top of page
kongekrabbe.png

Øl  i  mat

Kongekrabbe

med øl og krondill

Til 4 personer

Ingredienser:

4 store, rå 

kongekrabbebein 

Surdeigsbrød

Majones

Agurk 

Reddiker

 

Lake

10 l vann

300 g salt 

1 l øl 

5 sitronskiver

1 løk i ringer

4 stilker krondill

Ha krabbebeina i en høy gryte og hell på nok lake til det dekker. Tilsett sitron, løk og dill. Kok opp, skru varmen helt ned og la det trekke i ca. 15 minutter. Klipp opp skallet med en saks og pill ut krabtbekjøttet. Topp skiver av surdeigsbrød med krabbekjøtt, majones, agurk og reddiker. Servér iskald pils til.

hjerteskjell.png

og sommergrønt i øl

Hjerteskjell

Til 4 personer

Ingredienser:

1 kg hjerteskjell

3 ss smør

2 ss olivenolje

2 1/2  dl lys, tørr pils 

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts sitronskall, revet

2 kvister timian

1 bunt grønn asparges, i biter

1/2  romanesco, i biter

Dill

Skyll skjellene og kast dem som ikke lukker seg. Smelt smør og olje i en vid kjele på middels til høy varme. Tilsett øl, finhakket hvitløk og revet sitronskall, og stek det i ca. 1 minutt. Tilsett skjell, timian, asparges og romanesco. Rør det raskt, men forsiktig sammen. Skru opp varmen og sett på lokket. Damp det på høy varme i ca. 3 minutter til skjellene har åpnet seg. Rist litt på pannen innimellom.

Sprø padrones

med jalapeñokrem 

Tapas til 4 personer

Ingredienser:

8 pimientos de padrón 

2 dl rismel

Pimientos de padrón er små, grønne og milde chilier. Skjær toppen av dem og ta vare på toppene. Rens ut kjernene, og fyll chiliene med ostekrem. Sett toppene tilbake og fest dem eventuelt med tannpirkere så de ikke faller av. Vend chiliene i litt rismel og så i den nylagde frityrrøren. Friter dem på 190 °C i 3-5 minutter til de er gylne og sprø.

Ostekrem med jalapeño

1 ss smør

1 ss hvetemel

2 dl H-melk

2 ss hvitvinseddik

1/2  ts salt

2 dl revet Jarlsberg

2 ss syltet jalapeño, hakket

Smelt smøret i en gryte og tilsett melet. Visp inn melk, hvitvinseddik og salt litt etter litt til en tykk hvit saus. Rør inn revet ost og jalapeño og trekk kjelen fra varmen. Smak eventuelt til med mer jalapeño. Avkjøl og ha ostekremen i en sprøytepose.

Ølrøre

115 g hvetemel

50 g rismel

1 1/4  ts bakepulver

1/4  ts salt

2 1/2  dl iskaldt øl

Gjør i stand ølrøren rett før du er klar til å fritere. Bland  alt det tørre, tilsett iskaldt øl og rør det så vidt sammen. Det er viktig at ølet er iskaldt, fordi møtet mellom den kalde røren og den varme oljen gjør paneringen ekstra sprø. 

Kylling

på boks

Til 4 personer

Ingredienser:

1 rå kylling, ca. 1200 g

2 ss salt

1 ss pepper, nykvernet

1 ss hvitløk, finhakket

1 ss honning

1/2 l øl på boks 

100 g smør

2 stilker rosmarin

2 stilker timian

Bland salt, pepper, hvitløk og honning. Gni kyllingen på utsiden og innsiden med krydderblandingen, og sett den utildekket i kjøleskapet i 3 timer. Fyr opp grillen. Åpne ølboksen og drikk 3/4 av ølet. Bruk en saks og klipp toppen av boksen. Træ kyllingen over toppen av ølboksen slik at den «sitter» godt uten å velte. Sett boksen med kyllingen på den kjølige delen av grillen. Sett lokk på grillen, og la kyllingen steke på indirekte varme i ca. 70-90 minutter. Pensle med smeltet smør med rosmarin og timian underveis. Stikk et steketermometer i kyllingen og sjekk om den er ferdig. Temperaturen i låret bør være rundt 70 °C og brystet rundt 64 °C for et perfekt resultat.  

svineknoke.png

Skinkeknoker

i ølsaus

Til 4 personer

Ingredienser:

2 lettsaltede svineknoker

1 gulrot, i grove biter

1 stor løk, i grove biter

2 laurbærblader

5 pepperkorn

2 fedd hvitløk

1 stilk rosmarin

2 stilker timian

1/2 liter mørkt tysk hveteøl som Weltenburger Kloster Barock Dunkel

1 dl H-melk

4 ss hvetemel

2 ss eplesidereddik

Salt 

Fres løk og gulrøtter i en stor kjele på høy varme så grønnsakene blir nesten svidd. Tilsett svineknoker, urter og øl og hell på vann så det akkurat dekker knokene. Kok opp og skru ned varmen. La det surre i ca. 3 timer til knokene begynner å bli møre. Sett ovnen på 220 °C. Ta knokene opp av kokekraften og legg dem på en rist med en langpanne under, og stek dem i 20 minutter til knokene er gylne og sprø. Sil kokekraften og kok den inn til den er fyldig og smaksrik. Rør sammen melk og mel, og jevn kraften med det. La sausen koke i minst 10 minutter under konstant omrøring. Smak den til med eplesidereddik og salt. Servér knokene med sausen og kaldt øl, sylteagurker og pretzels til. 

Muffins

120 g hvetemel

25 g bakekakao

1/2 ts vaniljesukker

1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

1/2 ts salt

100 g sukker

50 g brunt sukker

1 egg

1 dl nøytral olje

75 g seterrømme

Fordel 12 papirformer på et muffinsbrett. Sett ovnen på 175 °C. Rør sammen alt det tørre i en bakebolle. Ha egg, olje og rømme i en skål og rør det godt sammen. Hell det over i det tørre og rør til en jevn røre. Fyll muffinsformene halvfulle og stek dem midt i ovnen i ca. 20 minutter.  Stikk ut en liten grop på 1-2 cm i midten av hver muffins. Fyll karamellen i en sprøytepose og fyll hullene. Dekorér med smørkrem og eventuelt mer karamell.

Muffins

med ølkaramell

Til 4 personer

Ingredienser:

Ølkaramell

3 dl søt stout som Guinness eller lignende

2 dl lysebrunt sukker

1 ts vaniljeekstrakt

2 ss usaltet smør

2 dl kremfløte

1/4  ts salt

Kok opp ølet i en liten kjele. Skru ned varmen og la det småkoke til ølet er redusert til halvparten. Rør inn sukker og vaniljeekstrakt. Kok opp igjen, skru ned varmen og la det småkoke i 8-10 minutter uten å røre til sausen er mørk og gyllen og boblene begynner å bli store. Ta kjelen av platen og tilsett smør, fløte og salt og rør det forsiktig sammen. Avkjøl til romtemperatur og ha karamellen i en sprøytepose.

Smørkrem

100 g usaltet smør

150 g melis

1 ss varmt vann

Rør smøret mykt i en kjøkkenmaskin. Sikt inn  melis og rør det glatt. Tilsett varmt vann og rør til blandingen er myk og luftig.

bottom of page