DIGITALE VINKURS

Er du glad i vin? Har du lyst til å lære mer sånn at du kan tørre litt mer, prøve deg på nye viner og åpne for helt andre smaksopplevelser? - Da er våre digitale vinkurs noe for deg! Dette er også en flott presang til alle vinintresserte!

I en serie på 23 programmer lærer vinekspertene Geir Salvesen og Trude Helén Hole deg om smak og druer, om vin fra ulike land og distrikter, og hvordan du skal velge vin som matcher maten.


Du trenger ikke å kunne noe om vin for å ha utbytte av kurset. Dette er uhøytidelig, morsomt, innholdsrikt og helt uten uforståelige faguttrykk.

Hvert program er på mellom 13 og 32 minutter. Du kan velge å se alle eller plukke de programmene som passer deg best.

Hver episode koster 95 kroner, og du kan se dem hvor du vil, når du vil og så mange ganger du har lyst til.

Kr 95,- for enkeltkurs 

Kr 995,- for alle kursene 

Programmene ble produsert i løpet av våren og sommeren 2020 og er lagt ut på Vimeo On Demand.

Oversikt over vinen brukt i serien finner du her
 

Geir Salvesen har spesialisert seg på vin og var vinskribent i Aftenposten i 26 år. Han arrangerer vinturer over hele verden og har gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

 

Trude Helén Hole er Norges tøffeste forfatter og kuleste sommelier. Hun har arbeidet med vin i 23 år, hvorav 6 år med vinimport og 17 år som vinskribent. Hun er i tillegg en erfaren kurs- og foredragsholder, og produserte Norges første TV serie om vin, samt Norges første online vinkurs.

geir og trude-0001.jpg

Episodene:

Hvordan lukter og smaker vi på vin? 

Teknikker. Og hvordan virker sanseapparatet vårt? 

Terroir. Når en vin lukter og smaker av vekststed. Terroir, på fint språk. Hva er greia med dekantering? Hvilke glasstyper er best?

Frankrike del 1
Det store vinlandet. Her tar vi for oss vinene fra Nord-Frankrike. Bordeaux, Bourgogne, Loire. 

 

Frankrike del 2
Sør-Frankrike. Rhône og Languedoc. Her finner vi kraftige, muskuløse viner som allikevel skiller seg fra hverandre. 

Italia
Italienske viner som har slått skikkelig igjennom i Norge. Hvorfor? Italiensk mat er populært, samtidig med at vi spiser lettere matstiler. Vi smaker oss igjennom noen typiske og gode italienere. 

 

Spania 

En kraftig modernisering har funnet sted, slik at man nå kan få viner både i ny stil og i gammel, fatpreget stil. Vi tester ut gode eksemplarer av begge vinstiler. 

USA 

Rocking USA. Spennende dråper fra vestkysten, California og Oregon. 

 

Australia og New Zealand

Når drar vi Down under. Viner fra Australia og New Zealand og besøker bl.a. Victoria, Barossa, Hunter Valley og Tasmania.  Hva særpreger disse områdene? Hva er poenget med å drikke disse solfylte vinene? 

Argentina og Chile
Viner fra Argentina og Chile. Fra Argentina: To Malbec-viner og en hvit fra Patagonia. Fra Chile: En hvit fra Casablanca og to røde fra Maipo og Colchagua. Tre viner fra hvert land.

Sør Afrika 
Vi snakker om den ufattelige fremgangen som er blittt gjort. Om hva som særtegner de sør-afrikanske vinområdene Stellenbosch, Robertson, Hemel en Aarde, Swartland og Franschhoek. 

Rosevin

Dette er en av de raskest voksende vinstilene i Norge. Hvorfor? Vi har fått mer kontinentale drikkevaner, og så har vi oppdaget at denne vintypen fyller et hull som en del hvitvin og rødvin har vanskelig for å matche. Vi konsentrerer oss om viner fra Frankrike, Provence og Nord-Italia. 

Musserende

Musserende, Cava, Spumante, Prosecco, Champagne, Cremant, Sekt. Kjært barn har mange navn. Vi smaker og diskuterer forskjeller og likheter mellom sprudleviner. Og så får vi høre hvorfor tradisjonell Champagne passer så godt til mange ulike matretter. 

Økologiske og biodynamiske viner

Hva er greia? Hva er forskjellen? Er de sunnere enn vanlige viner? Hva med naturviner? Hva er det? Er ikke alle viner naturviner? Vi prøver 2 økologiske og to biodynamiske viner. 

Bokseviner, pappviner, Bag-in-Box

Hvordan velge den beste? Hvorfor er det mange kjennere som rynker på nesen når nordmenn flest kjøper bokseviner så det står etter? Vi snakker om svovel, tilsetning av CO2 og at det ofte er dårligere vinmarker eller druer fra yngre vinstokker som brukes. Men ikke alltid. Av og til kan bokseviner være et kjempekjøp. 

Dessertvin
Portvin, Sauternes, Tokaj. Beerenauslese. Vendange Tardive, Sherry. Den søte kløe. Det er en vinstil som er gått litt av mote, men som har sine tilhengere. Vi snakker om problemet med å velge dessertvin til desserter når sukker i vinen skal matches mot sukker i maten.  

Mat- og vinmatchingsdelen

 

Hovedprinsipper for å matche vin med mat

Syre, sødme, struktur, farge, Vi lærer prinsippene ved å sette sammen en rett som er vinvennlig. Og hvilke ingredienser vi kan bruke i maten og som gjør vinen bedre. Her er vinens venner. Her er noen fiender. 

Vin til Japansk mat

Vi matcher vin med sashimi, tartar, sushi og makiruller.  

Vin til fisk
Kokt fisk, stekt fisk. Hvordan tilbereder vi maten, hva gjør det med vinvalget. 

Festmiddag
Vin til festmiddag hjemme som er lett å lage. Tre retter. Hvordan skal man tenke? 

 

Vin til Italiensk mat
Pizza og pasta. 2 retter. 4 viner. 

 

Vin til Asiatisk mat
Vin til krydret mat fra Østen, Kina og Thailand. 2 retter, 4 viner.

 

Vin til Lam og Biff

Vi matcher vin med lam og biff. 

Vin til Vegetarmat

2 retter. 4 viner. 

Vin til Norsk tradisjonsmat

Pinnekjøtt, lutefisk, rakfisk, ribbe.