom 40.000 og 50.000 forskjellig typer sake. Smak og aroma avhenger av type ris som benyttes og hvor mye av risens ytre skall som er polert vekk. Til tross for at sake gjerne omtales som risvin eller risbrennevin, er sakens bryggeprosess i realiteten mer beslektet med ølbrygging. Hovedingrediensene i sake er ris, vann og gjær. I tillegg tilsettes bakteriekulturer for å igangsette alkoholproduksjonen. Det er en møysommelig og tidkrevende prosess, som vanligvis resulterer i et brygg med alkoholinnhold mellom 15 og 20 prosent.

 

Smaksvarianter

Sake deles som oftest inn i søte og tørre typer. De søte har naturlig nok høyere sukkerinnhold, mens de tørre enten har lavt sukkerinnhold, høy syrekonsentrasjon, eller en blanding av begge deler. Hvorvidt en sake er søt eller tørr, fyldig eller lett, bitter eller fruktig, avhenger av type ris og type fremstilling. I tillegg er det verdt å merke seg at sakebrygging i mange tilfeller er tilpasset den lokale matindustrien. Bryggerier ved havnebyer lager ofte sake som passer godt til sjømat.

 

Sake til mat

Sake nytes ofte alene, men det blir stadig mer populært å matche den til matretter fra alle verdenshjørner på linje med hvit- og rødvin. I likhet med både øl og vin drikkes sake som oftest uten å blandes ut.

Sake til mat er ennå ikke blitt vanlig i Norge, men trenden har likevel spredt seg ut over Japans landegrenser. Nederland var blant de første til å opprette handelsavtaler med Japan tilbake i 1609, noe de har opprettholdt til dags dato.

Om dette har noen sammenheng med sakens utbredelse i dagens Nederland skal være usagt, men at sake er å finne på mange Nederlandske restauranter og barer er likevel et faktum. Dette har også spredt seg til England og andre naboland.

 

På berget

I Oslo ligger det ett lite spiseri med fokus på sake. Dette finner du i St. Olavs gate 7. Stedet heter Izakaya, og på menyen finner du asiatisk fusion tapas, japansk øl og byens beste sakeutvalg. Selvfølgelig finnes det sake på mange asiatiske restauranter og diverse trendy barer, men spesielt på restaurantene skal man se opp for billige varianter som gir drikken et særs dårlig rykte. Det samme kan sies om utvalget på Vinmonopolet, selv om dette har blitt bedre de siste årene. Har du lyst å prøve deg på egen hånd er det på Grünerløkka Vinmonopol i Oslo du finner byens beste sakeutvalg. Merk at den smaker best om flasken åpnes god tid i forveien og luftes som en vin.

 

Jeg ville ha prøvd en av disse:
 

Kizan_sake.jpg

7925101 Kizan, Japan

Kr 399,90

Dette er en fin sake å begynne med hvis du ikke er så kjent med sake. Den har litt sødme og friskhet og drikkes avkjølt som aperitiff eller til enkle fisk- og skalldyrretter.

Bestillingsutvalget Non Dos AS

Terada Honke Sake.jpg

2850101 Terada Honke Daigo nu Shizuku, Japan

Kr 489,90

Brygget i tråd med urgamle teknikker og så nær du kan komme sake slik samuraiene drakk den for 500 år siden. Fyldig med overraskende frisk snert og tåkete utseende. Sterk sødme og syrlige undertoner gjør den perfekt som aperitiff og i cocktails. Passer også til skalldyr, fet fugl og oster. 

Bestillingsutvalget Non Dos AS

Ine Mankai Sake.jpg

5329701 Ine Mankai Sake, Japan

Kr 559,90

Fruktig, sødmefull duft og smak. Røykt ettersmak med god lengde. Perfekt som aperitiff, god til fisk og skalldyr, til dessert eller alene.

Bestillingsutvalget Non Dos AS

Katori80 sake.jpg

12017001 Terada Honke Katori 80, Japan

Kr 479,90

En sake fra samme bryggeri som Daigo nu Shizuku. Kompleks og tørr i stilen. Bare 20% av risen er polert, og da får du en sake med mye rispreg. Den er anvendelig og kan serveres avkjølt, romtemperert og varm. Drikkes alene eller til fisk og lyst kjøtt.

Bestillingsutvalget Non Dos AS

Yuzu sake.jpg

3623001 Yuzu Sake 2019, Japan

Kr 429,90

Yuzu er en populær japansk sitrusfrukt. I denne saken kombineres fruktens forfriskende kvaliteter med sakens sødme og aroma. Ypperlig aperitiff, god til desserter og spennende i drinker og cocktails. Serveres lett avkjølt. Bestillingsutvalget Non Dos AS

bottom of page