top of page
musserende.png
tall-10.png

TEKST: GEIR SALVESEN

Fem billige. Fem påkostede. Her kan du velge musserende etter din egen lommebok. Merk: Du kan få gode dråper langt ned i priskategoriene. Alle disse finner du på et Vinmonopol-utsalg ikke langt fra deg.

Det kommer vel neppe som en overraskelse hvis det nå meldes om dyrtid også i boblevinenes verden. Champagne som tidligere kostet 3-400 kroner, er nå godt over 500 kroner og ofte opp i over 600 kroner. Bollinger Special Cuvee Brut koster nå hele 665 kroner. Den sto lenge i 399,-, For noen år siden. Generell prisstigning og lav kronekurs har hovedskylden for det. Når vi nå skal finne passende bobleviner, har vi to hovedvalg: Hvor skal prisnivået ligge: Lavt eller påkostet? Midt imellom er det ofte litt kjedeligere bobleviner, så hvis man skal ha kvalitet, bør man gå noe opp i pris. Her er det fokus på de billige og gode. Altså viner som koster under 200 kroner.  Og de virkelig gode. Og med foreslått bruksområde. Alle vinene er å få i Basislisten. Det eneste unntaket, Pongracz fra Sør-Afrika, er til gjengjeld i hyllene på svært mange Vinmonopolutsalg på grunn av lav pris og grei kvalitet.

GODE BOBLER
TIL NYTTÅRSFESTEN

snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png

Når du skal kjøpe denne boblevinen, er det faktisk viktigst å tenke over nøyaktig hva den skal brukes til.

  1. Som aperitiff til en selv eller gjester før et selskap?

  2. Som drikke til mat, eventuelt småretter?

  3. Som «snøfonnbobler» ved midnatt.

For de fleste med normal lommebok vil det bare være tull å ha veldig gode og påkostede bobleviner i snøfonna midnatt. Da har man normalt vært igjennom en del annen drikke tidligere på kvelden og nå vil vi bare ha noen enkle bobler. Men noen er også all round-viner og kan egne seg til nesten all bruk. Og det er jo kjekt. Aperitiff har som oppgave å være forfriskende og sette spyttproduksjonen i gang før at måltid. Det betyr at vi til denne bruken kan bruke de syrligste og

spisseste vinene.

musserende.png

Det er mye å velge mellom i boblevinenes verden.

snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png
snøkrystall.png

DE RIMELIGE

Charles de Fère Cremant du Jura

7817701
Charles de Fère Crémant du Jura Brut, Jura, Frankrike. Kr 169,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Bruksområde: Allsidig all-roundvin

Hvorfor: Den har både kraft og syre. Og koster svært lite.

Fin, kremete, krydret, med gule og røde epler i aromabildet. Ikke sofistikert, men masse god smak for lite penger. God fylde også. 6,7 gram sukker som jo ikke er så mye, heller. Bare godt å si om denne. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitiff.  Basisutvalget.
Momentum Wines AS

7817701.png
10708501.png

J. Laurens La Rose Musserende

10708501

J.Laurens La Rose No.7, Languedoc-Roussillon, Frankrike. Kr 189,90, Karakter: 6, Poeng: 84

Bruksområde: Mat-rosé. Eller snøfonnvin ved midnatt.

Hvorfor: Helt tørr, og passer best til noe å spise, og ikke helt i starten.

Meget god, relativt tørr og ren boblerosé som gjør jobben. 12 volumprosent alkohol, under 3 g sukker og en ren, fin smakstone gir elementer av nyper og rogn. I et helt tørt smaksbilde. God finish uten bitterhet. Passer til: Grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, salat, sushi / sashimi. Basisutvalget.

Sommelier AS

1262801.png
vinrankegrein2.png

Rotari Riserva Brut

1262801

Rotari Riserva Brut 2017, Trentino-Alto Adige, Italia. Kr 177,90, Karakter: 5, Poeng: 83

Bruksområde: Midnattsfeiring, ellers all-round for ikke-eksperter.

Hvorfor: Enkel, kremete og rund.

En litt sjarmerende, moden musserende vin laget på 90 prosent Chardonnay, 10 prosent Pinot Noir. Gule epler og plommer på duft og smak, også litt fersken kommer frem. Fine bobler, nok friskhet, avrundet, steinfruktdrevet smaksbilde. Passer til: Sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitiff. 177,90 kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
Robert Prizelius AS

4651901.png

Pongracz Cape Classique

4651901

Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 179,90, Karakter: 6, Poeng: 83

Bruksområde: Til enkel mat og midnattsfeiring.

Hvorfor: Den har en fruktig, avrundet stil

Lys steinfrukt, middels fyldig, innslag av eple og fersken. Gule plommer, også. Masse smak med korrekt og definert fruktighet. Litt brød og kjeks. Passer til mye forskjellig mat. Passer til: Ost, fisk, skalldyr, aperitiff, sushi / sashimi. I Bestillingsutvalget, men svært mange lokale butikkutsalg i Vinmonopolet har den.

Strøm AS

5337501.png
champagne.png

Juvé y Camps Cava

5337501

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2018, Catalonia, Spania.

Bruksområde: Kan brukes som aperitiff og midnattsvin.

Hvorfor: På grunn av god friskhet og ingen dosage (sukkertilsetning)
Dette er en helt grei Cava uten så mye av de plastaromaene som en del andre Cava-viner kan skilte med. Ren og pen i stilen, gul eplefrukt på duft og smak og ganske så dyp på farge også. Kjeks, sitrus og litt bakverk, men ellers ganske nøytral på duft. Passer til: Fisk, sushi / sashimi. Basisutvalget.

Fondberg AS

PÅKOSTEDE BOBLEVINER

13061201.png

Montaubret Brut Champagne

13061201

Montaubret Brut, Champagne, Frankrike. Kr 309,90, Karakter: 5, Poeng: 86 

Bruksområde: Aperitiff og til fingermat før måltidet

Hvorfor: Den mangler litt kraft og konsentrasjon, men er svært rimelig.

En av de billigste Champagnene i markedet. Den har krøpet over 300 kroner, men her får du litt nøytral eplefrukt, røde bær, pære og litt mineralsk streif også. Den er laget av 90 prosent Pinot Noir. Et kjempekjøp, egentlig, hvis man vil ha Champagne på etiketten og ellers ha det så billig som mulig. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.
Exciting Wines AS

15424801.png
vinrankegrein2.png

Boatas Champagne 2014

15424801

A. Boatas Champagne GC Blanc de Blanc 2014. Champagne, Frankrike. Kr 464,80. Karakter: 6, Poeng: 90

Bruksområde: Spesielt egnet til mat.

Hvorfor: Den har en lagret og moden karakter med mye fylde.

Skikkelig trøkk i denne med årgangskaliber og langtidslagring på bunnfall, 8 år, faktisk. Noe som gjør den kremete med sopp og nøtter og moden eplefrukt i tillegg. Strukturert, men kremete. Lang i ettersmaken, men frisk nok. Ypperlig. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, spicy, spekemat, fisk.  Basisutvalget
LaMarc Wines AS

3761801.png

Charles Heidsieck Champagne

3761801

Bruksområde: Aperitiff og mat.

Hvorfor: Veldig fin å starte med. Kompleks og bra trøkk sammen med friskhet.

Herlig non-vintage Champagne som har både kraft og eleganse. På duft klart rødbørsfruktig med røde epler og moreller, i smaken kompleks med konsentrert frukt, miks av forskjellige eplevarianter, litt sydfrukt også, mango pluss plomme, vanilje i finish. Bra kombo av friskhet og skyv i smaken. Passe med restsukker. Svært vellykket. 40 prosent Pinot Noir, 40 prosent Chardonnay og 20 prosent Pinot Meunier gjør dette til en rødbærsdrevet musserende. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.
Signature Wines AS

3068901.png

Charlemagne Champagne

3068901

Charlemagne Blanc de Blancs Réserve, Brut, Champagne, Frankrike. Kr 423,90, Karakter: 5, Poeng: 88

Bruksområde: Aperitiff. Og eventuelt som første ledd i et nyttårsmåltid.

Hvorfor: Frisk og elegant. 

Basevinen her er 2017, det året som utgjør hovedandelen av årganger som er brukt. Dette er en typisk aperitiff-champagne med vekt på friskhet, grønne epler, vårlige dufter. I smaken kjølig og litt grønn, epleaktig, streif av hasselnøtt og sitrus, middels lengde. Alltid litt eleganse i disse Champagnene som bare er laget på Chardonnay-druer. Passer til: Fisk, aperitif, spekemat. Basisutvalget.
Heritage Wines AS

12988801.png
champagnekorker-2.png

Gusbourne Blanc de Noirs Musserende

12988801

Gusbourne Blanc de Noirs 2018, Kent, England. Kr 639,50, Karakter: 6, Poeng: 90

Bruksområde: Mat, helst.

Hvorfor: Det er ofte litt motstand og smakstagger i en vin basert på blå druer.

Rik, vellykket engelsk musserende med tydelig rødbærsfrukt, bringebær og rips, også noe kjeks. Kompleks og med fint smakstrøkk. Fløtete og relativt moden nå. Passer til: Fisk, aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget. 
Heritage Wines AS

bottom of page